Hoge energieprijzen: wat is de oorzaak en wat kan je doen?

Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord of er iets over gelezen: de energieprijzen zijn fors gestegen. Hoe komt dat nu juist? Wat zal de impact zijn op je factuur en wat kan je best doen? We leggen het even uit.
Valentine S.
10/01/2022 |

Waar komt die prijsstijging vandaan?

De energieprijzen stonden in 2020 op een historisch laag niveau ... Tijdens de coronacrisis sloten veel bedrijven en industrieën hun deuren, waardoor de vraag naar energie daalde. Bovendien kenden we een relatief warme winter, wat ook zorgde voor hoge gasvoorraden. Als de vraag daalt en het aanbod stijgt, gaan de prijzen omlaag. 

Onze klanten hebben dus vorig jaar kunnen genieten van die zeer lage energieprijzen. Intussen doet zich het tegenovergestelde effect voor en gaan de prijzen de hoogte in. Hoe komt dit? 

3 redenen voor deze prijsstijging:

  1. De heropleving van onze economie in 2021 zorgde voor meer vraag naar energie. Rechtstreeks gevolg? Een stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen. Hetzelfde fenomeen doet zich overigens ook voor bij de diesel- en benzineprijzen.
  1. De koude lente van 2021, gevolgd door een kwakkelzomer en een al even kille herfst, zorgde in combinatie met een beperkte bevoorrading van gas in Europa voor een sterke daling van de gasvoorraden.
  1. De CO2-prijzen zijn meer dan verdubbeld in vergelijking met 2020 naar aanleiding van de Green Deal. Dit is het programma dat de CO2-uitstoot in Europa moet verlagen door onder meer fossiele brandstoffen duurder te maken. Deze CO2-kost wordt ook verrekend op de energiefactuur.

    Dit zorgt ervoor dat er bij alle energieleveranciers een gelijkaardige prijsstijging is ten opzichte van vorig jaar

Wat betekent dat nu voor je energiefactuur?

Dat hangt af van het type contract dat je hebt en de datum waarop dit aangegaan of verlengd werd. Ook je verbruik speelt hierin een rol. 

Heb je een vaste prijs, dan ben je beschermd tegen prijsstijgingen tot het moment dat je contract wordt verlengd. Heb je een variabele prijs, dan volgt je prijs meteen de prijsevoluties op de markt. Daarnaast geldt uiteraard dat bij een hoger verbruik, de prijsstijging meer zal doorwegen. 

Wat kan je doen?

Je maandelijkse voorschot aanpassen

We raden je aan om je maandelijkse voorschot te herzien. Je voorschot wordt immers eenmaal per jaar bepaald, op het moment dat je je jaarlijkse factuur ontvangt. En dat ongeacht of je een variabel of vast contract hebt en ongeacht de looptijd ervan. Op basis van je meterstanden – dus van je werkelijke verbruik – stellen we de factuur op en passen we je voorschot aan je nieuwe verbruik aan.

Let wel: de vernieuwing van je contract en dus de ingang van je nieuwe prijzen gebeurt niet op hetzelfde moment als je jaarlijkse factuur. Daarom volstaat je voorschot vandaag – rekening houdend met de situatie op de energiemarkt – niet. Kijk daarom vandaag nog je voorschot na en verhoog het. Dat kan trouwens heel makkelijk via je klantenzone.

Je verbruik onder controle houden

Tot slot is de goedkoopste kWh degene die je niet verbruikt. Door enkele eenvoudige tips op te volgen of te investeren in energiezuinige oplossingen zoals zonnepanelen, kan je je energieverbruik beperken. We verzamelden tal van tips op onze blog.

Minder afhankelijk worden van de markt

Wanneer de energiemarkt de hoogte in schiet, is het nog interessanter om je eigen energie te produceren met zonnepanelen en deze op te slaan in een thuisbatterij. In onze blogs kom je er alles over te weten.

Een vraag? Onze medewerkers staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Bel ons op 078 35 33 33.