Slim besparen in de winter: 5 energietips

Wanneer het buiten koud wordt, maken we het binnen graag gezellig en lekker warm. Maar hoe hou je ook je energiekosten onder controle? Met een paar eenvoudige stappen en de Smart App bespaar je als een pro!
Suzanne
Suzanne M.
04/11/2024 |
energietips voor een warme winter

Misschien zijn we er nog niet klaar voor, maar de winter is weer in het land. Het wordt koud, de gure wind blaast de laatste bladeren weg en het regent dikwijls. Anderzijds: de lange wintermaanden zijn ook wel de gezelligste, in onze lekker warme, knusse woning. Maar als je verwarming op volle toeren draait, zou je energieverbruik kunnen stijgen en dan wordt het misschien ook een dure winter… Gelukkig is het perfect mogelijk om met enkele eenvoudige, efficiënte ingrepen je verbruik op te volgen, je energiekosten te beperken en je gemoedsrust te bewaren. Ontdek onze 5 tips!

1. Verlaag je factuur met 7% dankzij je thermostaat

Het leukste aan deze flinke besparing? Ze is haalbaar voor iedereen! Even je thermostaat een graadje lager instellen (bv. van 20°C naar 19°C) en je bespaart 7% op je verwarmingskosten. Mooi meegenomen, toch?

Er is nog meer besparing mogelijk als je je thermostaat perfect afregelt:

  • Stel de temperatuur kamer per kamer in. Voor ruimtes waar je overdag verblijft, zoals je salon, eetkamer of keuken, is 19°C de ideale temperatuur. Maar in de slaapkamers is 18°C of zelfs 16°C zeker voldoende.
  • Heb je vloerverwarming? Dan is het juist belangrijk om de temperatuur ’s nachts niet te veel te laten zakken. Stel de thermostaat in op 17°C of 18°C, dan warmt je woning snel weer op als dat nodig is. 
  • Wanneer ben je thuis? Hou ook daar rekening mee: ’s nachts en overdag als je weg bent, is 15°C voldoende. Ga je op reis? Dan volstaat zelfs 10°C.
  • Verwarm geen kamers waar je niet komt, zoals je zolder, een bureau, een logeerkamer die leegstaat, enz.
 Verlaag je energiefactuur met 7% dankzij je thermostaat

2. Geef tocht geen kans in je woning

Als je woning warm is, komt het er vooral op aan om de warmte binnen te houden – en de kou buiten. Als je daarin slaagt, moet je minder verwarmen. Betekent dat zware en dure isolatiewerken? Niet noodzakelijk. Je komt al een heel eind met enkele kleine ingrepen en door goed rond te kijken. Besteed vooral aandacht aan kieren onder deuren of rond ramen. Ook barsten in buitenmuren kunnen koude lucht laten binnendringen.

Helemaal zeker ben je pas na de kaarstest:

  • Steek een kaars of wierookstokje aan.
  • Beweeg er traag mee rond ramen, deuren en langs andere zones met tochtrisico.
  • Hou de hele tijd het vlammetje of de rooksliert in het oog. Zie je ze plots hevig bewegen? Dan is er op die plek tocht en moet je ingrijpen.

Maar hoe? Bij deuren volstaat het vaak om een tochthond te leggen, ramen maak je luchtdicht met isolatiestrips. Barsten in muren zijn goed te repareren met (krimpvrije) muurvuller. Een eenvoudig klusje met groot effect!

HOW TO: Hoe deuren isoleren om warmteverlies te beperken?
play-fwd

3. Zorg dat je verwarmingsinstallatie optimaal werkt

Het kost minder energie om je woning te verwarmen en sanitair warm water te produceren als je installatie in topconditie is. Vaak heb je dat minstens gedeeltelijk zelf in de hand en daarom geven we je voor elk onderdeel de belangrijkste tip. Voer deze klusjes elk jaar uit bij het begin van de winter:

  • Ontlucht je radiatoren als het buiten kouder wordt. Zo verbeter je het rendement van je installatie soms met wel 10%.
  • Stel je waterverwarmer op 60°C in. Deze temperatuur is ideaal om kalkvorming en de ontwikkeling van bacteriën te beperken en een te groot energieverbruik te vermijden.
  • Isoleer je warmwaterleidingen, vooral in onverwarmde ruimtes zoals je garage, kelder of zolder. Zo voorkom je duur warmteverlies.
  • Laat je cv-ketel regelmatig nakijken en onderhouden door een vakman. Een goed onderhouden ketel verbruikt 8 tot 10% minder en gaat aanzienlijk langer mee.
  • Kleef op de muur achter je radiator warmteweerkaatsende folie en installeer radiatorventilatoren.

4. Wees zuinig met douchewater en verbruik minder energie

Om in de douche niet meer warm water te verbruiken dan strikt nodig, kan je een waterbesparende douchekop met stopknop installeren in plaats van je huidige douchekop. Dit technologisch hoogstandje verlaagt het waterdebiet van 20 liter (soms zelfs 30 liter) per minuut naar 4 tot 7 liter, terwijl je douchecomfort intact blijft. Zo’n speciale douchekop kost niet veel en is in een oogwenk geplaatst. Neem ook de goede gewoonte aan om korter te douchen, dat wil zeggen ongeveer 5 minuten

Minder warm water verbruiken, betekent dat je minder energie nodig hebt. Met een waterbesparende douchekop verbruik je tot 40% minder warm water! Onder de waterstraal voel je het verschil nauwelijks, maar op je energierekening des te meer! Je gas- of warmtepompboiler moet immers minder water opwarmen. En eigenlijk bespaar je twee keer: op water en energie.

5. Meet en beheer je energieverbruik met de Smart App

En last but not least, heb je er alle belang bij om je energieverbruik nauwgezet in het oog te houden. Dan weet je meteen of je ingrepen om energie te besparen effect hebben en zelfs hoeveel je bespaart. Met de Smart App van ENGIE kost je dat helemaal geen moeite … en zelfs geen geld, want ze is gratis.

 Meet en beheer je energieverbuik met de Smart App van ENGIE

De Smart App van ENGIE biedt je onder andere volgende voordelen:

  • Je ziet in één oogopslag hoeveel energie je maandelijks verbruikt. Liever meer inzicht, bv. op dag- of uurniveau, of zelfs in real-time? Dat kan ook. Jij kiest zelf in de app hoeveel detail je wil. De app helpt je te besparen met een maandelijks energierapport. Je huidige verbruik vergelijken met dezelfde periode van vorig jaar is kinderspel. Je krijgt de resultaten niet alleen in kWh, maar ook in euro!
  • Je dashboard en gedetailleerde grafieken brengen je verbruik en kosten helder en overzichtelijk in beeld. Omdat je kan kiezen tussen kWh, euro en zelfs CO2 is het eenvoudig om je budget onder controle te houden en energie te besparen, waar en wanneer je maar wil.
  • Raadpleeg op elk ogenblik een raming van je jaarfactuur en maak gebruik van proactieve tips om je voorschot aan je reële verbruik aan te passen. Handig, want zo vermijd je verrassingen als er weer een jaar voorbij is. De Smart App schenkt je gemoedsrust, want je betaalt nooit te veel of te weinig.

Beheer je energie zoals jij dat wil met de Smart App, je onmisbare bondgenoot om energie én geld te besparen!

Download de Smart App

Apple Store Google Play