Hoe laad ik mijn auto zo voordelig mogelijk op?

Laad je elektrische auto slim op met de ENGIE Drive app. Bespaar geld, optimaliseer je zonnepanelen en verdien zelfs wat bij. Ontdek hoe!
Valentine S.
09/09/2024 |

Steeds meer mensen rijden elektrisch. Ook Christophe doet dat. Om zijn auto zo goedkoop mogelijk te kunnen opladen, maakt hij gebruik van de ENGIE Drive app. Een slimme, optimale en voordelige keuze…

Dag Christophe, waarom heb je de Drive app geïnstalleerd?

Vroeger werkte ik met een andere app, maar die stopte. Dus moest ik uitkijken naar een alternatief. Daarbij kwam nog dat ik met een Tesla rij, een merk dat er niet voor bekend staat om andere applicaties vlot toegang te geven tot zijn eigen gegevens, maar met de Drive app van Engie lukte dat wel. De connectie loopt perfect.

Wanneer heb je de app voor het laatst gebruikt?

Ik ben gisteravond thuisgekomen van een ritje naar zee. Dan heb ik de auto ingeplugd, de app geopend en aangegeven dat ik wou dat hij tegen deze ochtend voor 80% was geladen. Gemakkelijk en efficiënt…

Wat is voor jou het grootste voordeel van de app?

Ik moet me zelf niet meer bekommeren over het beste tijdstip om mijn wagen zo goedkoop mogelijk te laten laden. De app neemt me die zorgen volledig uit de hand. Ik geef nu gewoon in tegen welk tijdstip ik wil dat de auto tot een gekozen niveau is geladen. Dat maakt het heel makkelijk.

De app houdt ook rekening met het feit dat ik zonnepanelen heb en ik de stroom ervan kan gebruiken om op te laden. Hij calculeert in wanneer en hoeveel stroom ik van de panelen mag verwachten.

Het gevolg is dat de auto in de winter vaak tegen nachttarief wordt geladen, terwijl dat in de zomer meestal gebeurt als de zon schijnt. De app kiest automatisch de goedkoopste momenten om te laden, zonder dat ik daar iets extra moet voor doen.

Werk je vaak van thuis uit of rij je elke dag naar kantoor?

Ik werk drie dagen per week thuis. Dat maakt dat ik de auto vlot thuis kan laten laden op het moment dat dat het meest geschikt is. Zeker tijdens de zomer is dat handig. Hoe meer tijd je de auto geeft om op te laden, hoe meer de app kan kiezen voor de meest geschikte laadmomenten.

Wat gebeurt er dan als je onverwacht moet vertrekken? Je kunt toch niet alles inplannen?

Dan kan ik kiezen om te boosten. De auto wordt dan zo snel mogelijk tot een bepaald niveau geladen zodat ik snel kan vertrekken.

Welk energiecontract heb je?

Ik heb een Drive energiepakket, dat speciaal bestemd is voor bestuurders van een elektrisch voertuig. Het biedt zelfs het voordeel dat ik er nog iets aan kan verdienen. Erg veel is dat niet omdat ik maar een beperkt aantal kilometers rij, maar alle beetjes helpen. Bovendien heb ik het gevoel dat ik iets goed doe om die vraag en aanbod op het elektriciteitsnet wat meer in evenwicht te houden. 

Zo had ik in augustus maar voor 118 kWh geladen, wat me 16 euro kostte. Ik haalde daaruit een voordeel van 1,21 euro.

Rij je met een firmawagen?

Dat doe ik inderdaad. En daarvoor is de app handig. Je weet hoeveel een laadsessie heeft gekost. Hij geeft ook een handig maand- en jaaroverzicht. 

Zou je de app aanraden aan vrienden?

Absoluut. Ten eerste: je hoeft zelf niet meer na te denken over het ideale moment om te laden. De app bepaalt die zelf. In de zomer zal hij rekening houden met de verwachte productie van de zonnepalen, in de winter zal hij zoveel mogelijk op nachttarief laden.

Ten tweede: je hoeft je ook geen zorgen meer te maken als je zonnepanelen hebt. De app zorgt zelf voor een optimalisering van het laadproces. Zo zal hij ervoor zorgen dat de auto wordt geladen tijdens de dag als er veel zon is. Is het een regenachtige dag, dan wacht hij tot ’s avonds om op nachttarief te laden.

En drie: je hebt meer controle. Je weet hoeveel je hebt geladen en wat dat gekost heeft. Dat kan je dan vergelijken met wat je terugbetaald krijgt van je werkgever. Je hebt dus een goed controlemiddel. Vroeger had ik een tankkaart. Dan werd alles rechtstreeks geregeld met mijn werkgever en moest ik me nergens om bekommeren. Nu ligt dat anders: je moet je rekeningen eerst zelf betalen, maar nadien heb je wel een goede controle op de terugbetaling.