5 valkuilen die je beter vermijdt als je het warm wil hebben

Om thuis warm te blijven tijdens een koudegolf, trekt de één een dikke trui aan, de ander houdt de ramen gesloten, weer een ander zet de verwarming extra hoog of drinkt alcohol. Maar helpt dat eigenlijk wel?
Sébastien
Sébastien V.
08/02/2021 |
Jonge vrouw met muts en sjaal die het koud heeft

Tijdens een koudegolf in België is het vaak bijzonder vochtig of is er veel wind. We doen dan alles om warm te blijven. We passen oplossingen uit grootmoeders tijd toe of we volgen onze oude gewoonten, en we denken dat dat werkt. Maar is dat ook zo?

Fout 1. Alle ramen dicht houden om warm te blijven

Dit moet je juist niet doen! Open ramen leiden niet tot warmteverlies. Tenminste, als je de ramen 5 tot 10 minuten per dag opent. In 10 minuten tijd koelen je muren niet af. Wel laat je zo de vochtige lucht naar buiten, waardoor je het vertrek sneller weer kunt opwarmen. Droge lucht warmt immers sneller op dan vochtige lucht.

Volgens de experts is het ook beter om 10 minuten flink te verluchten dan het raam de hele dag op een kier te laten staan. Ontdek hier waarom, hoe en wanneer je je huis moet verluchten in de winter.

Fout 2. Eén dikke trui aantrekken

Man met een dikke trui aan

Echt een tip uit grootmoeders tijd… Maar niet het beste idee aller tijden. In Canada weet men er alles van: om de kou te overleven en het echt warm te krijgen, is het beter om meerdere laagjes lichte kleding aan te trekken dan één dikke trui. En zorg er vooral ook voor dat je kleding niet te strak zit (dat geldt ook voor sokken). Laagjes is dus het toverwoord.

Waarom? Omdat de droge lucht tussen elk laagje isolerend werkt. Met een enkele dikke trui heb je dat voordeel niet. Denk er ook aan om de zones van je lichaam die het gevoeligst zijn voor kou, te bedekken: je hals, je handen en je voeten.

Fout 3. ‘s Nachts de verwarming op 20 °C laten staan

Bezwijk niet voor deze verleiding! ;-) Een te warme slaapkamer staat garant voor een slechte nachtrust. Het is dus eventjes koud als je in bed kruipt, maar dat is na een paar minuten voorbij. Het is beter om een extra deken over je heen te trekken, een winterdekbed aan te schaffen of een ouderwetse warmwaterkruik te gebruiken. Ook sokken aan in bed kan helpen.

Koreaanse onderzoekers hebben ontdekt dat als je met sokken aan slaapt, de temperatuur van je voeten 1,3 graad hoger blijft en dat die extra warmte zich over je hele lichaam verspreidt. Dit is een van de 5 tips om beter te slapen. En hij geldt vooral voor vrouwen, want die reageren anders op koude dan mannen. ;-)

En bedenk ook: als je de verwarming ‘s nachts op 16 °C zet, bespaar je tot wel 200€ per jaar!

Een slimme thermostaat helpt je om je verwarming in te stellen en aan te passen aan het moment van de dag. Hij past zich ook aan aan de buitentemperatuur, zodat het binnen lekker warm blijft. Volg ook onze 5 tips om je thermostaat perfect in te stellen!

Fout 4. Een heet bad of een hete douche nemen

Voeten die uit een warm bad steken

Best aangenaam… maar op lange termijn krijg je het er niet warmer door. Het effect is immers van korte duur: de warmte stroomt even door je lichaam, maar daarna is het voorbij. Na een warme douche is het dus vooral belangrijk om laagjes aan te trekken.

Nu we het toch over de badkamer hebben: lees ook het artikel Waterverbruik, wat is waar en niet waar. Het gedeelte over bad en douche zou je wel eens kunnen verrassen…

Fout 5. Alcohol drinken

Van drank krijg je het niet warmer, integendeel! Naast het feit dat alcohol met mate moet worden genuttigd en schadelijk kan zijn voor de gezondheid, krijg je het er ook niet warmer van. Het is eerder andersom.

Alcohol doet je lichaamstemperatuur niet stijgen, maar dalen! Je loopt dus eerder kans op onderkoeling dan op een warm gevoel. Krijg je rode wangen van alcohol? Dat komt niet doordat je het warm krijgt, maar doordat de alcohol het bloed naar je huidoppervlak stuurt.

Bescherm jezelf tegen de kou in 5 stappen

  • 1. Draag meerdere laagjes kleding in plaats van één dikke trui en vergeet ook niet om sokken aan te trekken.
  • 2. Kom in beweging. Maak je huis schoon, doe de was, ga kokkerellen of doe buik- en bilspieroefeningen voor de televisie. Door te bewegen, doe je je lichaam energie produceren. In rusttoestand produceert je lichaam bij een lichaamstemperatuur van 37 °C 100 watt energie. Tijdens intensieve lichaamsbeweging kan je lichaam tot wel 1000 watt produceren, waarbij je lichaamstemperatuur kan oplopen tot 39 °C of zelfs 40 °C!
  • 3. Verlucht je woning door de ramen maximaal 10 minuten per dag wijd open te zetten.
  • 4. Sluit de luiken of gordijnen om de warmte binnen te houden.
  • 5. Stel de thermostaat in op 20-21 °C overdag en 16 °C 's nachts of als je niet thuis bent. Zo houd je de binnentemperatuur vrij constant en hoef je niet extra te stoken om van 13 °C naar 20-21 °C te geraken.