Woon je in Brussel en heb je zonnepanelen? Dan zit je factuur zo in elkaar

Staat je woning in Brussel en liggen er zonnepanelen op het dak? Dan is dit het artikel waar je naar op zoek bent. We willen je helpen om alle elementen van je energiefactuur beter te begrijpen.
Paul
Paul D.
06/10/2023 |
Hoe zit je elektriciteitsfactuur in elkaar als je in Vlaanderen zonnepanelen hebt?

Ben jij ook een van die Belgen die zich achter de oren krabben als ze hun elektriciteitsfactuur overlopen? Wat zit er achter al die rubrieken, termen en berekeningen? Bij ENGIE doen we inspanningen om je factuur leesbaarder te maken. Want we vinden dat onze klanten recht hebben op heldere en nauwkeurige informatie. Staat je woning in Brussel en heb je zonnepanelen laten installeren? Lees dan dit artikel en alles wordt duidelijk.

Factuur in 3 delen

Je hebt er misschien nooit bij stilgestaan, maar je elektriciteitsfactuur bestaat eigenlijk uit de volgende 3 grote delen:

  • Deel 1. De kosten van de energie die je hebt “afgenomen” van het net tijdens de betrokken periode
    Je betaalt deze kosten rechtstreeks aan ENGIE.
  • Deel 2. De netwerkkosten in verband met de distributie en het transport van elektriciteit
    Je betaalt ze aan ENGIE, dat ze doorstort aan distributienetbeheerder Sibelga en aan transportnetbeheerder Elia.
  • Deel 3. Toeslagen en belastingen opgelegd door de overheden
    Je betaalt ze aan ENGIE, dat ze doorstort aan de overheden.

Op alle kosten die je betaalt in deze drie delen wordt btw aangerekend (behalve op de waarde van je injectie). Het totale btw-bedrag vind je op de eerste pagina van je factuur.

Nu je de drie grote delen van je factuur kent, bekijken we hoe deze eruitzien wanneer je in Brussel eigenaar bent van zonnepanelen. 

In Brussel kan al wie een zonnepaneleninstallatie heeft aanspraak maken op het injectietarief. Je bidirectionele elektriciteitsmeter registreert afzonderlijk hoeveel energie je van het net afneemt en hoeveel energie afkomstig van je zonnepanelen je in het net injecteert. Voor dat laatste deel ontvang je geld (het injectietarief).

Ondertussen brengt deze infographic je factuur in beeld. Daarna leggen we je graag uit hoe één en ander in elkaar zit.

Zonnepanelen: hoe krijg je meer grip op je energiefactuur?

Deel 1. Energiekosten

Je energiekosten bestaan uit 2 grote delen:

  • de elektrictieit die je van het net afneemt, met deze elementen:
    o    een vaste vergoeding,
    o    je afname van het distributienet tijdens piekuren tegen de prijs per verbruikte kWh van je energiecontract,
    o    je afname van het distributienet tijdens daluren tegen de prijs per verbruikte kWh van je energiecontract.
     
  • de elektriciteit die je in het net injecteert, met deze elementen:
    o    de productie van je zonnepanelen die je niet onmiddellijk verbruik of opslaat, maar injecteert op het nettijdens piekuren tegen het injectietarief van je contract per geïnjecteerde kWh,
    o    de productie van je zonnepanelen die je niet onmiddellijk verbruik of opslaat, maar injecteert op het net tijdens daluren tegen het injectietarief van je contract per geïnjecteerde kWh.

NB: De totaalprijs die wordt gefactureerd vind je verderop terug op je factuur onder “Je contract prijsinformatie btw”. Het bedrag kan licht verschillen als je voor een contract met enkelvoudig uurtarief of dynamisch tarief hebt gekozen.

Deel 2. Netwerkkosten

Deze zijn als volgt samengesteld:

  • Distributiekosten: de prijs voor de distributie van de stroom (door Sibelga) per netto verbruikte kWh.
  • Transportkosten: de prijs voor het transport van de stroom (door Elia) per netto verbruikte kWh.

Deel 3. Toeslagen en belastingen

Dit deel bestaat zelf ook weer uit 2 elementen:

  • Kosten groene stroom, die overeenstemmen met de groenestroomcertificaten die zijn opgelegd door de overheid.
  • Toeslagen opgelegd door diverse overheden en meer bepaald:
    o    bijdrage op de energie,
    o    openbare-dienstverplichting,
    o    bijzondere accijns.

Nog vragen? We helpen je graag!

Alles wat je moet weten over je energiefactuur: analoge of digitale meter

Hoe kan je in Brussel groenestroomcertificaten ontvangen en verkopen?

Groenestroomcertificaten komen niet voor op je energiefactuur. Je ontvangt ze langs een andere weg.

Dien om te beginnen een dossier in bij een Erkend Certificeringsorgaan (ECO). Het formulier dat je daarvoor nodig hebt, vind je op de website van Brugel. Zodra je installatie gecertificeerd is, stuurt Brugel je een e-mail met je login-gegevens voor het extranet.

