Ga naar de hoofdinhoud

5 fouten die je best vermijdt wanneer je je cv-ketel kiest

Wie een cv-ketel moet kiezen, vergeet soms rekening te houden met bepaalde factoren. Een te krachtige verwarmingsketel, ongeschikte rookafvoerkanalen... Allemaal fouten die je duur kunnen komen te staan en die je dus best vermijdt. Wij vertellen je hoe.
Paul
Paul D.
05/02/2020 |
Jonge vrouw kiest haar cv-ketel

Als je bepaalde elementen over het hoofd ziet bij de keuze van een nieuwe verwarmingsketel en/of een nieuw verwarmingssysteem, kan je dat, zowel op technisch als financieel vlak, duur komen te staan., Een overzichtje van de fouten die je best vermijdt...

Fout 1. Het vermogen van je ketel overschatten

Onze oude mazout- of gasketels waren vaak te krachtig voor de ruimtes waarvoor ze bestemd waren en de oppervlakte die ze moesten verwarmen. Wie z’n oude ketel vervangt door bijvoorbeeld een condensatieketel, kiest vaak voor een ketel met hetzelfde vermogen zonder daar al te lang bij stil te staan.

Maar misschien heb je ondertussen de isolatie van je huis verbeterd, een badkamer bijgebouwd, kinderen het huis zien uitgaan of een nieuwe baby mogen verwelkomen? Bovendien is de gemiddelde temperatuur gestegen en de verwarmingsbehoefte bijgevolg gedaald. Dat zijn allemaal elementen die een rol spelen in de keuze van het vermogen van je nieuwe gasketel, mazoutketel of ketel op pellets.

Volgens onze experts volstaat een vermogen van 20 tot 25 kW over het algemeen ruimschoots voor een gemiddelde, goed geïsoleerde eensgezinswoning. Ook wanneer die ketel daarnaast instaat voor de productie van sanitair warm water.

Hoe bereken je het vermogen van je verwarmingsketel?

Vrouw meet de oppervlakte van haar huis

Iedere nieuw gebouwde, aangekochte of verhuurde woning beschikt tegenwoordig over een energieprestatiecertificaat (EPC) waarop de precieze verwarmingsbehoeften van het huis of appartement in kwestie staan vermeld. Als je dus een EPC hebt, gebruik je dat als uitgangspunt om het vermogen van je verwarmingsketel te bepalen.

Heb je (nog) geen energieprestatiecertificaat? Vermenigvuldig dan de te verwarmen oppervlakte met het verbruik dat overeenkomt met het bouwjaar van je woning (120 tot 150 W/m² voor huizen van vóór 1975 en 100 W/m² voor huizen van 1975 tot 1985. Voor nieuwbouwwoningen is er het EPC). Het resultaat van dat rekensommetje deel je door 1000 om je ideale vermogen te krijgen.

Conclusie: je hoeft echt geen ultrakrachtige verwarmingsketel te kopen; die kost je toch maar nodeloos veel geld.

Fout 2. Vergeten je leidingen te controleren

Voor je je verwarmingsketel gaat vervangen, moet je het hele verwarmingscircuit grondig reinigen. Vooral als je installatie al een jaartje ouder is. Roest en vuil kunnen zich ophopen in je verwarmingsketel en de goede werking ervan beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om voor en achter je ketel filters te plaatsen: een modderfilter en een luchtfilter.

Verwarm je met mazout? Laat dan ook de doorsnede van de toevoerleiding van je tank naar je cv-ketel controleren. De moderne modellen hebben een lager debiet. Als de toevoerleiding te breed is, kan er te veel lucht in het circuit komen, waardoor de ketel in panne kan vallen.

Fout 3. Een verwarmingsketel zonder klimaatregelaar plaatsen

Verwarmingsinstallateur plaatst vloerverwarming

Met een klimaatregelaar kun je de werking van je cv-ketel afstemmen op je behoeften én de buitentemperatuur. Zo vermijd je dat je ketel nodeloos opwarmt en ga je dus niet onnodig verbruiken.

Om ervoor te zorgen dat je klimaatregelaar optimaal werkt, is het aan te raden om een buitensensor te installeren. Die plaats je best tegen je gevel op het noorden of noordoosten en op een hoogte van 2,5 meter. Maar er zijn ook systemen zonder buitensensor!

Een derde mogelijkheid is een modulerende verwarmingsketel. Die past met behulp van zijn omgevingsthermostaat de binnentemperatuur aan de gevraagde temperatuur aan.

Fout 4. Het rookafvoerkanaal niet aanpassen

Condensatieketels – de norm tegenwoordig – werken op veel lagere temperaturen dan oudere verwarmingsketels: op 40 tot 55 °C in plaats van 75 tot 85 °C. Ook de rookgassen hebben dus een lagere temperatuur. Het rookafvoerkanaal moet daar dan ook aan aangepast zijn. Als je daar geen rekening mee houdt, kunnen de rookgassen condenseren in de schoorsteen en onder andere leiden tot vochtproblemen.

Fout 5. Een ongeschikt lagetemperatuursysteem kiezen

Meisje voor de slimme thermostaat boxx

Wil je overschakelen van een hogetemperatuur- naar een lagetemperatuurketel? Vraag dan zeker raad aan je verwarmingsinstallateur, want niet alle systemen zijn daarvoor geschikt.

Welke verwarming kies je bij een renovatie of nieuwbouwwoning?

Wil je de juiste keuzes kunnen maken en weten welke verwarming je best kiest bij een renovatie of een nieuwbouwwoning? Lees dan onze gratis gids: welk verwarmingssysteem kiezen?

Check ook zeker op welke verwarmingspremies je recht hebt. Die verschillen namelijk van gewest tot gewest.

Welk merk verwarmingsketel kies je best?

Viessmann, Vaillant, Buderus, ATAG, Junkers enz. Er zijn heel wat goede fabrikanten die kwaliteitsketels- en boilers op de markt brengen.

Bij ENGIE staan 150 verwarmingsinstallateurs altijd paraat om je oude ketel te vervangen en je te helpen de beste keuze te maken.