Lucht/lucht-warmtepomp: kies goed en laat je niet stoppen door deze 10 vooroordelen

Belgen krijgen steeds meer belangstelling voor een lucht/lucht-warmtepomp, die eigenlijk gewoon een … airco is. Maar er doen nog veel vooroordelen de ronde over dit toekomstgerichte toestel. Wij bieden je duidelijkheid!
Paul D.
15/04/2025 |

Niemand kan zonder verwarming en gelukkig is er geen gebrek aan oplossingen. Maar welk systeem is het beste, ook voor de planeet? Alleen met kennis van zaken maak je de juiste keuze. Daarom onthullen we hier alle geheimen van de lucht/lucht-warmtepomp, die warmte uit de buitenlucht haalt om je woning te verwarmen. Klinkt eenvoudig en efficiënt? Dat is het ook! Potentieel is het zelfs een heel zuinig toestel, zeker als het rechtstreeks werkt op de energie van je zonnepanelen of op groene stroom. En nog mooier: dit toestel verwarmt je interieur duurzaam én comfortabel, want het gebruikt een hernieuwbare energiebron: de buitenlucht. Wil je alles weten over de lucht/lucht-warmtepomp? We zetten hier alle plus- én minpunten voor jou op een rijtje.  

1. Als je geen zonnepanelen hebt, begin je er beter niet aan

Fout: zonnepanelen zijn absoluut niet noodzakelijk om een lucht/lucht-warmtepomp te installeren en te gebruiken. Die kan namelijk perfect op netstroom werken. 

Wat wel klopt, is dat de zonnepanelen die je al zou hebben, je warmtepomp gedeeltelijk van stroom kunnen voorzien. We zeggen “gedeeltelijk”, want de milieuvriendelijke combinatie werkt vooral in de zomer optimaal, als je panelen veel energie opwekken. Je zelfverbruik stijgt dan, je energieautonomie neemt toe en je factuur daalt. 

2. Een lucht/lucht-warmtepomp verbruikt heel veel energie

Fout, dit is zelfs een van de meestverspreide misverstanden over een lucht/lucht-warmtepomp. Veel mensen denken dat die net als een klassieke airco veel stroom verslindt. Maar eigenlijk verbruikt dit toestel vooral overvloedig beschikbare hernieuwbare energie: de buitenlucht. Om te functioneren heeft een lucht/lucht-warmtepomp wel energie uit het stroomnet nodig, maar vijf keer minder dan een gasketel. 

Vergeet ook de gouden regel van de warmtepomp niet: ze verbruikt optimaal als je de temperatuur zoveel mogelijk constant houdt. Snel een groot temperatuurverschil overbruggen, vraagt wel veel energie. Bovendien zijn de recente modellen voorzien van energiebesparende technologieën, zoals compressoren met variabele snelheid die het vermogen aan de reële behoeften aanpassen. 

Met andere woorden: een lucht/lucht-warmtepomp verhoogt je energieverbruik niet, maar helpt juist om het aanzienlijk te doen dalen. 

3. Een lucht/lucht-warmtepomp is eigenlijk gewoon een airco

Dat klopt, maar toch bestaat er nogal wat verwarring over de namen van de toestellen. 

In de praktijk zijn er heel veel overeenkomsten tussen een lucht/lucht-warmtepomp en een airco (ook split air airconditioning genoemd), zowel uiterlijk als technologisch: 

  • Beide toestellen bestaan uit één of meer binnen- en buitenunits (multi-split). 
  • Ze kunnen je interieur zowel koelen als verwarmen, door warmte uit te wisselen tussen binnen- en buitenlucht (of omgekeerd). 
  • Ze gebruiken een ventilatiesysteem om warme of koude lucht te verspreiden. 

Waarom wordt er dan toch een onderscheid gemaakt? Dat heeft vooral met onze perceptie te maken. Als we het over een airco hebben, denken we aan een toestel dat ons interieur op warme zomerdagen heerlijk koelt. Terwijl hetzelfde toestel ons interieur ook kan verwarmen, alleen doet een airco dat meestal minder efficiënt en krachtig. 

