Alles wat je moet weten over het onderhoud van je gasketel

Slechts 1 Belg op 3 laat zijn verwarmingssysteem regelmatig controleren. Nochtans is een periodieke controle verplicht en een regelmatig onderhoud ook gewoon slim. Een goed onderhouden cv-ketel is immers veiliger en levert besparingen op.
Paul
Paul D.
12/04/2023 |
Alles wat je moet weten over het onderhoud van je gasketel

Het onderhoud van je cv-ketel op gas in 3 stappen

Het onderhoud van een cv-ketel op gas wordt soms over het hoofd gezien. Nochtans is regelmatig onderhoud een uitstekend idee. Je bent dan immers in orde met al je wettelijke verplichtingen en in de winter kun je op beide oren slapen. Je verwarming zal je dan niet in de steek laten als het buiten bitter koud is. Een goed onderhouden ketel levert je zelfs besparingen op! Wat komt er bij zo’n onderhoud allemaal kijken? Wanneer moet je een cv-technicus inschakelen? Welke voordelen haal je uit regelmatig onderhoud? Lees hier het antwoord op al je vragen.

Wat komt er kijken bij een goed onderhoud?

Een zorgvuldig uitgevoerd onderhoud duurt meestal ruim een uur. Dat geeft de vakman de tijd om je hele gasinstallatie te controleren. Leg op voorhand de technisch handleiding van je cv-ketel klaar voor als hij langskomt. Klaar? Dit zijn de 3 grote stappen in het onderhoud:

Stap 1. Algemeen nazicht

Als je ketel niet defect is (en als dat wel zo is, moet hij eerst hersteld worden), kan de technicus meteen met het onderhoud starten. Hij onderzoekt om te beginnen of alles al dan niet correct functioneert.

  • Vragen: de technicus vraagt je eerst of je zelf iets abnormaals hebt opgemerkt: lekken, problemen met de thermostaat, een radiator die niet functioneert, enz.
  • Onderzoek: vervolgens controleert de technicus allerlei elementen, van de stroomonderbreker tot de circulatiepomp. Hij gaat na of het systeem correct opstart, of de warmwaterproductie en de ventilatie perfect functioneren, enz. Hij bekijkt ook de historiek van de eventuele foutmeldingen.
  • Test: vóór hij aan de volgende fase begint, voert hij een eerste, aan de installatie aangepaste test uit. Hij meet het zuurstof- en CO2-gehalte van de verbranding, het gehalte koolstofmonoxide, de temperatuur van de verbrandingsgassen, enz.

Zijn alle meetresultaten zoals voorgeschreven? Dan begint de technicus aan de volgende stap.

Alles wat je moet weten over het onderhoud van je gasketel

Stap 2. De “grote” schoonmaak

De cv-specialist legt om te beginnen je verwarming stil en sluit de gasklep, zodat hij de ketel zelf kan nakijken en volledig schoonmaken. Zo zal de technicus achtereenvolgens:

  • al het vuil verwijderen dat de leidingen zou kunnen verstoppen en het toestel doen oververhitten, waardoor het minder efficiënt functioneert en de uitstoot via de schoorsteen toeneemt.
  • een reeks onderdelen demonteren en afborstelen. Om te beginnen de hoofdwarmtewisselaar, dat wil zeggen het element dat warmte van een warm naar een koud medium overdraagt. We willen hier niet te technisch worden, maar hij behandelt in elk geval de waakvlam, het inspuitstuk, de filters, de ventilator, de kabels, de automatische aftapkraan, enz.
  • nagaan of de sifon nog goed afsluit en deze reinigen. De sifon voert het condensaat af, het water dat ontstaat door de condensatie van waterdamp. Hij spoelt ten slotte de sifon af, zodat er geen verbrandingsgassen in de riolering terechtkomen.

Stap 3. Afstellingen, laatste controles en rapport

Als de grote onderhoudsbeurt achter de rug is, overloopt de technicus nog eens alles om zeker te zijn dat het hele systeem correct functioneert. Hij regelt het ook af, voor maximale efficiëntie en veiligheid.

Dan volgt de tweede en laatste verbrandingstest. De gemeten waarden komen op het attest te staan. Ten slotte voert de technicus nog enkele controles uit, bijvoorbeeld de waterdruk in de leidingen, de temperatuur van het sanitair warm water en het expansievat.

Alles OK? Dan vertelt de technicus je wat zijn “conclusies” zijn. Hij stelt zijn rapport op en geeft je één of meer attesten, die je moet ondertekenen. Hou die documenten goed bij, want ze zijn belangrijk, bijvoorbeeld voor je brandverzekering.

