Een slimme serre om het hele jaar door 4 personen te voeden

Een slimme, evolutieve kweekkast waarmee je het hele jaar door zonder meststof je eigen groenten kunt telen voor een gezin van 4: dat is precies waar het MyFood-project van drie Franse ingenieurs naartoe wil.
Daphné
Daphné C.
23/05/2017 |
Dankzij de slimme serres MyFood kan je het hele jaar door verse groenten, fruit en vis kweken. Genoeg om een gezin van 4 personen mee te voeden!

Om een grote hoeveelheid groenten en fruit te kweken in een beperkte ruimte (14 of 22 m²), komt MyFood met een slimme serre die aquaponics combineert met permacultuur. Dankzij de integratie van visbassins evolueert de serre tot een gesloten systeem zonder gebruik van chemische meststoffen en met een beperkt waterverbruik (90 % minder dan met een traditionele kweekmethode).

De ontlasting van de vissen bemest immers de grond, die op zijn beurt het water filtert dat terug in de bassins terechtkomt. Voeg daar niet-grondgebonden verticale productiesystemen en het gebruik van permacultuurmethodes (een techniek die helpt om de grond productief te houden) aan toe en je beschikt over een ecologische productie die je helpt om een pak zelfvoorzienender te worden op het vlak van voedsel.

Verse groenten en vis, het hele jaar lang

Thuis een moestuin hebben, is leuk. Maar het betekent ook dat je sommige seizoenen weinig of niets kan oogsten, laat staan genoeg om je een heel jaar mee te voeden.

Slimme serres lossen dit probleem op. Door de seizoenen te verlengen, zorgen ze ervoor dat je regelmatig groenten en fruit kunt oogsten. De twee modellen van MyFood (14 en 22 m²) zijn uitgerust met dakramen die automatisch openen. Zo worden de temperatuur en de vochtigheid tegelijkertijd geregeld. Wat de installatie betreft, volstaat een dag. Gegarandeerd niet-hybride biozaadjes zonder GGO’s zitten bij het pakket. De terugverdientijd schat MyFood op 3 tot 4 jaar. Een serre van 22 m² (vanaf 7.000 €) bijvoorbeeld produceert een halve ton groenten en 50 kg vis per jaar.

De slimme serres MyFood zijn gebaseerd op aquaponics en permacultuur. Naast groenten, beschik je dus ook over verse vis!

Een slim systeem, weinig onderhoud

De 3 ingenieurs wilden ook het beheer en de productie van hun serres vereenvoudigen. Door ze met elkaar te verbinden, kunnen alle MyFood-serres gegevens uitwisselen en hun eigenaars voortdurend verbeteringsmogelijkheden voorstellen.

Deze serres van de jongste generatie zijn bovendien verbonden met een app. Daardoor kan je vanop afstand controleren of de gewassen het goed doen en krijg je een waarschuwing als een interventie nodig is. Minder dan 20 minuten onderhoud per dag volstaan trouwens om het model van 22 m² goed te laten werken. Het bedrijf wil ook de gemeenschapsgeest promoten en evolueert naar een open source-model om de uitwisseling en de verbetering door de gemeenschap te bevorderen.

Tot nog toe werden een dertigtal slimme serres geïnstalleerd in Europa en Noord-Afrika. Volgende stap? Een XXL-versie van MyFood voor plaatselijke producenten, om zo netwerken van lokale en stedelijke agricultuur uit te bouwen.