Je huis goed verwarmen en je verbruik onder controle houden
Met enkele eenvoudige en efficiënte ingrepen hou je je energieverbruik voor verwarming onder controle, terwijl je het in huis toch lekker warm hebt. Ga samen met ons op jacht naar warmteverspilling en geniet van elke trofee die je binnenhaalt!
1. Lever 1°C minder voor een extra laagje (en heel wat euro’s)
Wie heeft het niet graag lekker warm om samen te genieten van de nieuwste film of serie? Maar een graadje minder op de thermostaat levert je grote besparingen op, zonder dat je zit te koukleumen. Als je de gemiddelde temperatuur in je woning van 20°C verlaagt naar 19°C, bespaar je tot 7% op je energierekening … Absoluut de moeite waard, dus.
Heb je het snel koud, vooral ’s avonds? Ook dan hoef je niet te panikeren! Het volstaat om een extra truitje aan te trekken, twee of drie lagen te dragen in plaats van één, enz. Wandelaars passen het systeem van verschillende kledinglagen boven elkaar al heel lang toe. Ook je hoofd en ledematen inpakken is een goed idee. Als je blootsvoets over een tegelvloer loopt, koelt je lichaam onmiddellijk af. Sokken doen wonderen, maar ook een warme thee en een zacht deken zijn je bondgenoten om heerlijk te cocoonen.
2. In elke kamer de juiste temperatuur
Je keuken verwarm je niet op dezelfde manier als je slaapkamer. Je gebruikt elke kamer anders en dus verwarm je ze ook anders. Logisch, toch? Daarom deze tip: stel de temperatuur in elke kamer anders in:
• In het salon, de woonkamer en de keuken is 19°C de aanbevolen temperatuur. In deze vertrekken leef je, ben je actief of rust je uit;
• Maar in je slaapkamer mag je gerust genoegen nemen met 18°C of zelfs 16°C als je het niet snel koud hebt (of graag onder een heerlijk warm dekbed wegkruipt). Probeer het eens, want je slaapt ook beter in een niet te warme kamer;
• Alle kamers waar niemand aanwezig is (zolder, logeerkamer, enz.), hoef je niet te verwarmen.
3. Programmeer vakkundig je verwarming
Het heeft evenmin nut om je verwarming te laten draaien als je niet thuis bent. Ook dat is logisch en waarschijnlijk let je er al op, maar is het verwarmingsprogramma nog wel afgestemd op je huidige levenstempo? Even checken …
Waar het op aankomt, is dat je de cv-ketel exact op het juiste moment inschakelt, afhankelijk van de dagen waarop je in de week thuis of op kantoor werkt, je weekendactiviteiten, het tijdstip waarop je opstaat, ’s avonds thuiskomt en slapengaat, enz. Hoe nauwkeuriger je thermostaat functioneert, hoe minder energie je verspilt! Als je langer dan een dag weggaat, bijvoorbeeld naar een skioord, dan stel je de temperatuur tussen 12° en 16° in.
4. Haal alles uit je huidige installatie
Wanneer heb je de radiatoren voor het laatst ontlucht? Doen, want als er te veel lucht inzit, worden ze niet gelijkmatig warm. Het rendement van je installatie daalt en de ketel moet onnodig harder werken om de ingestelde temperatuur te bereiken. Uiteindelijk merk je het ook aan je energiefactuur. Bekijk dus onze tips om je verwarming af te stellen als een expert!
En je warmwaterboiler? Ook die kan een rol spelen om je verbruik te verminderen, als je hem op het “juiste” moment gebruikt en de temperatuur niet te hoog instelt. 60°C is ruim voldoende. Een hogere temperatuur veroorzaakt meer kalkafzetting, waardoor het toestel langzaam maar zeker verstopt geraakt en de levensduur van de cv-ketel daalt. Maar omgekeerd riskeer je bij een temperatuur van minder dan 60°C dat er zich bacteriën en andere schadelijke kiemen ontwikkelen.
Ten slotte kan een correcte isolatie van de leidingen waar warm water doorstroomt, vooral in onverwarmde lokalen of bijvoorbeeld een kelder, je tot 3% aan besparingen opleveren.
5. Laat je ketel regelmatig onderhouden
Je cv-ketel is het hart van je verwarmingsinstallatie. Vooral nu de winter voor de deur staat, mag je hem niet verwaarlozen. Er zijn ook heel wat redenen te bedenken om je cv-ketel op tijd en stond te laten onderhouden door een vakman. Om te beginnen ligt het risico op een plots defect dan vijf keer lager. Bovendien blijft hij optimaal functioneren, verbruikt hij 8 tot 10% minder energie en stoot hij minder CO2 uit. Ten slotte is periodiek onderhoud ook een wettelijke verplichting, al verschillen de modaliteiten van Gewest tot Gewest.
6. Blijf op jacht gaan naar warmteverspilling
Staat er een meubel voor een radiator? Dit lijkt een detail, maar het verschil kan groot zijn. Loop eens door je woning, kijk goed om je heen en noteer alle elementen die voor verbetering vatbaar zijn. Haal bijvoorbeeld alle obstakels voor warmtebronnen weg of installeer een warmteweerkaatsende isolatiefolie achter de radiatoren, zodat de warmte niet meer langs de muur kan ontsnappen. Droog ook liever geen linnen op de radiatoren (met uitzondering van een handdoekdroger).
Doet een plotse tocht je huiveren? Tocht is ongetwijfeld de grootste comfortbederver. Onderzoek dus aandachtig deuren en vensters op mogelijke kieren en openingen, dichtingen die verduurd en afgebrokkeld zijn, enz. Maak alles zorgvuldig dicht en voorkom koude luchtstromen in je knusse nestje. Of pas de volgende tip toe.
7. Geef je talent als doe-het-zelver alle kansen
Misschien draait je cv-ketel op volle toeren, zijn je radiatoren lekker warm, maar gaat al die kostbare warmte weer verloren langs vensters, muren of dak … Een ramp, want je bent aan het stoken voor de mussen! Dan moet je dringend enkele verbeteringswerken uitvoeren vóór de grootste winterkoude (of tijdens de winter, beter laat dan nooit). Je zal achteraf merken dat je veel minder moet stoken (en dus ook minder betalen voor je verwarming). Zinkt de moed je in de schoenen? Isoleren is nochtans niet zo ingewikkeld. Trommel enkele vrienden op en isoleer bijvoorbeeld je zolder tijdens een klusweekend. Besparingen en plezier gegarandeerd!
Je verwarming onder handen nemen en het verbruik beperken is dus ideaal om je factuur onder controle te houden en het in de winter toch lekker warm te hebben. Wil je ook op je elektriciteitsrekening besparen? Volg dan onze eenvoudige en efficiënte tips!