Onderhoud je houtkachel in 6 stappen

Voor een houtkachel is een regelmatig onderhoud absoluut noodzakelijk. Zorg één keer per jaar voor een grote onderhoudsbeurt met deze zes stappen.
Steven
Steven V.
09/12/2016 |
Onderhoud je houtkachel

Stap 1: maak de aslade leeg

Een tip: laat onderin de kachel altijd een laag van 2 cm as liggen, want die doet dienst als isolatie. De gloeiende houtskool blijft dan warmer, zodat het gemakkelijker is om de kachel (opnieuw) aan te steken.

Zuig nooit warme as op. Bewaar de as minstens 24 uur in een metalen reservoir, tot ze volledig is afgekoeld. Gooi niet alle as weg, ze kan nog van pas komen … (zie verder).

Stap 2: reinig de verbrandingskamer

reinig de verbrandingskamer van de houtkachel

Als de kachel koud is, ga je met een licht vochtige spons over de verbrandingskamer. Begint de kachel na een tijdje aan de buitenzijde te verkleuren? Zet er dan een laagje speciale verf op die bestand is tegen hoge temperaturen. Zo is de kachel beter beschermd tegen slijtage.

Stap 3: verwijder roet van het glas

Gebruik hiervoor een product om ovens te reinigen. Doe het op een vel keukenpapier en wrijf dan nog eens na met een ander vel. Bij een lauwe ruit is het resultaat beter. Er bestaan ook specifieke reinigingsproducten voor houtkachels.

Stap 4: borstel de haard

Minstens één keer per jaar geef je de kachel een “grote beurt”. Borstel grondig, zuig alle (koude) as en roet weg uit de verbrandingskamer en controleer de aansluiting op de schoorsteen.

Stap 5: check de dichtingen

Zet de luchttoevoer op de minimumstand. Als de vlammen dan nog onverminderd branden, kan een vakman de dichtingen van de kachel vervangen.

Stap 6: smeer de scharnieren

Denk er ten slotte aan om één keer per jaar de scharnieren te smeren, zodat de deur goed sluit.

En vooral : laat de schoorsteen 1 keer per jaar vegen

de schoorsteen van je houtkachel moet zeker elk jaar vegen

Laat de schoorsteen van je houtkachel zeker elk jaar vegen. Bij een schadegeval vraagt de verzekeringsmaatschappij je veegcertificaat. Wist je dat in België één brand op drie in de schoorsteen ontstaat?