Een checklist om energie te besparen voordat je op vakantie vertrekt

Jij trekt misschien naar de Ardennen, de kust of het buitenland, maar je woning neemt geen vakantie. Je water-, elektriciteits-, gas- of stookolieverbruik blijft stijgen. Deze 6 tips helpen je om verborgen verbruik tijdens je vakantie te drukken.
Sébastien
Sébastien V.
12/07/2024 |
Meisje op vakantie

Terwijl jij op vakantie gaat, blijven verschillende toestellen in je woning elektriciteit verbruiken. Inderdaad: geen zomervakantie voor je meters! 

Het verbruik van de energieverslinders in huis verminderen wanneer je er niet bent. Dat kan, overloop gewoon even deze energiebesparingschecklist voor je je koffers pakt …

Checklist om energie te sparen op vakantie

1. Je koelkast ook vakantie gunnen

Koop de week voor je vertrek alleen de noodzakelijke hoeveelheden voedsel. Zo vermijd je dat je met restjes zit voor je vertrekt en kan je de koelkast uitschakelen. Let wel, laat de deur van de koelkast openstaan om muffe geurtjes of zwarte schimmelvlekken te voorkomen.

Mission impossible in jouw geval? Zelfs met een gevulde koelkast kan je je energieverbruik verminderen. Hoe dan? Vul je koelkast met lege plastic dozen of flessen zodat ze goed vol zit. Op die manier heeft de koelkast minder energie nodig om ze te koelen en zal ze dus minder verbruiken.

Lege koelkast

Let er ook op dat er voldoende verluchting is aan de achterkant van de koelkast. Daar bevindt zich immers de condensator (het zwarte rooster achteraan je koelkast) en die geeft heel wat warmte af. Schuif de koelkast lichtjes naar voren voor een betere ventilatie van de condensator. Zo wordt hij minder warm en verbruikt hij dus ook minder.

Ontdek ook onze 7 tips om je koelkast het hele jaar door minder te laten verbruiken!

Kijk ook even je diepvriezer na! 3 mm ijs verhoogt je verbruik al snel met 30%! De zomer is niet meteen het beste seizoen om je diepvriezer te ontdooien, dus probeer er enkele weken op voorhand aan te denken. Of maak hem leeg voor je vertrekt. Maar dat is inderdaad minder evident dan met de koelkast … Als je de diepvriezer toch uitschakelt, laat dan ook de diepvriezerdeur openstaan.

2. De verwarming in zomermodus zetten

Het heeft geen zin om je woning nodeloos te verwarmen … Zeker als je zelf niet thuis bent. Schakel de verwarming dus over naar zomermodus om te vermijden dat je toch gas of stookolie verbruikt. Nog een tip: draai je thermostatische kranen volledig open. Als je ze dichtdraait, bestaat het risico bestaat dat de kranen vast komen te zitten en geen warm water meer doorlaten wanneer je in de herfst je verwarming opnieuw opzet.

3. De productie van warm water stopzetten

Tijdens je vakantie heeft er niemand bij je thuis warm water nodig. Daarom mag de boiler voor sanitair warm water gerust uitgeschakeld worden. Zo vermijd je dat de boiler regelmatig aanslaat om het water op temperatuur te houden. Zet dit zeker op je checklist, want dit soort zaken wordt weleens vergeten voor de vakantie-uittocht. Denk ook aan de boiler onder de gootsteen van je keuken! 

Warm water loopt uit kraan

4. Opletten voor apparaten in waakstand

Heel wat elektrische apparaten verbruiken constant een kleine hoeveelheid energie, zelfs wanneer je denkt dat ze uitstaan. Welke? De tv, de decoder, de computer, de wifi, de printer, de lader van je laptop, je wekker, …

In een gemiddelde woning staan er tussen de 15 en 50 apparaten in waakstand, goed voor een constant verbruik van 100 watt. Op 2 weken tijd kost je dat ongeveer 5 tot 10 € aan overbodig elektriciteitsverbruik. Een bedrag dat je makkelijk kan besparen door al die apparaten uit het stopcontact te halen voor je op reis vertrekt. Ontdek hier ook hoe je het verbruik van elektrische toestellen in stand-by kan drukken.

5. Je verbruik vanop afstand controleren

Met de Smart App van ENGIE weet je via je smartphone exact hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt. En dat altijd en overal, in België of in het buitenland.

Vrouw op het strand met haar smartphone

6. De watertoevoer dichtdraaien

Draai voor je vertrekt de hoofdwaterkraan van je woning dicht. Zo is er geen enkel risico op waterlekken terwijl je weg bent.

Want vergis je niet, maar liefst 30% van de Belgische gezinnen zou thuis een waterlek hebben zonder het zelf te weten. Er bestaan nochtans oplossingen om een waterlek op te sporen.

Wist je trouwens dat het aantal meldingen voor een waterlek stijgt wanneer het voor een lange tijd warm is tijdens de vakantie en in het weekend?

Met deze tips kan je met een gerust hart op vakantie vertrekken. Alles is immers onder controle! 

Wil je je huis ook de hele zomer lekker koel houden? Volg dan deze 6 tips.

Prettige vakantie!