De voor- en nadelen van verwarming met pellets, volgens 3 gebruikers

Wie kan ons het meeste vertellen over de voordelen van pellets? Pelletgebruikers zelf natuurlijk! We hebben er 3 gesproken en stuk voor stuk waren ze helemaal gewonnen voor de houten korreltjes om hun huis mee te verwarmen …
Steven
Steven V.
11/11/2018 |
3 gebruikers hebben het over de voordelen van verwarmen met pellets

Gezien het succes van deze brandstof in België, moet verwarmen met pellets wel heel wat voordelen hebben. Volgens de Europese Associatie voor Biomassa (Aebiom) zijn wij per inwoner immers de grootste pelletconsumenten in Europa. Maar wat maakt pellets dan zo aantrekkelijk?

Houtkorrels: lokaal en ecologisch

Voor Alain uit Luik, 39 jaar, zijn pellets en verwarming met hout in de eerste plaats een ecologische keuze. “Mijn vrouw en ik zijn heel milieubewust. Toen onze verwarming aan vervanging toe was, kozen we resoluut voor een pelletkachel. Pellets worden gemaakt van zaagsel en houtkrullen die meestal plaatselijk geproduceerd worden in België of in een van onze buurlanden. De verbranding ervan is bovendien niet giftig, CO2-neutraal en geurloos. De elektriciteit die nodig is om onze pelletketel te laten werken, wat soms genoemd wordt als een nadeel van het systeem, produceren wij dankzij onze zonnepanelen.”

Houtpellets zijn een lokale en voordelige brandstof

Verwarming met pellets, een prijsbewuste keuze

Marthe, 72 jaar, woont alleen in een klein huisje in de buurt van Kortrijk. Elke keer haar mazoutketel vullen was bijna onbetaalbaar geworden. “Omdat mijn huis niet al te groot is en vrij goed geïsoleerd, stelde mijn zoon voor om een pelletkachel te plaatsen. Vorig jaar bespaarde ik zo bijna 500 € op mijn verwarmingskosten, zonder in te boeten aan wooncomfort. Akkoord, ik moet af en toe het asreservoir leegmaken, maar dat weegt echt niet op tegen het voordeel dat ik doe! En om mijn pelletkachel af te stellen, kan ik rekenen op mijn zoon.”

Hout als brandstof: hoog rendement, aangename warmte

Pellets geven een aangename warmte af en hebben een hoog rendement

Pellets hebben een hoge verbrandingswarmte. “Ik geef toe dat ik in het begin mijn bedenkingen had”, zegt de 56-jarige Willy uit de omgeving van Geldenaken. “Ik was onder de indruk van de aangename warmte van de pelletkachel van een vriend. Toen hij me vertelde dat zijn kachel een rendement had van 85 tot 90%, geloofde ik het eerst niet. Maar mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld. Ik informeerde, vergeleek en hakte de knoop door. Ondertussen zijn we 3 jaar verder en kan ik bevestigen dat ik eigenlijk weinig pellets verbruik ten opzichte van de warmte die zich door hun verbranding verspreidt. Op voorwaarde echter dat je hoogwaardige pellets kiest. Zo kies je best voor pellets met een verbrandingswarmte tussen 16,5 en 18 MJ/1.000 kg, niet meer. Om een lang verhaal kort te maken, mijn vriend had zeker niet gelogen.”

De vragen van onze internetgebruikers

Wat zijn pellets?

Pellets zijn kleine staafjes samengeperst hout, onbehandeld en zonder toevoegingen. Ze zijn enkele centimeters lang, hebben een diameter van ongeveer 8 mm en zijn vervaardigd op basis van residuen van 2 houtsoorten: naaldbomen en loofbomen. Ze worden gebruikt als brandstof voor een verwarmingsketel, een kachel of een inbouwkachel en zijn zowel economisch als ecologisch. Je kan zelf pellets aankopen in kleine zakken die gemakkelijk per auto vervoerd kunnen worden, maar een bulklevering met een vrachtwagen is ook mogelijk.

Hoe sla je de houtpellets best op?

De meeste eigenaars van een pelletkachel laten de pellets leveren in zakken op een pallet of kopen ze per afzonderlijke zak. In dat geval volstaat het om ze te bewaren in een garage, een schuurtje of in de kelder. Voor een centrale verwarming op pellets kan de levering van houtpellets in bulk gebeuren. In dat geval heb je een opslagsilo nodig.

Deze bestaat in 4 verschillende vormen:

• De ondergrondse silo: de houten pellets worden opgeslagen in een ondergrondse silo in de nabijheid van de verwarmingsketel. Hiermee win je heel wat plaats maar het is kostelijker dan de andere oplossingen omdat je grote werken moet doen.
• De rigide silo op voet, in plastic: deze silo, meestal in plastic, kan zowel binnen als buiten worden geplaatst.
• De silo in textiel: dat is een zeer stevige zak die meerdere jaren meegaat en waterdicht en vochtbestendig is. Hij wordt bevestigd in een metaal- of houtstructuur.
• De silo in metselwerk: dit wordt aanbevolen wanneer je heel veel moet verwarmen, aangezien ze een grotere autonomie biedt. Bij een silo in metselwerk voorzie je dus een volledig lokaal voor de opslag van de pellets.

In dat laatste geval worden de pellets tot aan het verwarmingstoestel gebracht via een vijzel of door aspiratie, naargelang van het model van silo.