Klaar! Je cv-ketel is weer in prima conditie, voor vele maanden trouwe dienst!

Het water in je woning duurzaam opwarmen

Wat is de beste periode voor het onderhoud?

Als het mooi weer is! Uiteraard heb je in de lente en de zomer andere dingen om aan te denken dat het onderhoud van je cv-ketel. En toch is dat DE ideale periode! Dat bewijzen deze drie argumenten:

  1. Om te beginnen is het al met al een beperkte ingreep. Je moet er gewoon aan denken en een afspraak inplannen. En aangezien de wachttijd dan korter is, heb je meer keuze om voor het bezoek van de technicus een datum en tijdstip in te plannen die je passen. In de lente en zomer heeft de cv-technicus immers meer ruimte in zijn agenda.
  1. Dit is ook het ideale moment om problemen op het spoor te komen. Je verwarming heeft immers de hele winter gewerkt. Is een onderdeel aan vervanging toe? Als het op voorraad is, ben je snel geholpen. En zelfs een wachttijd van een aantal weken is nu veel minder erg dan in het putje van de winter.
     
  2. Je bent helemaal klaar voor de winterse koude. Je hoeft dus niet te stressen als de temperatuur begint te zakken en alle Belgen op hetzelfde moment aan hun verwarming denken.
Afspraak onderhoud ketel

Waarom is het zo belangrijk om je ketel te onderhouden?

We geven je dadelijk 6 goede redenen om dat te doen, maar eerst dit: er is een verschil tussen “periodieke controle” en “onderhoud”. Die laatste term wordt vaak voor de twee gebruikt. Toch is er een verschil, hoewel de technicus in de praktijk beide werkzaamheden samen uitvoert. Maar waarom is dat onderscheid belangrijk?

  1. Voor de correcte werking van je verwarmingssysteem, een heel jaar lang. Op die manier vermijd je defecten, die altijd op een “slecht moment” voorkomen. Dat is je voornaamste voordeel.
  2. Om te besparen op je energieverbruik. Je verwarmingsfactuur kan met 10% dalen en dat levert je 100 tot 150 euro per jaar op. Bij de huidige energieprijzen is dat zeker mooi meegenomen!
  3. Voor nog meer besparingen, want je vermijdt ingrijpende en dure herstellingen, die je (uiteindelijk) veel meer kosten dan een regelmatig en zorgvuldig onderhoud.
  4. Omdat je ketel langer meegaat. Logisch, want als je zorg draagt voor je verwarmingsinstallatie functioneert ze langer probleemloos.
  5. Voor je veiligheid: vergiftiging door koolstofmonoxide (CO) komt helaas nog veel te vaak voor. Het risico is groter met een slecht onderhouden, verouderde ketel of in een onvoldoende geventileerd lokaal.

Omdat het eigenlijk een wettelijke verplichting is (ook voor huurders). Niet het onderhoud zelf is verplicht, wel de periodieke controle. Cv-ketels op gas van minder dan 100 kW moeten in Vlaanderen om de 2 jaar nagekeken worden en in Wallonië om de 3 jaar. In dit artikel op onze blog lees je meer over je wettelijke verplichtingen.

De warmtepompboiler

Al helemaal klaar voor de winter!

Is je cv-ketel correct onderhouden en goed afgeregeld? Dan zijn er nog enkele dingen die je zelf kunt doen voor een perfecte werking, zoals af en toe je radiatoren ontluchten, de waterdruk in het verwarmingssysteem controleren en je thermostaat juist instellen.

Heb je nog vragen of is er iets niet duidelijk? Vind je dit een interessant onderwerp? Bekijk dan zeker ook onze uitgebreide en leerrijke video.

Ben je nog op zoek naar een verwarmingsspecialist? ENGIE is niet alleen een energieleverancier, maar biedt zijn klanten ook een volledige waaier aan diensten voor hun verwarming. Daarvoor doen we een beroep op betrouwbare partners. Vertrouw ons daarom met een gerust hart het onderhoud van je gascondensatieketel toe!

Overweeg je om je huidige ketel te vervangen, bijvoorbeeld om van stookolie naar gas over te schakelen? Ook dan is ENGIE je ideale partner. Ontdek onze gids om het systeem te kiezen dat voor jou ideaal is en ons uitgebreid serviceaanbod voor je verwarming.

Alles wat je moet weten over het onderhoud van je gasketel
play-fwd