Een huis gemaakt van plastic flessen

Huizen gemaakt van PET-flessen. Dat is het waanzinnige plan dat twee Canadezen bedachten om de plasticvervuiling tegen te gaan en PET-flessen een tweede leven te geven.
Suzanne
Suzanne M.
18/02/2020 |
Huis van PET-flessen

612 000 PET-flessen voor een woonoppervlakte van 170 m²

In Canada recycleert een bedrijf plastic flessen om er ‘muren’ van te maken. Of liever, panelen die worden samengevoegd tot huizen.

 Huis van gerecycleerde plastic flessen in Canada

612 000 flessen konden op die manier worden gerecycleerd om er een woning van 170 m2 mee te bouwen! De bouw zelf nam nauwelijks een dag in beslag. De productie van de panelen 3 weken.

De bedenkers ervan gaan er prat op dat hun huis van gerecycleerde PET-flessen stevig is, waterdicht en bestand tegen schimmel en felle wind. Zo lieten ze hun panelen testen bij windvlagen van meer dan 520km/u. Dankzij de isolatiekenmerken van het plastic kunnen de verwarmingskosten van het huis overigens aanzienlijk worden verlaagd.

Hoe worden muren van gerecycleerd plastic gemaakt?

Muur van plastic flessen bedekt met glasvezel

De flessen worden eerst in kleine stukjes vermalen en via een extrusieproces omgevormd tot schuim. Dat schuim wordt vervolgens in panelen gegoten die op maat worden gesneden. Voor de stevigheid bedekt het Canadese bedrijf de panelen met een dun laagje glasvezel.

Het eerste prototype, dat de naam ‘beach house’ meekreeg, werd aan de kust van Ontario gebouwd. Het telt 172 panelen van 15 cm dik.

Hoeveel kost zo’n gerecycleerd huis?

Reken toch maar op zo’n 330 000€ (490 000 Canadese dollar). Het huis staat overigens te koop. Als er geen koper wordt gevonden, willen de bedenkers het te huur aanbieden op AirBnB. Het bedrijf ontwerpt trouwens ook kleinere modellen (strandhutjes, tuinhuizen, ...). Momenteel worden er investeerders gezocht om verder uit te breiden en op termijn hopelijk ook de Europese markt te veroveren.

Wat is het verschil met bubbelhuizen?

Bubbelhuis van plastic flessen Biotekt

Een ander bedrijf gebruikte al plastic flessen om zogenaamde ‘bubbelhuizen’ te maken, naar het voorbeeld van hobbithuizen en earthships, bouwpakketten voor gedeeltelijk ondergrondse woningen met een plantaardig dak.

Voor iedere vierkante meter van die huizen zijn 15 PET-flessen nodig. De structuur, die wordt bedekt met aarde en planten, biedt een uitstekende isolatie. En het prijskaartje? Zo’n 90 € per vierkante meter.

Als je weet dat plastic de grootste boosdoener is voor de vervuiling van zeeën en oceanen, kunnen we dergelijke initiatieven waarbij plastic wordt gerecycleerd, alleen maar toejuichen. En zo dragen we meteen ook bij aan de transitie naar een koolstofneutrale wereld.

Zeggen ‘ongewone’ huizen je wel iets? Ontdek dan ook: