Btw-verlaging en premie om de hoge energiefacturen aan te pakken

Als reactie op de hoge gas- en elektriciteitsprijzen nam de federale regering onlangs drie belangrijke maatregelen. Die zouden het gezinnen makkelijker moeten maken om hun sterk gestegen energiefactuur te betalen. Een woordje uitleg.
Valentine
Valentine S.
14/02/2022 |
De impact van de hoge energieprijzen op je factuur

“In deze moeilijke tijden willen we de gezinnen steunen en de koopkracht van de middenklasse beschermen”, aldus premier De Croo bij de aankondiging van het energieakkoord dat de federale regering begin februari heeft bereikt. De gas- en elektriciteitsprijzen zijn de laatste maanden immers constant gestegen en zitten nu in België en overal elders in Europa op een recordhoogte. Deze situatie is onder andere te wijten aan de economische heropleving van 2021 en de beperkte gasvoorraden. En het ziet er niet naar uit dat er in 2022 beterschap komt. Wil je meer weten over de werking van de elektriciteits- en gasmarkt? Bekijk dan deze korte video.

Het kan natuurlijk niet anders of de hoge energieprijzen maken ook jouw elektriciteit en gas duurder. Hoeveel? Dat hangt af van je contract, je verbruik, enz. Waarschijnlijk zit je ook met een reeks vragen over dit cruciale onderwerp. ENGIE staat voor je klaar, om samen met jou naar de beste oplossing te zoeken, afhankelijk van je budget en je situatie.

De regeringsmaatregelen om het hoofd te bieden aan de stijging van de energieprijzen

3 maatregelen om de gezinnen te helpen

Door de abnormale situatie op de energiemarkten zag de regering zich verplicht om een aantal tijdelijke maatregelen te nemen. Op die manier wil ze de Belgische gezinnen helpen om het hoofd te bieden aan de sterk gestegen energieprijzen. We gaan hier wat dieper in op elk van de 3 tijdelijke maatregelen:

1. Verlaging van de btw tot 6%

Er was al lang sprake van een btw-verlaging en die is er nu ook, meer bepaald op elektriciteit. In plaats van 21% betalen consumenten vanaf 1 april nog slechts 6% op hun voorschotfactuur. Volgens Vincent Van Peteghem, federaal minister van Financiën, zou dat gemiddeld een besparing van 65 euro opleveren. Maar voor aardgas verandert er niets: je betaalt nog steeds 21%.

2. Premie van 100 euro

De federale regering steunt alle Belgische gezinnen ook met een tweede maatregel: een verwarmingspremie van 100 euro. Per particuliere elektriciteitsaansluiting heeft iedereen er recht op, ongeacht de energiebron (cv-ketel op gas of stookolie, elektriciteit, enz.). We ontvangen deze premie van 100 euro in de vorm van een korting op onze elektriciteitsfactuur, waarschijnlijk tegen eind april.

3. Verlenging van het sociaal tarief

Het sociaal tarief bestond al, maar liep normaal af op 31 maart. Nu is het verlengd tot het einde van het tweede kwartaal van 2022, dus (minstens) tot 30 juni. Bijna een miljoen Belgische gezinnen komt ervoor in aanmerking. Het tarief wordt normaal automatisch toegekend, de gezinnen hoeven er niets voor te doen. De FOD Economie informeert de energieleveranciers om de drie maanden.

Zoals bekend is het sociaal tarief bedoeld om gezinnen met een laag inkomen te helpen om hun elektriciteits- en gasfactuur te betalen. Zij hebben recht op op een voordelige prijs, die in heel België identiek is, ongeacht hun energieleverancier of distributienetbeheerder. De prijs wordt vier keer per jaar bepaald door de CREG, de federale Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas.

Hoe reageren op de hoge energieprijzen ?

En na 30 juni?

Die cruciale vraag is waarschijnlijk ook meteen bij jou opgekomen! Want niets laat veronderstellen dat de energiemarkten al snel weer tot rust zullen komen. Volgens de federale minister van Energie heeft de regering daarover nog niets beslist. Wel is bekend dat er wordt gedacht aan een structurele hervorming van de fiscaliteit op energie. Er zou een cliquetsysteem komen, via de accijnzen. Met andere woorden: de accijnzen zouden stijgen als de prijzen dalen en omgekeerd. Maar dit moet nog verder worden uitgewerkt.

Anderzijds: je hoeft echt niet op de regering te wachten om zelf in actie te komen. Controleer om te beginnen of je maandelijks voorschot niet moet worden aangepast. Ontdek hoe je maandelijks voorschot wordt berekend en hoe je het eenvoudig en snel zelf kunt aanpassen via je klantenzone.

Hoe je nog kunt ingrijpen? Door ervoor te zorgen dat je meer greep krijgt op je elektriciteits- en gasverbruik. Dat kan bijvoorbeeld met onze tips om te besparen op je verwarming, zonder aan comfort in te boeten. En heb je al gedacht elektriciteitsbesparingen met enkele kleine ingrepen? Sommige isolatiewerken zou je zelf kunnen uitvoeren en zelfs een nieuwe interieurinrichting kan je energie-efficiëntie verhogen. En de resultaten zie je vervolgens op je energiefactuur!