Omgekeerd noemen we de krachtigere toestellen een lucht/lucht-warmtepomp. Daarbij denken we dan vooral aan het verwarmingsvermogen, terwijl zo’n toestel evengoed je woning kan koelen op zomerse dagen. 

Nog een tip: als je een toestel koopt, gebruik dan de juiste termen. Een installateur die precies weet wat je nodig hebt – een toestel om je woning te koelen en/of te verwarmen – kan het juiste vermogen en de beste configuratie bepalen, zodat je optimale prestaties geniet.  

Meer weten? Ga snel naar onze website

4. Een lucht/lucht-warmtepomp kan geen volledige woning verwarmen

Fout, dat kan wel, als het systeem dat je installeert maar krachtig genoeg is en voldoende en correct aangebrachte binnenunits heeft. Bij een groot aantal binnenunits is het wel mogelijk dat je ook meer dan één buitenuit nodig hebt. 

Je installatie correct (laten) afstemmen op je behoeften is dus de boodschap, afhankelijk van de grootte en indeling van je woning, de mate waarin ze geïsoleerd is, enz. 

Elke woning is anders en dus is ook elke warmtepompinstallatie anders. Doe dus zeker een beroep op een vakman. Die komt eerst bij jou kijken om vervolgens een voorstel van installatie en een offerte uit te werken. Zo ben je zeker dat het aantal units en het vermogen van de installatie aangepast zijn aan je woning en je behoeften. 

5. Een lucht/lucht-warmtepomp is alleen maar geschikt voor supergeïsoleerde woningen

Juist … en toch ook weer niet! Want alles hangt af van wat je nodig hebt. Wil je je lucht/lucht-warmtepomp als enige toestel gebruiken om je hele woning te verwarmen? Dan moet je woning inderdaad heel goed geïsoleerd zijn, anders werkt het toestel niet efficiënt genoeg en is je comfort niet optimaal. 

Is je woning (nog) niet geïsoleerd volgens de hoogste normen? Geen probleem, een lucht/lucht-warmtepomp is dan nog altijd mogelijk. In combinatie met je huidige gasketel vormt ze immers een uitstekend hybride systeem. Wat dit concreet betekent? Dat zo’n warmtepomp ook in een middelmatig geïsoleerde woning heel efficiënt functioneert om in een aantal kamers (je slaapkamer, bureau, salon, enz.) de basistemperatuur in stand te houden, zodat je hoofdverwarming minder vaak hoeft te functioneren. Een lucht/lucht-warmtepomp voldoet dus uitstekend bij een geleidelijke energierenovatie van je woning, waarbij je de isolatie stap voor stap verbetert. 

Ontdek onze hybride oplossingen, klaar voor een duurzamere toekomst. 

6. Een lucht/lucht-warmtepomp is te duur, je haalt je investering er nooit uit

Dat hangt ervan af. Want een lucht/lucht-warmtepomp is veel betaalbaarder dan andere soorten warmtepompen. Reken op ongeveer 3 500 euro (inclusief installatie) voor een eenvoudig systeem met één binnenunit (split) en vanaf 5 000 euro (inclusief installatie) voor een multi-split model, afhankelijk van het aantal binnenunits. 

Is dit een interessante investering? Absoluut, om verschillende redenen: 

  • Toekomstgerichte oplossing: je schuift weer verder op in de richting van een koolstofneutrale toekomst, want het toestel gebruikt hernieuwbare energie. 
  • Interessant rendement: in vergelijking met een gasketel heeft een lucht/lucht-warmtepomp gemiddeld vijf keer minder energie nodig om dezelfde warmte te leveren. Een opluchting voor de planeet, maar in je portefeuille voel je dat niet echt omdat het financiële aspect (winstgevendheid, besparingen) afhangt van een aantal factoren (investeringsbedrag, vervangen systeem, mate van isolatie in huis, enz.).
  • Dubbele werking: het toestel kan immers verwarmen in de winter en koelen in de zomer. 
  • Snelle installatie om zonder ingrijpende werken je woning comfortabeler en milieuvriendelijker te maken. 
  • Premies: zowel de gewesten als de gemeenten helpen je met premies om je investering draaglijk te maken en de transitie naar een koolstofneutrale wereld te bevorderen. 

