Binnenmuren isoleren: voor of tegen? En met welk materiaal?
De meest doeltreffende isolatie is buitenmuurisolatie of spouwmuurisolatie. Wanneer je daarvoor echter niet het budget hebt of wanneer het technisch niet mogelijk is, dan is isolatie van de binnenmuren nog altijd een betere optie dan niets doen. Zeker als je weet dat de muren verantwoordelijk zijn voor 25% van het warmteverlies in een woning.
Voor- en nadelen van binnenmuurisolatie
Het grote voordeel van binnenmuurisolatie is dat ze weinig kost: gemiddeld 40 tot 50 €/m², terwijl dat voor buitenmuurisolatie 100 tot 150 €/m² is. Handige harry’s kunnen de werken bovendien zelf uitvoeren. Er zijn in Vlaanderen, Wallonië en Brussel premies voorzien.
Toch is er ook een groot nadeel: het is moeilijk om met isolatiemateriaal continuïteit te verzekeren over de volledige gevelmuur omdat hij samenkomt met andere binnenmuren en plafonds. Resultaat? Het risico op koudebruggen stijgt. Dat kan echter beperkt worden dankzij een goede ventilatie. Voor de aanvang van de werkzaamheden moet je bovendien zeker zijn dat de muur geen enkel vochtprobleem heeft (schimmels, sporen van condensatie, optrekkend vocht…). Isolatiemateriaal zou deze problemen alleen maar verbergen en niet verhelpen.
Binnenmuurisolatie neemt natuurlijk wel wat bewoonbare oppervlakte in, al gaat het toch maar over enkele centimeters. De gevolgen zijn dus niet echt belangrijk. Je moet voor jezelf de keuze maken tussen een paar honderd euro per jaar besparen op je energierekening en je ecologische voetafdruk verkleinen in een huis van 1 à 2 m² minder, of je huidige volumes behouden tegen elke prijs.
Als je voor binnenmuurisolatie kiest, moet je tot slot ook een deel van de inrichting opnieuw doen (plinten, behangpapier, verf, plaatsing van stopcontacten, …). Dat betekent een extra kost waarmee je toch rekening moet houden.
De technieken van binnenmuurisolatie ?
Je kan gebruikmaken van een van deze 3 technieken om een binnenmuur te isoleren: platen op basis van cellenbeton, tussenwanden en gebruiksklare isolatieplaten.
> Isoleren met platen op basis van cellenbeton
Deze binnenmuurisolatietechniek bestaat uit het plaatsen en vastlijmen van platen op basis van cellenbeton tegen de muur. Cellenbeton isoleert tot 5 keer beter dan de ‘klassieke’ isolatiematerialen en is bovendien onontvlambaar, onbrandbaar, luchtdicht en waterdampdoorlatend, waardoor vocht geen kans krijgt. Ten slotte biedt cellenbeton je niet alleen een perfecte thermische isolatie maar draagt het tevens bij tot de geluidsisolatie van je woning.
> Je huis isoleren met behulp van tussenwanden
Bij deze techniek worden afwerkingsplaten in gips bevestigd op een houten of een metalen structuur. De open ruimte wordt vervolgens gevuld met isolatiemateriaal zoals rotswol of glaswol, twee isolatiematerialen die zich aanpassen aan de reeds bestaande muur. Bovenop het isolatiemateriaal wordt een dampwerende laag (een soort van ondoordringbare laag) aangebracht en er worden dichtheidsstrips geplaatst op de voegen tussen de platen. Deze oplossing is iets goedkoper dan cellenbeton.
De muren zijn verantwoordelijk voor 25% van het warmteverlies. Je kan ze maar beter isoleren!
Minerale wol is niet de enige oplossing voor tussenwanden. Het is wel de meest gangbare oplossing want het is een ecologisch en goedkoop. Deze oplossing heeft echter niet noodzakelijk de beste levensduur. Je kan ook kiezen voor synthetische isolatiematerialen zoals geëxtrudeerd polystyreen, polystyreenschuim of polyurethaan. Die zijn stuk voor stuk erg doeltreffend, maar veel minder ecologisch. Je kan ook andere natuurlijke materialen gebruiken, zoals geëxpandeerde kurk, houtwol of stro.
> De muren isoleren met gebruiksklare isolatieplaten
Voor de minder handige harry’s onder ons bestaan er tegenwoordig ook gebruiksklare meerlagige isolatieplaten. Deze lichte alles-in-éénplaten garanderen bovendien een volledig luchtdichte isolatie. Hun troeven? Ze passen heel gemakkelijk in elkaar dankzij een groefsysteem en ze zijn bedekt met een stevige en vochtwerende gipsplaat waardoor je meteen aan de afwerking kan beginnen. De installatie verloopt dan ook snel en eenvoudig en het systeem biedt een groot thermisch comfort.
Er bestaan bovendien nieuwe, veelbelovende materialen, zoals isolerende verf en aerogels, maar die blijven voorlopig vrij duur …
Kortom, er is geen tekort aan methoden en materialen om je muren te isoleren en zo te zorgen voor een beter comfort en een betere thermische en akoestische isolatie. Maak je keuze op basis van je budget en de thermische prestaties die je wil bereiken… Maar ook op basis van hoe handig je bent. Weet je nog niet goed welke techniek of welke materialen je best kiest? Aarzel dan niet om een gratis bezoek van een van onze isolatie-experts aan te vragen om te weten te komen welke oplossing het meest aangewezen is in jouw situatie.