Nieuwigheden van de Tesla Powerwall 2-thuisbatterij

Van alle batterijen voor thuisopslag van elektriciteit is de Powerwall van Tesla de meest bekende. De Powerwall 1 werd in 2015 voorgesteld en moet nu plaatsmaken voor de Powerwall 2. Dit zijn de nieuwigheden van het tweede model.
Paul
Paul D.
18/09/2018 |
Wat zijn de verschillen tussen de twee thuisbatterijen Powerwall 1 en Powerwall 2 van Tesla?

Dankzij de Powerwall is Tesla een van de producenten van thuisbatterijen waar het meest over wordt gesproken. Na de Powerwall 1 brengt het bedrijf nu de Powerwall 2 op de markt.

Hieronder vind je onze analyse van de Powerwall 2, een thuisbatterij waarmee je de energie die wordt geproduceerd door je zonnepanelen, kunt opslaan om ze te gebruiken op de momenten dat hun rendement nul is.

Powerwall 2 heeft een verhoogde opslagcapaciteit 

De thuisbatterij Tesla Powerwall 2 heeft een ingebouwde omvormer. De vorige versie, de Powerwall 1, had dat niet.
De Powerwall 2 is een flink verbeterde versie van de Powerwall 1

Tesla bracht in 2015 de Powerwall 1 op de markt. Ondertussen is er een tweede versie verkrijgbaar, waarbij naast een aantal nieuwe voordelen, de capaciteit verdubbeld is. Met 13,5 kWh kan de nieuwe batterij aan een gemiddeld gezin stroom voor een halve dag leveren. Het is zelfs mogelijk om meerdere batterijen samen te plaatsen. Je kunt immers tot 10 Powerwall-batterijen aan elkaar verbinden, goed voor een capaciteit van 135 kWh! De Powerwall 2 biedt dus een flink verbeterde versie van de eerste generatie Powerwall. 

Powerwall 2 heeft een ingebouwde omvormer

Naast de capaciteitsverhoging is er bij de Powerwall 2 ook een ingebouwde omvormer.
Een thuisbatterij wordt vooral gebruikt om de energie die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, op te slaan (en dat is niets nieuws), maar het toestel kan ook worden opgeladen met stroom van het net. Kortom, je hoeft dus niet noodzakelijk een zonnepaneleninstallatie te hebben om een thuisbatterij te kunnen kopen. Vooral als je een dag- en nachtteller hebt, kan je op die manier heel wat besparen. Je kunt de Powerwall namelijk zo instellen dat hij ’s nachts aan het lage tarief wordt opgeladen. En die elektriciteit kun je dan overdag gebruiken.

Een batterij met een betere garantie

De thuisbatterij Powerwall 2 van Tesla weegt 25 kg meer dan het vorige model, de Powerwall 1

Nieuw bij de Tesla Powerwall 2 is de aangepaste garantie. Bij de eerste generatie was die ‘beperkt’ tot 5 000 laadcyclussen. Bij de nieuwe versie krijg je 10 jaar garantie met een ongelimiteerd aantal laadcyclussen.  

Zwaardere batterij

Heeft deze versie dan geen nadelen? Misschien toch wel een kleintje … De Powerwall 2 weegt een stuk meer dan de eerste versie. Door de grotere capaciteit weegt de nieuwe versie met zijn 120 kg bijna 25 kg meer dan de Powerwall 1.

En de prijs van de Powerwall 2?

De prijs blijft nog steeds aan de hoge kant. Terwijl je voor de Powerwall 1 tussen 6 000 en 7 000 euro betaalde, inclusief de installatie, moet je voor de Powerwall 2 op een bedrag van ruim 7 000 euro rekenen. Je krijgt dan wel een fel verbeterde versie …

Hoewel investeren in een thuisbatterij heel wat voordelen heeft, is het financieel nog niet zo interessant. Maar dat is slechts een kwestie van tijd …

In het kort

Powerwall_1vs_Powerwall_2
Meer weten over thuisbatterijen? Download dan gratis onze volledige gids!