Wil je graag nog wat meer uitleg? Deze video toont je hoe je groenestroomcertificaten aanvraagt.

Ten slotte moet je nog je “greenmeter”-account activeren om de meterstanden van je stroomproductie in te geven en zo je groenestroomcertificaten te beheren. Je doet dat met de gegevens uit de e-mail die je van Sibelga ontvangt. Sibelga stuurt je daarna elk kwartaal een berichtje, zodat je niet vergeet om je meterstanden in te voeren.

Je groenestroomcertificaten vervolgens verkopen is heel eenvoudig. Je neemt contact op met een elektriciteitsleverancier naar keuze, bijvoorbeeld ENGIE. Of je vraagt een tussenpersoon om ze voor jou te verkopen. Na onderhandeling over de prijs sluit je de verkoopdeal. Alles verloopt online. Zodra de koper je groenestroomcertificaten op zijn rekening ontvangt, betaalt hij je uit.

Nuttige tip: je doet profijt als je je groenestroomcertificaten aan ENGIE verkoopt in plaats van ze af te staan in ruil voor een gratis installatie. Want als je installatie terugbetaald is, blijven je groenestroomcertificaten je geld opbrengen.

Ik heb een digitale meter en ik heb zonnepanelen laten installeren. Ik stap over op het injectietarief, welke invloed heeft dit op mijn jaarlijkse afrekening?

Sibelga registreert je meterstanden zodra er zonnepanelen op je dak zijn geïnstalleerd. Een paar weken later stuurt Sibelga ons deze gegevens door.

Op je jaarlijkse afrekening zie je in dit geval twee periodes, elk met een eigen facturatiesysteem voor elektriciteit:

  • Tot aan de installatie van je zonnepanelen betaal je voor de elektriciteit die je hebt verbruikt.
  • Na de installatie worden de stroom die je van het net afneemt en de stroom die je in het net injecteert apart gefactureerd, volgens het “injectietariefsysteem”.

Ik heb zonnepanelen en een digitale meter. Kan ik maandelijks een factuur voor mijn reële verbruik ontvangen?

Inderdaad, dat kan! Je ontvangt dan elke maand een factuur voor je reële verbruik van de maand voordien in plaats van een voorschotfactuur. Gebruik je gas of elektriciteit om je woning te verwarmen? Dan zal je merken dat je maandfacturen in de winter hoger zijn dan in de lente of zomer. Dat is logisch, want je verbruik ligt in de winter hoger. Als je voorschotfacturen betaalt, speelt dit niet, want dan wordt dit seizoenseffect afgevlakt over een heel jaar.

Als je deze maandelijkse reële facturatie combineert met een variabel contract, kan je veel makkelijker de evolutie van je verbruik opvolgen dan met een jaarlijkse eindafrekening. En dus kan je ook beter meteen je verbruik aanpassen, bijvoorbeeld als de prijzen omhoog gaan in de winter, of na een hogere factuur. Je ziet onmiddellijk het resultaat van je besparingen op je volgende maandfactuur.

Je kan dit via de ENGIE klantezone aanvragen.  

Zou het kunnen dat mijn elektriciteitsfactuur ooit 0 € bedraagt als ik zonnepanelen heb?

Nee, dat kan niet. Dankzij je zonnepanelen koop je minder (of helemaal geen) elektriciteit via het distributienet en dat kan je energiefactuur inderdaad fors doen dalen. Maar je moet altijd een aantal vaste kosten betalen, onder andere de vaste vergoeding van je energiecontract, de kosten van je elektriciteitsaansluiting, van het databeheer of het gebruik van het distributienet.

Ik ben onlangs overgeschakeld op het systeem met injectietarief, wat zal ik daarvan merken op mijn factuur?

Sibelga registreert je meterstanden zodra je digitale meter is geïnstalleerd (als je al zonnepanelen had) of zodra er zonnepanelen op je dak liggen (als je al een digitale meter had). Enkele weken later ontvangen wij deze gegevens van Sibelga.

Je elektriciteitsfactuur van het jaar waarin je overschakelt op het systeem met injectietarief ziet er een beetje anders uit. Ze bevat twee periodes, die elk op een andere manier worden gefactureerd:

  • Tot het moment waarop je nieuwe elektriciteitsmeter of je zonnepanelen worden geïnstalleerd, geldt het principe van de “terugdraaiende teller”.
  • Zodra je nieuwe meter of je zonnepanelen zijn geïnstalleerd, worden de stroom die je van het net afneemt en de stroom die je in het net injecteert apart gefactureerd, volgens het “injectietariefsysteem”.

Ook goed om te weten: enkele weken na de installatie ontvang je een extra tussentijdse afrekening (alleen voor je elektriciteit).
Het jaar daarop sturen we je opnieuw maar één jaarlijkse eindafrekening waarop je stroomafname en -injectie apart worden gefactureerd.