Ga naar de hoofdinhoud

Hoe werken je zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen alleen maar stroom opwekken als ze zijn verbonden met andere onderdelen die samen een “zonnepaneleninstallatie” vormen. Ontdek alle elementen in deze infografiek.
Paul
Paul D.
01/03/2024 |
Om te functioneren hebben zonnepanelen nog veel meer nodig dan de zon
Hoe werkt ZPI

Hoe werkt je fotovoltaïsche installatie? Deze infografiek legt alles helder en bondig uit.

Als je dak de juiste helling en oriëntatie heeft, worden zonnepanelen bijna altijd op het dak van je woning geïnstalleerd. Ze werken dankzij het zonlicht, dat ze via hun fotovoltaïsche cellen (of “zonnecollectoren”) omzetten in elektrische gelijkspanning. 

Wanneer je panelen zonnestroom produceren, gaat deze door de omvormer, die de gelijkstroom aflomstig van de panelen omzet in wisselstroom. Zonder die omzetting zou de elektrische installatie van je woning de energie van je zonnepanelen niet kunnen gebruiken. 

Nu kan je je zonne-energie dus in je woning verbruiken. Als je panelen meer energie produceren dan je op dat ogenblik nodig hebt, dan wordt die in het net geïnjecteerd. Als vergoeding voor de geïnjecteerde energie ontvang je een injectietarief (en in Brussel bovendien groenestroomcertificaten). Die vergoeding is mogelijk omdat een digitale meter – en in Brussel een bidirectionele meter – het verschil kan berekenen tussen de energie die je in het net injecteert en de energie die je uit het net opneemt om te verbruiken. Dit systeem is van toepassing: 

  • in Vlaanderen, voor installaties met een digitale meter; 
  • in Brussel, voor al wie zonnepanelen heeft, want die zijn er altijd gecombineerd met een bidirectionele meter; 
  • in Wallonië, voor alle nieuwe installaties vanaf januari 2024. 

Hoe zit het met de andere installaties? Het principe van de “terugdraaiende teller” blijft in Wallonië behouden voor installaties die vóór januari 2024 werden geplaatst en gecertificeerd en in Vlaanderen voor woningen met een analoge meter. Eigenlijk is dit principe eenvoudig: de energie die je produceert, maar niet zelf verbruikt en dus in het net injecteert, wordt afgetrokken van de energie die je van het net afneemt. Op je factuur staat dus alleen het nettoverschil. Maar je betaalt ook het prosumententarief en daarover lees je meer in dit artikel

Tussen de omvormer en de elektriciteitsmeter bevindt zich tot slot je elektrische verdeelkast. Die verdeelt de stroom die je zelf produceert of van het net afneemt over alle verbruikers in je woning: de verlichting in alle kamers, je elektrische toestellen, enz.

Wil je meer weten over zonnepanelen? Ontdek dan onze gratis gids