4 tips voor een leuk én duurzaam kerst- en nieuwjaarsfeest

Bijna Kerstmis! Maar kan dat wel, een gezellig én milieuvriendelijk feest op kerst- en nieuwjaarsavond? Met onze tips lukt het je zeker!
Suzanne
Suzanne M.
20/11/2023 |
A Slow Christmas … een fijne kersttijd voor jezelf, voor al wie je dierbaar is en voor de planeet!

Vóór je het weet, zijn ze er weer … de feestdagen natuurlijk! Als we één ding geleerd hebben van de gebeurtenissen van de voorbije jaren en de huidige situatie, dan wel dat we volop moeten profiteren van elk moment dat ons gegund is om samen te zijn en te vieren. Met onze vrienden en familie maken we er dus een onvergetelijk kerst- en nieuwjaarsfeest van!

Ben je al begonnen om alles in gereedheid te brengen voor de komst van de Kerstman? Met milieuvriendelijke decoratie? Want we beseffen steeds meer dat een beetje soberheid beter is, dat delen met anderen ons echt gelukkig maakt en dat kerst- en nieuwjaarsfeesten niet ten koste van het milieu moeten gaan. Daarom kiezen wij voor slow living, met meer kwaliteit dan kwantiteit, zodat het de mooiste en gezelligste avonden van het jaar worden!

Hoe we dat concreet invullen? Bijvoorbeeld op deze manier:

  1. Kies een “duurzame” en toch heel bijzondere outfit
  2. Eén avond “digitale detox”, moet kunnen, toch?
  3. Een heerlijke, gezonde én milieuverantwoorde maaltijd maak je zo klaar
  4. Een oergezellig feest, daar zorg je toch zelf voor?

1. Breek je hoofd niet te veel over wat je gaat dragen

Dit jaar gaan we niet wekenlang tobben over de beste feestkleding. Want eerlijk, word je van al die glitters en pailletten echt mooier en gelukkiger? Hoe dan ook, stressen voor je kledingkeuze is nergens voor nodig. Wat telt, is dat je zelf het gevoel hebt dat je er goed uitziet, zowel op kerst- als nieuwjaarsavond. En waarom zou je dit jaar niet de ecotoer opgaan? Hoe verstandig is het om de winkels af te speuren naar die ene onweerstaanbare glitterjurk die je maar één keer draagt? Dit zijn onze duurzamere en voordeligere suggesties:

  • Maak er een vintage feest van: wedden dat iedereen je zal benijden om je unieke tweedehandse outfit? En je hebt meteen een gespreksonderwerp! In deze digitale tijden hoef je er niet eens voor buiten te komen, dankzij webshops als Vinted of de afdeling “pre-owned” van Zalando.
  • Schatten op zolder: misschien hangt je droomjurk gewoon in je kast? Combineer hem met allerlei leuke accessoires of pas hem aan. Ga aan de slag met een beetje durf en creativiteit en je ziet er weer schitterend uit. Zonder je rekening te plunderen! Of maak eens een toertje door de dressing van je vriendinnen en organiseer een ruilbeurs voor één avond …
Stel een verlanglijstje op voor Kerstmis
  • Huren in plaats van kopen: ook die formule is voordelig en duurzaam en je ziet eruit om door een ringetje te halen, vaak met ontwerpen van een bekend couturier. Je vindt ze bijvoorbeeld bij Coucou in Brussel of bij BeCoquette
  • Voorrang voor lokale boetieks met duurzame kleding: heb je echt een nieuwe jurk of kostuum nodig? België kiest al volop voor ethische mode, doe daar dus je voordeel mee. We geven je enkele (soms internationale) namen ter inspiratie: Lesupermarket, Made & More, Ninety Percent, Reformation, en Kazidomi voor “gezonde” cosmetica. Op die laatste webshop krijg je tot 31 december zelfs 50% korting op je jaarabonnement.
  • Wees origineel, brei een trui! Want zeg nu zelf, wat is er unieker dan een kersttrui die je zelf hebt bedacht en gebreid? Koop dus geen kledingstuk voor één avond, maar leer breien! Dat vraagt wel een beetje werk, maar denk ook aan al die gezellige en creatieve avonden. Lijkt een trui te moeilijk? Een paar sokken is dan een goede start!

2. Even helemaal zonder smartphone

Blokkeer je sociale media, al was het maar voor één avond. Dus geen meldingen, geen sms’jes, geen e-mails, geen berichten van je WhatsApp-groepjes. Eén avond moet dat toch kunnen? Niet eenvoudig om iedereen te overtuigen … Het jonge volkje lijkt wel vergroeid met hun schermen, je vrienden telefoneren er op los en oma wil al wie er niet is nieuwjaarswensen sturen … Toch is zo’n digitale detox geen slecht idee. Iedereen zit veel meer in het moment, de feestvierders hebben meer aandacht voor elkaar en je begint het nieuwe jaar alvast met een goed voornemen. Daag je gasten bijvoorbeeld uit voor een wedstrijdje: wie durft zijn smartphone uitzetten en opbergen in een doos, die je op slot doet om elke verleiding de kop in te drukken? Pas om 2 uur ’s ochtends mag de doos weer open. Het proberen waard …

XmasDiner

3. Heerlijk, gezond én milieuvriendelijk tafelen

Op kerst- en nieuwjaarsavond brengen we veel tijd aan tafel door. In goed gezelschap lekker eten en drinken, daar gaat immers niets boven. Maar wat voor de één genot is, betekent voor de ander vaak stress (help, wat moet ik klaarmaken?), zware uitgaven en veel verspilling. Geen paniek, met onze ideeën is uitgebreid tafelen gezelliger dan ooit en toch ook … duurzaam!

