Voordelig je elektrische wagen opladen. Hoe doe je dat?

Heb je een elektrische auto of heb je er een besteld? Steeds meer mensen rijden elektrisch of hybride. Voor nieuwe bedrijfswagens is elektrisch fiscaal gezien de enige optie. Maar hoe laad je jouw e-voertuig zo goedkoop mogelijk?
Christophe
Christophe Rochez
20/08/2024 |
Hoe je elektrische wagen zo voordelig mogelijk laden?

Je eerste elektrische wagen, dat is even wennen. Je moet immers niet meer tanken maar een batterij volladen. Dat kan bij publieke laadstations aan verschillende laadsnelheden, maar veruit de meeste elektrische auto’s worden thuis opgeladen. En dat heeft natuurlijk een impact op je elektriciteitsverbruik: voor een gemiddeld gezin gaat dat als snel maal twee. 

Met onze praktische tips om voordeliger te laden maak je je elektriciteitsfactuur een stuk lichter.

4 tips om minder te betalen voor thuisladen

1. Heb je zonnepanelen? Laad je auto zoveel mogelijk op met je eigen zonne-energie

De energie die je met je zonnepanelen opwekt is ‘gratis’. Dus hoe meer zonne-energie je in je elektrische wagen steekt, hoe voordeliger. Als je laadkosten bovendien worden vergoed door je werkgever, ontvang je meestal het CREG-tarief voor elke geladen kWh. Zo heb je je zonnepanelen extra snel terugverdiend.

Belangrijk! Om maximaal met je zonne-energie op te laden, zet je de laadsnelheid van je laadpaal of je wagen (dat kan bij sommige modellen bv. Tesla) best zo laag mogelijk. Maar een elektrische auto heeft altijd een minimale hoeveelheid elektriciteit nodig om te kunnen laden... Als je zonnepanelen niet genoeg produceren, dan wordt de rest van het net afgenomen. Laad je aan hogere snelheid, dan wordt er een groter deel elektriciteit van het net gebruikt. Als je een tweevoudig tarief hebt, betaal je daarvoor vaak het minder voordelige piektarief …

Gelukkig kun je slim opladen met de ENGIE Drive App. Die start automatisch met opladen als de zon schijnt, zodat je maximaal oplaadt met zonne-energie. Dat scheelt natuurlijk een pak op je factuur.

Hoe je elektrische wagen zo voordelig mogelijk opladen?

2. Laad vooral ’s nachts aan daltarief op

Heb je geen zonnepanelen of schijnt de zon niet, laad je wagen dan ’s nachts aan daltarief op (over het algemeen is het geldig tussen 21 u. ’s avonds en 6 u. ’s ochtends of tussen 22 u. ’s avonds en 7 u. ’s ochtends). 

Dit geldt zeker voor Brussel en Wallonië. In Vlaanderen wordt er sinds de komst van het capaciteitstarief voor de berekening van je netkosten geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen piek en dal. Voor je energiekost kun je bij ENGIE wel nog kiezen voor een tweevoudig tarief met piek- en dalprijzen. Zo betaal je tijdens de daluren minder voor de elektriciteit die je gebruikt om je auto op te laden. Maar je hoeft niet te staan wachten om je wagen in te pluggen tot het daltarief start, daar hebben we een automatische oplossing voor.

Speciaal voor elektrische rijders creëerde ENGIE het Drive energiecontract met extra lage dalprijzen. Die liggen een goede 30% lager dan de piekprijzen. Het Drive energiecontract is nog voordeliger dankzij de Drive app. De optie ‘Slim laden’ schakelt het opladen automatisch in wanneer het tarief het voordeligst is. Voordeel én gebruiksgemak gegarandeerd.

3. Verdien extra geld om het elektriciteitsnet mee in evenwicht te houden

Het is moeilijk om elektriciteit in grote volumes op te slaan. Daarnaast moet het elektriciteitsnet steeds in evenwicht zijn (de stroomafname moet steeds even groot zijn als de elektriciteit die op het net wordt gezet). Wanneer je jouw elektrische wagen ’s nachts oplaadt, draag je bij aan dit evenwicht en daarmee kan je extra geld verdienen. En je hoeft er zelf niets voor te doen.

Hoe je elektrische wagen zo voordelig mogelijk laden?

Dankzij de optie ‘Slim laden’ in de ENGIE Drive App (gecombineerd met een Drive energiecontract) dragen jouw laadsessies automatisch bij aan het netevenwicht wanneer dat nodig is. Hiervoor ontvang je 1,5ct€ per kWh die je oplaadt. Zo verdien je per laadsessie al snel 1€ die je apart op je rekening kan laten storten. Zo krijg je geld om slim te laden.

Goed om weten: je bepaalt altijd zelf tegen welk moment je batterij een specifiek percentage opgeladen moet zijn. Dat heeft voorrang op het slim en voordelig laden. Zo is je wagen zeker opgeladen wanneer je hem nodig hebt.

4. Minimaliseer de kosten van je capaciteitstarief (Vlaanderen)

Zonder digitale meter betaal je in Vlaanderen nog een standaard bedrag voor je capaciteitstarief, maar als je een digitale meter hebt, is het belangrijk om je piekverbruik (waarop het capaciteitstarief berekend wordt) laag te houden. Hoe doe je dat? Door je laadsnelheid te beperken en niet te laden wanneer je elders in huis energieverslindende toepassingen gebruikt (bv. koken, wassen). Laad daarom je wagen vooral ’s nachts op wanneer het elektriciteitsverbruik in de rest van je huis minimaal is. 

Hoe je elektrische wagen zo voordelig mogelijk laden?

Met het ENGIE Drive energiecontract en de gratis ENGIE Drive App houd je de impact van je elektrische wagen op je elektriciteitsfactuur binnen de perken. Thuis opladen wordt extra voordelig met het Drive voordeeltarief en de Drive App automatiseert en optimaliseert je laadsessies voor meer gebruiksgemak en een lichtere factuur.