Alles over het energieovernamedocument

Met het energieovernamedocument kun je de meterstanden van je elektriciteit en gas doorgeven aan de energieleverancier op het moment dat je naar je nieuwe woning verhuist of je oude verlaat. Maar wanneer moet je het precies invullen en hoe?
Laetitia
Laetitia M.
26/03/2021 |
Je verhuist? Vergeet het energieovernamedocument niet

In welke situaties moet je het energieovernamedocument invullen?

Het energieovernamedocument kun je in verschillende gevallen gebruiken:
➢ Je verhuist naar een nieuwe woning
➢ Je verlaat je oude woning
➢ Je neemt het energiecontract over op jouw naam, bijvoorbeeld bij een overlijden of scheiding of wanneer je huurder je woning verlaat en je nog geen nieuwe huurder hebt.

Je kunt het document ook gebruiken om je contract op te zeggen bij Eneco, Lampiris, Luminus enz. Daarnaast dient het ook om de gas- en elektriciteitsmeterstand door te geven bij Fluvius (Vlaanderen), Sibelga (Brussel) of Ores (Wallonië). Het overnamedocument voor water is echter een ander document. Dat kun je terugvinden op de website van De Watergroep (Vlaanderen), Vivaqua (Brussel) of de SWDE (Wallonië).

Hoe vul je het energieovernamedocument in?

1. Download en print het formulier

Download en print het energieovernamedocument

Waar vind je het? Op de websites van de 3 gewestelijke energieregulators: VREG in Vlaanderen, Brugel in Brussel en CWaPE in Wallonië.

2. Neem de meterstanden op

Neem de meterstanden op

Wie moet de meterstanden invullen? De oude én de nieuwe bewoner van het pand, in de oude én in de nieuwe woning. Jullie dienen de meterstanden van elektriciteit en/of gas samen te noteren en het document te ondertekenen om misverstanden achteraf te vermijden.

3. Vul het formulier in

Vul het energieovernamedocument in

Wat moet je erop vermelden, behalve de meterstanden van elektriciteit en gas? De datum waarop de energieovername moet plaatsvinden, het adres van de betrokken woning, informatie over de vertrekkende klant en de overnemer (contactgegevens, naam van de energieleverancier(s) …).

4. Onderteken samen het document

Onderteken het energieovernamedocument samen

Wie moet het ondertekenen? Stel het formulier in 2 exemplaren op en zorg ervoor dat beide partijen beide exemplaren ondertekenen. Elke partij neemt dan zijn eigen exemplaar mee en bewaart dat zorgvuldig voor het geval er een betwisting zou ontstaan. Een energieovernamedocument heeft immers juridische waarde en bewijskracht.

5. Bevestig je meterstanden

Bevestig je meterstanden bij jouw energieleverancier

Wat moet je doen met de gegevens? Waar moet je het energieovernamedocument naartoe sturen?

Je moet het document niet opsturen! De informatie op het document is nuttig om je verhuis naar je nieuwe woning of uit je oude woning makkelijk te registreren of om klant te worden bij ENGIE.

Hoe bezorg je ons je gegevens?
Als klant is het het makkelijkst om je verhuis via het internet door te geven of telefonisch op het nummer 078 35 33 33.

Ben je nog geen klant bij ENGIE? Neem dan je energieovernamedocument bij de hand wanneer je je registreert. Het kan je helpen om de verschillende vragen te beantwoorden die je worden gesteld om klant te worden.

Belangrijk: bewaar altijd het originele document voor in geval er discussie is.

6. Er is energie in je nieuwe woning!

je energiecontract is snel geregeld bij ENGIE
Is het de eerste keer dat je verhuist? Lees dan zeker ons artikel ‘De 6 geboden voor een eerste verhuis’.