Verwarmen: hoe vermijd je de gevaren van koolstofmonoxide?
De meeste verwarmingsketels houden gevaar van koolstofmonoxidevergiftiging in: ketels op gas, mazout, hout, pellets, enz. De enige uitzondering hierop vormen elektrische verwarmingstoestellen en luchtdichte verwarmingsketels op aardgas en stookolie van het type C.
Wat is koolstofmonoxide?
Koolstofmonoxide of CO is een giftig en dus gevaarlijk gas. Bovendien is het geurloos en onzichtbaar, wat het gevaar nog groter maakt. Het is de eerste oorzaak van overlijden door vergiftiging in België. Het aantal slachtoffers neemt vooral toe in de winter, wanneer de temperaturen onder nul duiken en we onze verwarmingstoestellen (verwarmingsketel, kachel, boiler, bijverwarming) intensiever gebruiken. 0,1% monoxide in de lucht doodt in 1 uur tijd, 1% in amper 15 minuten!
Hoe ontstaat CO?
Koolstofmonoxide ontstaat wanneer brandstof niet volledig opbrandt. Dat kan te wijten zijn aan een oude verwarmingsketel, een verstopte leiding, gebrekkig onderhoud of defecten in een toestel. Maar nog vaker ontstaat het door een slechte ventilatie van de ruimte waar je verwarmingsketel staat.
Wat zijn de symptomen van koolstofmonoxidevergiftiging?
> duizeligheid
> bewustzijnsverlies
> armen, nek, benen niet meer kunnen bewegen
> hoofdpijn
> misselijkheid
> geestelijke verwarring
> …
Hoe kun je het gevaar op CO-vergiftiging beperken?
1. Laat je verwarmingsketel en schoorsteen regelmatig onderhouden
Dat is onze eerste preventietip. Een regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel beperkt de uitstoot van schadelijke gassen en kan dus levens redden! De wet schrijft voor dat verwarmingsketels op mazout, hout en steenkool ieder jaar worden gecontroleerd. Voor aardgas is dat om de 3 jaar in Wallonië en om de 2 jaar in Brussel en in Vlaanderen. Niettemin is het geen slecht idee om regelmatig ook een tussentijdse controle in te plannen. Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn. Er bestaan daarvoor onderhoudscontracten, zoals bij ENGIE. Zo ben jij gerust en hoef je er zelf niet meer aan te denken. ENGIE neemt proactief contact met je op om afhankelijk van je type verwarmingsketel en het gewest waarin je woont op het juiste moment een onderhoudsbeurt vast te leggen!
En vergeet ook niet om je schoorsteen regelmatig te laten vegen en de afvoerleidingen voor verbrandingsgassen te controleren.
2. Houd de kleur van je gasvlam in de gaten
Als de vlam van je gastoestellen niet meer blauw is, maar geel-oranje, is er iets aan de hand!
3. Zorg voor voldoende verluchting/ventilatie
Laat je woning iedere dag goed verluchten. Minstens 10 minuten. Een goede luchtkwaliteit in huis is levensbelangrijk. Zorg ervoor dat luchtin- en uitlaten niet verstopt zitten en dat de ruimte waar je verwarmingsketel staat, steeds goed geventileerd is. Voorzie daarom een hoge en een lage ventilatie die aan de normen voldoet. Tijdens de verplichte periodieke controle van je ketel controleert de verwarmingstechnicus immers of de ventilatienorm gerespecteerd wordt. Nog meer tips vind je in ons artikel “Je huis verluchten in elk seizoen: waarom, hoe, wanneer?”.
4. Plaats een CO-melder
5. Volg het weerbericht
De weerman of -vrouw waarschuwt altijd wanneer het gevaar van CO-vergiftiging groter is dan anders. Meestal is dat het geval wanneer de temperaturen plots sterk dalen en/of bij veel wind. Of net omgekeerd, wanneer het windstil is.
Wat moet je doen bij CO-vergiftiging?
Open alle ramen en deuren, verlaat je woning en bel de hulpdiensten! Ga pas opnieuw naar binnen wanneer een professional heeft bevestigd dat je woning weer veilig is.