4 tips om je beveiligingscamera voor buitengebruik te installeren
Je hebt besloten om buiten een beveiligingscamera te installeren. Hoe pak je de installatie aan? Je hoeft er absoluut geen vakman bij te halen, want je installeert zo’n camera gemakkelijk zelf. Het enige waar je moet op letten, is dat je enkele juridische en technische voorschriften naleeft …
1. Wat zegt de wet over een camera installeren?
In het verleden moest je elke beveiligingscamera die je installeerde, aangeven bij de Privacycommissie. Vanaf 25 mei 2018 hoeft die aangifte volgens de gewijzigde camerawetgeving niet meer. Als je een camera plaatst, dien je die te laten registreren bij de politiediensten. Dat kan via een nieuw e-loket. Die verplichting geldt enkel voor camera’s die je buiten installeert, niet voor camera’s binnenshuis.
Opgelet: als je in het verleden een bewakingscamera hebt aangegeven via het oude e-loket van de Privacycommissie, dan moet je zorgen dat je uiterlijk op 25 mei 2020 in orde bent met de nieuwe wetgeving.
Goed om te weten: de eigenaar van een camera die buiten is geplaatst, moet een register bijhouden met de activiteiten van de camera en die op vraag ter beschikking stellen van de Gegevensbeschermingsautoriteit (vanaf 25 mei 2018 de nieuwe benaming van de Privacycommissie) en de politiediensten. Het toekomstige koninklijk besluit zal bepalen welke gegevens dat register moet bevatten en hoelang het register moet worden bewaard.
Wat het gebruik betreft, mag je met de camera alleen je eigendom filmen. Richt de camera dus niet op de openbare weg of de tuin van je buurman. En als de camera toch (gedeeltelijk) een voor het publiek toegankelijke plek in beeld brengt, moeten de opnames van die beelden tot het strikte minimum beperkt blijven.
Het is ook verboden om je camera verdoken op te stellen. Dat is het geval als de gefilmde persoon niet op voorhand zijn toestemming heeft gegeven. De oplossing bestaat erin om een pictogram aan te brengen dat de aandacht vestigt op je camera.
De wet gaat er immers vanuit dat iemand die het pictogram ziet en toch verdergaat, eigenlijk zijn toestemming geeft om gefilmd te worden. Wanneer iemand overigens een bewakingscamera plaatst volgens de bepalingen van de camerawet, maar de camera gebruikt voor andere doeleinden die worden geregeld door andere wetten, dan primeert de camerawet indien de verschillende bepalingen onverzoenbaar met elkaar zijn.
2. Waar je camera installeren?
Om je woning te beschermen tegen ongewenste bezoekers richt je de camera op één van de toegangsplaatsen (oprit, voor- of achterdeur, vensters, garage,…).
Installeer de camera bij voorkeur 2 tot 3 meter boven de grond: op die hoogte is hij niet al te gemakkelijk bereikbaar, terwijl je toch het gezicht van je “bezoekers” goed in beeld krijgt. Anderzijds mag de camera niet te veel in het oog springen van iemand die op jouw terrein komt. Ideaal stel je de camera een beetje schuin op, zodat bezoekers eerder van opzij dan frontaal worden gefilmd.
Om verblinding door de zon zoveel mogelijk te vermijden, richt je de camera op een punt onder de horizon. Een hoek van ongeveer 30 graden zou het beste beeld moeten opleveren.
3. Hoe zit het met de opslag van de beelden?
Sommige camera’s bewaren de beelden in de cloud, andere op een geheugenkaartje. Beide systemen hebben hun specifieke voor- en nadelen.
De cloud biedt je de mogelijkheid om video op een beveiligde server te bewaren. Jij alleen hebt toegang tot de beelden, maar vaak moet je voor deze opslag wel betalen. Als je daarentegen een SD-kaartje gebruikt, heb je geen internetverbinding nodig. Ook als de wifi zou wegvallen, neemt de camera nog op. Bovendien ben je niet afhankelijk van een server die ergens staat opgesteld. Maar als het geheugen op het kaartje helemaal dreigt vol te lopen, wist de camera automatisch het oudste opgenomen bestand.
4. En de voeding?
Sommige beveiligingscamera’s voor buiten functioneren alleen op netstroom van je woning, terwijl andere hun energie uit een batterij halen. Netvoeding biedt het voordeel dat je camera in principe niet zonder stroom kan vallen. Een batterij gaat gemiddeld ongeveer een jaar mee. Dit laatste systeem is praktisch als er in de buurt geen elektriciteitsleiding aanwezig is en bij een stroomonderbreking. Sommige camera’s beschikken zelfs over een batterij die oplaadbaar is met zonne-energie.
Zo, nu heb je alle informatie om je beveiligingscamera voor buiten te installeren.