Breng-je-eigen-eten-feest

Waarom zou je niet op voorhand afspreken wie welke gerechten of drankjes meebrengt? Je krijgt een leuke sfeer, met verrassingen en ontdekkingen en je leert elkaars specialiteiten kennen. En de gastheer en gastvrouw lopen er ontspannen bij. Goede afspraken zijn het geheim voor het succes van deze formule, anders eindig je met drie desserts voor iedereen, maar geen drank!

Stel op tijd je menu op

Als het dit jaar jouw beurt is om te koken, wacht dan zeker niet tot de laatste minuut om je menu op te stellen en boodschappen te doen. Het levert je alleen maar voordelen op:

  • Je hoeft niet te stressen.
  • Je kunt met alles rekening houden, ook met de eventuele allergieën en voorkeuren van je gasten.
  • Je hebt tijd om uit te zoeken welke lokale en biowinkels je alle ingrediënten voor je feest kunnen leveren.
  • Je profiteert van eventuele interessante kortingen.
  • Je kiest zorgvuldig de gezondste en milieuvriendelijkste seizoensingrediënten.

Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

Alles is een kwestie van evenwicht. Wat vind je van minder overvloedige feestmaaltijden met voorrang voor kwaliteit? Probeer originele recepten uit. Laat je gasten nieuwe smaken ontdekken. Mogelijkheden genoeg:

  • een zelfbereid aperitief, gezonder dan wat je in de handel vindt;
  • vegetarische hapjes vooraf, die ook de grootste vleeseters weten te smaken;
  • een maaltijd met alleen maar rauwe ingrediënten, op voorwaarde dat je gasten openstaan voor zo’n experiment;
  • een diner zonder vlees, om te tonen hoe belangrijk je het milieu vindt;
  • natuurlijke biowijnen, beter voor de gezondheid en even lekker;
  • een glutenvrij dessert zonder toegevoegde suiker, waar je zonder schuldgevoel meer van mag opscheppen.

Begin in elk geval op tijd met alle voorbereidingen. Je vermijdt stress en je hebt zelf ook nog iets aan je avond.

H670_B_XmasRepas

Geen verspilling

Het ergste wat een gastheer of gastvrouw kan overkomen? Dat de gasten niet genoeg te eten hebben. Dus wordt er te veel klaargemaakt en gaat iedereen met een overladen maag naar huis. Probeer dit jaar de hoeveelheden realistisch in te schatten en opnieuw: ga voor kwaliteit. Gebruik kleine borden en zet niet alle gerechten tegelijk op tafel. Wie dat wenst, kan achteraf nog een tweede portie nemen en de maaltijd duurt zelfs langer.

Denk ook aan je elektriciteitsrekening: ook als het feest is, hoeft er geen licht in alle kamers te branden. Ontvang je veel gasten? Zet je thermostaat dan minstens 1 graad lager. Mensen produceren ook warmte en je bespaart op je verwarming. En als jullie samen racletten of gourmetten mag die thermostaat nog wat lager!

Met restjes blijft het feest

Als er ondanks je inspanningen na het feest toch nog wat overblijft, gooi dat dan zeker niet weg. Enkele voorbeelden:

  • Stel je gasten voor om de overschotjes te verdelen en mee te nemen.
  • Berg de restjes snel weg in je koelkast of diepvries, als je er genoeg plaats voor hebt.
  • Verwerk de restjes de volgende dag in een soep, quiche of gratin.
  • Schenk overblijvende gerechten weg aan een vereniging (maar dat moet je dan wel op voorhand regelen).
H670_B_XmasRepas

4. Hoe gezellig het wordt, heb je zelf in de hand

Zonder smartphone hebben je gasten vanzelf meer zin om lekker te keuvelen. Nog een ander apparaat dat uit moet staan: je tv! En wat doe je dan in de plaats? Er is zoveel mogelijk! Vraag je gasten bijvoorbeeld om je te helpen in de keuken. Met een glas erbij wordt dat zeker leuk. Of haal je gezelschapsspellen uit de kast. Ouderwets? Absoluut niet en iedereen is dan tenminste met hetzelfde bezig. Ook foto’s maken is leuk, als ze maar niet digitaal zijn! Misschien heeft een van je gasten thuis nog een Polaroid liggen. Samen de geprinte kiekjes beoordelen is hilarisch! En ten slotte een muziekquiz, met nummers voor jong en oud: deel je gasten in min of meer gelijkwaardige teams in, stel een dj aan, gebruik een zoemer en maak plezier!

Kan de avond niet lang genoeg duren? Beschik je over een terras of tuintje? Wat is er dan gezelliger dan rond een vuurkorf samentroepen en marshmallows roosteren? Heb je nog wat energie over na je uitgebreide maaltijd? Maak dan een nachtwandeling! Misschien kom je ergens de Kerstman tegen of stappen jullie vrolijk het nieuwe jaar in. Behalve als het pijpenstelen regent, levert zo’n avond in de openlucht onvergetelijke gedeelde momenten op, met je kinderen, je familie of vrienden. Vertel elkaar grappige of hororverhalen, geniet van de feestverlichting in de stad of de rust op het platteland, tel vallende sterren, bewonder het vuurwerk, enz. En kleed je in elk geval warm aan!