Open de jacht op tocht in je woning met tochthonden!
Wist je dat mensen al in de Oudheid tochtstoppers voor deuren legden om het gure weer buiten te houden? Nu zouden ze ouderwets zijn en wordt er al eens mee gelachen, maar dat is helemaal onterecht. Ze zijn nog altijd superefficiënt om de warmte binnen te houden. Wedden dat er bij minstens één van je vrienden of familieleden ook zo’n trouwe tochthond voor de deur ligt?
Een tochtstopper kan van schuimrubber, rubber, stof of zelfs siliconen zijn gemaakt. Omdat hij verhindert dat koude buitenlucht onder je deuren door blaast, mag je hem gerust een uitstekend thermisch isolatiemiddel noemen. Aan buitendeuren houdt hij ook het vocht buiten. En hij dempt zelfs de geluiden van een lawaaierige straat.
Schrijf die goede oude tochthond dus niet te snel af. Hij is nog altijd je bondgenoot om flink te besparen op je verwarmingskosten. Bovendien is hij niet duur (je kan hem ook zelf maken) en ziet hij er vaak leuk uit. Het enige wat hij niet doet, is blaffen …
Maak zelf je tochthond(en)
Om zelf tochtstoppers te maken heb je niet veel nodig en zo goed als iedereen kan het. Volg deze 5 eenvoudige stappen:
1. Kies een mooie, slijtvaste stof, leg wat schuimrubber of rubber klaar voor de vulling en haal naald en draad erbij.
2. Meet de lengte van je deur en knip twee rechthoeken uit de stof van dezelfde lengte, met een breedte van 10 tot 12 cm (voor de naadtoeslag).
3. Leg beide stukken stof met de goede kanten op elkaar. Naai ze aan drie zijden dicht, zodat er een opening overblijft voor de vulling. Keer de stof dan binnenstebuiten door de opening.
4. Vul de tochtstopper met het vulmateriaal. Als je helemaal goedkoop wil werken, gebruik je als vulling oude sokken met een gat erin, restjes stof of overgebleven bolletjes wol.
5. Naai nu ook de laatste kant dicht en bevestig je tochtstopper onderaan tegen de deur, zodat hij op de vloer rust.
Laat je vooral niet tegenhouden om je tochthond te versieren, liefst met allerlei gekke accessoires!
Kies de juiste tochthond
Is naaien niet aan jou besteed? Geen probleem, er zijn heel veel modellen tochtstoppers te koop. Als je deze 5 belangrijke criteria volgt, haal je de juiste tochthond in huis.
- Afmetingen. Je tochthond moet minstens even lang zijn als je deur, liefst nog iets langer. Alleen dan beperkt hij maximaal warmteverlies.
- Bevestiging. Af en toe zie je losliggende tochtstoppers, die gewoon op de vloer tegen de onderrand van de deur liggen. Veel nut hebben ze niet, want als iemand de deur opent, schuiven ze mee en blijven ze daar liggen. Zo kunnen ze hun taak natuurlijk niet uitvoeren! Kies dus een tochtstopper die je aan de deur bevestigt en die met de deur meebeweegt. Elke methode is goed – magneten, kleefband, spelden of een dubbele tochthond met een verbinding onder de deur door – als hij maar aan de deur vasthangt.
- Vorm. Een enkelvoudige tochtstopper zit maar aan één kant aan de deur vast, een dubbel model beschermt optimaal omdat het aan beide kanten tocht tegenhoudt.
- Materiaal. Kies voor een buitendeur vooral een robuust en slijtvast materiaal. Doe dat ook als je een kat als huisdier hebt! Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig …
- Ontwerp. En ten slotte moet je tochtstopper ook zo goed mogelijk passen bij je interieur. Dat kan strak en sober zijn, gezellig of humoristisch … Voor elk wat wils!
En de prijs? Je hoeft zeker geen fortuin uit te geven aan een tochtstopper, er zijn veel heel voordelige en toch leuke modellen. Koop er dus gerust meer dan één: eentje voor de voordeur, de garagedeur, de deur naar de zolder of de kelder en zelfs voor tussen je woonkamer en de hal.
Vind jouw ideale tochthond
Geen idee waar je een tochtstopper kan vinden die past bij je persoonlijkheid of interieur? We selecteerden voor jou enkele ideeën en winkels die je op weg kunnen helpen. Zo verkoopt “Derrière la porte” vrolijke en kleurrijke tochthonden met een twist. We hebben er de coolste uitgekozen.
In interieurzaken
Bij Ikea of in Maison du Monde vind je zeker je ideale tochthond. De Zweedse winkelketen bestrijdt tocht met een basismodel (Ljungsnärja) voor 4,99 euro, terwijl het Franse merk onder andere dit schattige tochthondje voor minder dan 15 euro aanbiedt.
De Kerstman voor je deur
Dat Kerstmis in de koudste periode van het jaar valt, is een mooi alibi om voor de gelegenheid een vrolijke Kerstman voor je deur te installeren. Je vindt hem bij Bol.com, voor 22,95 euro (zonder leveringskosten). Voel je meer iets voor poezen en (echte) honden? Keuze genoeg.
In doe-het-zelf winkels
Loop even langs bij een Brico, Hubo, Plan-It of Mr. Bricolage in je buurt. Je vindt er allerlei modellen, onder andere een dubbele tochtstopper. Die bestaat uit twee rollen in polyethyleenschuim die verbonden zijn door een polyesterstrook, zodat je hem onder een deur kunt doorschuiven. Startprijs vanaf tien tot vijftien euro.
A very British touch
Het Britse merk Dora Designs levert tochtstoppers in de vorm van originele dieren. De highland runderen, Schotse schapen, Engelse buldog, vos die de grand écart doet, enz. zijn bijzonder schattig, maar wel vrij duur (75 pond excl. belasting). Echt iets om je bezoekers te verrassen.
Trendy en op maat
En dan is er natuurlijk nog Etsy, het platform met tientallen merken deurstoppers. Daar vind je moeiteloos die ene tochthond die wonderwel past in je interieur. Zoals deze met de hand gemaakte tochtstopper “Toile de Jouy”: prachtig!
Of modellen uit gerecycleerde jute koffiezakken die aan India doen denken.
Nog meer inspiratie nodig?
Ga dan naar Pinterest en dompel je onder in de wereld van de creatieve tochtstoppers, onder andere op deze pagina.
Eén zaak is zeker: vanaf deze winter zijn je deuren 100% tochtvrij. Je tochthonden houden de warmte gezellig binnen en je energierekening onder controle!
Naast tochthonden zijn er nog heel wat andere eenvoudige, maar effectieve ingrepen mogelijk om te besparen op je verwarmingskosten. Welke?
- Ontdek bijvoorbeeld deze makkelijk uit te voeren isolatiewerken.
- We verklappen je ook een hele reeks goede gewoonten en bespaartips om de winter zuinig door te komen.
- Vergeet niet dat de gewesten je met allerhande premies helpen om je woning te isoleren. In dit artikel lees je er meer over.
En tot slot bieden de slimme tools van ENGIE je de mogelijkheid om je energieverbruik onder controle te houden. Dus waarom zou je er geen gebruik van maken?