7. Als het buiten bitter koud is, krijg je het binnen niet warm genoeg

Dit klopt niet helemaal. Zelfs tijdens de strengste winters bevat de buitenlucht nog warmte, voldoende voor moderne lucht/lucht-warmtepompen om je interieur te verwarmen. Dus ook als het buiten vriest, is het bij jou binnen nog behaaglijk warm. 

Wat wel klopt, is dat als het uitzonderlijk koud is, je toestel op volle toeren moet draaien en dus meer stroom verbruikt. Daarom is een lucht/lucht-warmtepomp geen optimale verwarming als het buiten -20° vriest. Maar geef toe, hoe vaak gebeurt dat in België? 

8. De buitenunit is te lawaaierig

Eerder fout dan juist, want het geluidsniveau buiten verschilt sterk van model tot model en van merk tot merk. Sommige recente modellen werken fluisterzacht en produceren niet meer dan 32 tot 37 dB. Ter vergelijking: tijdens een normaal gesprek bedraagt de geluidsdruk ongeveer 60 dB. 

Eigenlijk heb je de eventuele geluidsoverlast voor een stuk zelf in de hand, door een goed plaatsje te zoeken voor de buitenunit. Installeer ze bijvoorbeeld niet onder je slaapkamerraam of tegen de muur van je salon. En er is nog een gouden regel om je warmtepomp zuinig en zo stil mogelijk te gebruiken: hou de temperatuur binnen zoveel mogelijk constant! Zolang je het toestel niet vraagt om grote temperatuurverschillen te overbruggen, functioneert het minimaal en verbruik je weinig. 

9. Een lucht/lucht-warmtepomp installeren vraagt veel kap- en breekwerk

Fout en nog eens fout! Een lucht/lucht-warmtepomp installeren is vrij eenvoudig, gaat snel en vraagt geen grootschalige ingrepen. De werken komen erop neer dat een vakman je binnen- en buitenunits bevestigt, ze verbindt met het elektriciteitsnet en vervolgens door de muren boort om de binnen- en buitenunits met koelleidingen op elkaar aan te sluiten. 

In de praktijk is een vakman meestal op één dag klaar met de hele installatie, bij een complexe multi-split installatie kan dit al eens uitlopen tot twee dagen. 

Handig: als je een verdieping renoveert waar nog geen verwarming aanwezig is of misschien je zolder als woonruimte inricht, is een lucht/lucht-warmtepomp ideaal. Je hoeft dan immers geen cv-leidingen te trekken, geen radiatoren te installeren, enz. 

10. Met een lucht/lucht-warmtepomp zet je jezelf vast, want ze evolueert niet en past niet in een ander systeem

Opnieuw helemaal fout! Een lucht/lucht-warmtepomp is zelfs ideaal als bijverwarming of extra verwarmingstoestel, bijvoorbeeld in een bijgebouwtje of ingerichte zolderruimte. En je hoeft dus je bestaande verwarmingssysteem niet eens aan te passen. 

Bovendien laat een lucht/lucht-warmtepomp zich ook perfect inschakelen in een hybride systeem, waarbij je ze bijvoorbeeld combineert met je huidige cv-ketel. Door die grote flexibiliteit past ze perfect in allerlei configuraties en is ze ideaal om je woning nu al stap voor stap klaar te maken voor de energietransitie. Een meer ingrijpende energierenovatie kan je dan uitstellen tot later. 

Ziezo, nu ben je gewapend met alle kennis om de beste en milieuvriendelijkste verwarmingsoplossing voor je woning te kiezen.