Waarom moet je je cv-ketel onderhouden?
Reden 1: Je vermijdt pannes in de winter en je ketel gaat langer mee
Regelmatig onderhoud van je cv-ketel door een vakman verlengt de levensduur omdat de risico’s op storingen 5 keer lager worden. De technicus controleert alle onderdelen van je ketel om abnormale slijtage te vermijden. Zo wordt het risico dat je in de winter zonder verwarming of zonder warm water in de douche komt te zitten, een pak kleiner!
Reden 2: je cv-ketel regelmatig laten controleren is wettelijk verplicht
Deze verplichting sla je maar beter niet in de wind. De wettelijke richtlijnen voor de controles variëren van gewest tot gewest en per type ketel (gas, mazout, pellets). De controle moet in alle gewesten wel altijd door een erkend technicus worden uitgevoerd.
Verplichte controle voor een gasketel
In Vlanderen moet de periodieke controle om de 2 jaar gebeuren.
In Wallonie moeten gasketels om de 3 jaar worden gecontroleerd als hun vermogen lager is dan 100 kW. Is het vermogen hoger? Dan moeten ze om de 2 jaar worden gecontroleerd.
In Brussel moet de periodieke controle net als in Vlaanderen om de 2 jaar plaatsvinden.
Verplichte controle voor een mazoutketel
Mazoutketels moeten in de drie gewesten van ons land elk jaar worden onderhouden en gecontroleerd door een erkende verwarmingstechnicus. Het onderhoud omvat de jaarlijkse reiniging van de ketel, afstelling van de brander en het vegen van de schoorsteen.
De reden waarom een mazoutketel elk jaar moet worden nagekeken, is dat er bij de verbranding van mazout roetafzetting ontstaat en die mag zich niet zomaar opstapelen.
Ben je verplicht om je schoorsteen te laten vegen?
Als je je schoorsteen moet laten vegen, moet je dat laten doen door een gespecialiseerde schoorsteenveger.
Heb je een condensatieketel op gas, dan?
Is het niet verplicht om je schoorsteen te laten vegen. De onderhoudstechnicus die je gasketel komt onderhouden, moet wel controleren of het afvoermechanisme voor de verbrandingsgassen correct werkt en of de verwarmingsruimte in overeenstemming is met de geldende normen (NBN B61-002).
Voor ‘atmosferische’ gasketels van meer dan 20 kW daarentegen, is het verplicht om je schoorsteen te laten vegen vóór het tweejaarlijkse onderhoud van de ketel. Deze zogenaamde ‘open’ toestellen met een aansluiting van het type B onttrekken verbrandingslucht in de ruimte waarin ze geïnstalleerd zijn. Je moet dan ook een beroep doen op een erkende schoorsteenveger om de schoorsteen of het rookkanaal te laten vegen en het certificaat te ontvangen dat vereist is voor het onderhoud van je centrale verwarmingssysteem.
Voor een mazoutketels is
je schoorsteen jaarlijks laten vegen, van essentieel belang en bovedien ook een jaarlijkse wettelijk verplichting. Controleer goed in je onderhoudscontract of het schoorsteenvegen is inbegrepen. Nadat de schoorsteen geveegd is, krijg je een attest waarop de datum, de eventuele vastgestelde schade en het aantal geveegde schoorstenen staan. Je moet dit document twee jaar bewaren.
Je had het waarschijnlijk al door: op het vlak van periodieke controles en schoorsteenvegen, is een gasketel interessanter dan een mazoutketel. Overstappen van stookolie op aardgas biedt bovendien nog tal van andere voordelen. Je stookolieketel vervangen door een gasketel kan trouwens eenvoudig in 3 stappen.
Reden 3: voor je eigen veiligheid
Door je cv-ketel goed te onderhouden vermijd je de gevaren van koolstofmonoxide (CO). Dat is een gas dat gevormd wordt wanneer een brandstof niet helemaal verbrandt, en die kans is groter bij slecht onderhouden verwarmingsketels, wanneer een leiding verstopt zit, als je ketel verouderd is of – het meest voorkomende geval – bij een slechte ventilatie van het lokaal waar de ketel geïnstalleerd is.
Een tweede manier om je te beschermen tegen koolstofmonoxidevergiftiging is door je huis goed te verluchten. Een goede natuurlijke verluchting voorkomt bovendien een te vochtige lucht in huis en verlaagt je energieverbruik.
Reden 4: je bespaart energie
Het rendement van een goed onderhouden ketel blijft optimaal. Vuile of versleten onderdelen, zoals branders of warmtewisselaars, kunnen de energie-efficiëntie verminderen. Door deze onderdelen te reinigen en af te stellen, verbruikt de ketel minder energie om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Resultaat: je bespaart tot 10% op je energiefactuur.
Je ketel onderhouden? Dat doet ENGIE graag voor je!
We hebben het allemaal elke dag zo druk, dat we het onderhoud van de verwarmingsketel wel eens uit het oog verliezen. Heb je geen tijd om het een en ander te organiseren? Ben je bang dat je het zal vergeten?
Ontdek dan de voordelen van de ketelonderhoud door ENGIE.
Dankzij ENGIE kun je rekenen op een kwaliteitsvol onderhoud voor je verwarmingsketel. Wij nemen vóór de deadline van je volgende controle contact met je op om een afspraak te maken met onze technicus wanneer het voor jou past. Je kunt dus op beide oren slapen: je installatie is in goede handen en wij waken over je comfort en veiligheid.