De omschakeling naar rijk gas gaat van start in Brussel!

Brussel ging op 1 september 2020 van start met de eerste omschakelingen van arm naar rijk gas. Sibelga brengt de inwoners van de gemeentes in kwestie geleidelijk aan op de hoogte. Wat betekent dat voor je toestellen op aardgas?
Laetitia
Laetitia M.
08/09/2020 |
Brussel ging op 1 september 2020 van start met de eerste omschakelingen van arm naar rijk gas. Sibelga brengt de inwoners van de gemeentes in kwestie geleidelijk aan op de hoogte. Wat betekent dat voor je toestellen op aardgas?

De omschakeling van arm naar rijk gas werd al enkele jaren geleden aangekondigd. In Brussel begonnen de werken op 1 september in 3 gemeentes: Sint-Agatha-Berchem, Molenbeek en Koekelberg. Ofwel bij 51 000 gezinnen.

Het verschil tussen arm en rijk gas

De omschakeling van arm naar rijk aardgas heeft vooral te maken met de verbrandingswarmte. De samenstelling van arm gas (L-gas) en rijk gas (H-gas) is anders. Rijk gas produceert met hetzelfde volume meer energie. De verbruiker heeft dus minder m3 nodig om evenveel kWh te produceren.

Wat met andere Brusselse gemeentes?

Sibelga, de Brusselse gas- en elektriciteitsnetwerkbeheerder, en Fluxys, de beheerder van de gastransportinfrastructuren, zetten de aanpassingswerken aan de hoge- en lagedruknetwerken verder.

De 2e omschakelingsfase is voorzien voor juni 2021. Dan zijn de gemeentes Jette, Ganshoren, Laken, Neder-Over-Heembeek, Haren, Schaarbeek, Sint-Joost, Evere, Anderlecht, Sint-Gillis en Brussel-Stad aan de beurt. De 3e en laatste fase is gepland voor juni 2022, voor de gemeentes Vorst, Ukkel, Etterbeek, Oudergem, Elsene, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe.

Hoe je verwarmingsketel aanpassen voor rijk gas?

Afstelling van een ketel op rijk gas

De meesten onder ons hoeven niet veel te doen. Er wordt wel aangeraden om een erkende technicus te laten nagaan of je verwarmingsketel wel compatibel is met rijk gas. Soms is er een kleine aanpassing nodig om een beperkt rendementsverlies of een iets hogere productie van koolstofmonoxide - waarvan je de gevaren beter vermijdt - te voorkomen. Het eenvoudigste is om dit te laten doen tijdens het volgende verplichte periodieke onderhoud van het toestel. Het zijn 80 000 tot 90 000 gezinnen die zullen omschakelen. De meest kwetsbare daarvan kunnen voor deze werkzaamheden rekenen op een premie van 100 €.

Het zijn echter enkel de ketels van voor 1978 die echt niet compatibel zouden kunnen zijn en dus vervangen moeten worden. Het zou om zo’n 10 000 woningen gaan. Weet wel dat Leefmilieu Brussel premies toekent voor je nieuwe verwarmingsinstallatie op aardgas.

Moeten andere toestellen op gas vervangen worden?

Voor gasvuren, convectoren, boilers, ... geldt hetzelfde als voor je verwarmingsketel: dateren ze van voor 1978, dan moeten ze vervangen worden. Als dat niet het geval is, zou een gewone controle moeten volstaan.

Verandert mijn energiecontract samen met het gas?

Je contract blijft hetzelfde. Je hoeft dus niets te doen.

Contacteer ENGIE wel zo snel mogelijk voor het onderhoud van je verwarmingsketel en om tegelijkertijd de compatibiliteit van je toestel te controleren. Het kost je niets extra.