Deze 8 milieuvriendelijke handelingen zijn eigenlijk toch niet zo ecologisch!

Een milieuvriendelijke houding aannemen om je ecologische voetafdruk te verkleinen en zo te helpen strijden tegen de klimaatverandering is natuurlijk fantastisch. Maar, bepaalde handelingen zijn dan toch niet even nuttig dan je zou denken.
Suzanne
Suzanne M.
18/02/2019 |
ecologie_milieuvriendelijke handelingen_vervuiling_recyclage_groene vingers_ecologische voetafdruk_homepage

Zijn alle milieuvriendelijke handelingen goed? Klaarblijkelijk niet. Bepaalde gewoontes die we aannemen ten voordele van het klimaat blijken toch niet zo milieubewust te zijn. Dat kun je helaas niet weten als je je niet wat verdiept in het onderwerp. Het is het geval voor deze 8 gewoontes…

1. Bokalen, flessen en conservenblikken reinigen voordat je ze sorteert

Glazen flessen reinigen

Wanneer we thuis flessen, bokalen en conservenblikken sorteren, hebben we vaak de neiging om ze, voordat we ze in de pmd-zak of glasbak gooien, te reinigen uit angst dat ze worden geweigerd in het sorteercentrum. Stop! Net Brussel, bijvoorbeeld, zegt: “Goed geledigd, goed uitgelekt of goed leeggeschraapt”. Door ze te spoelen, verbruik je dus water helemaal voor niets. En als je warm water gebruikt, ook energie. Het recyclagecentrum neemt de reiniging voor zijn rekening.

2. Alle plastic sorteren

Recycleren heeft een onmiskenbare impact op het milieu. Maar je kunt niet alles recycleren. Bovendien verbruikt het recycleren van bepaalde soorten afval heel veel energie. Alles willen sorteren, kan dus ook contraproductief zijn. Vooral als we het over plastic hebben.

Wist je dat we enkel plastic van flessen en flacons en hun doppen kunnen recycleren? Andere plastic niet! Plasticfolie van voedingsmiddelen, dekseltjes van verpakkingen enz. sorteren, is dus nutteloos. Wil je echt een goede milieuvriendelijke gewoonte aannemen, dan verban je plastic verpakkingen helemaal uit je leven. Koop in bulk aan, gebruik stoffen of herbruikbare verpakkingen en volg onze 5 tips om als gezin zonder afval te leven.

3. Een artificiële kerstboom kopen

artificiële kerstboom

Velen denken dat een artificiële kerstboom op het vlak van duurzame ontwikkeling een goed idee is, voor de eenvoudige reden dat je de boom meerdere keren opnieuw kunt gebruiken. Een studie heeft ondertussen aangetoond dat je dit soort kerstboom minstens 20 jaar moet gebruiken, voordat hij echt ecologisch verantwoord wordt.

In tegenstelling tot de natuurlijke versie is een artificiële kerstboom trouwens ook niet biologisch afbreekbaar: hij bestaat uit materiaal op basis van petroleum en metaal en komt meestal uit Azië. Volgens dezelfde studie (adviesbureau Ellipsos) stoot een neppe kerstboom 8,1 kg CO2 uit per jaar, tegenover 3,1 kg voor de natuurlijke kerstboom, die bovendien uit de Belgische Ardennen komt.

4. Je plastic waterflessen hergebruiken

Je bent bezorgd om het milieu en probeert het aantal plastic flesjes dat je gebruikt te beperken. En daarom gebruik je dezelfde fles een aantal keer opnieuw. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Plastic dat in contact komt met water laat giftige oplosmiddelen vrij. Het is dus beter om plastic gewoon volledig te bannen, zoals we onder punt 2 al lieten weten. Geef liever de voorkeur aan waterflessen of drinkbussen uit inox of glas.

5. Jezelf een e-reader cadeau doen in plaats van boeken van papier te lezen

e-reader

Ontbossing, daar ben je niet voor te vinden. Daarom ben je van plan een e-reader aan te kopen (of je hebt er al eentje gekocht?). Ecologisch gezien is dat een slecht idee. Zowel het mijnen als de fabricage van de talrijke metalen in de elektronische onderdelen van dat toestel zijn heel milieuvervuilend. Veel meer dan een traditioneel boek! 235 kg CO2 voor e-readers, 1,3 kg voor boeken. Je kunt tien jaar lang papieren boeken lezen (met ongeveer 20 boeken per jaar) om de vervuiling van je e-reader te compenseren. Bovendien is het hout dat naar je papier gaat een hernieuwbare bron, in tegenstelling tot het plastic, het metaal en de mineralen van je e-reader.

Zonnepanelen krijgen soms hetzelfde verwijt. Op minder dan vijf jaar heb je echter al voldoende zonne-elektriciteit gegenereerd om de broeikasgassen die voor de fabricage van de panelen vrijkwamen, te compenseren, voor een gemiddelde levensduur van de panelen van meer dan 25 jaar. En volgens de autoriteiten vermijden we een uitstoot van 456 kg aan CO2 per 1 000 kWh geproduceerd door zonnepanelen.

Verder worden defecte of verouderde zonnepanelen tegenwoordig volledig gerecycleerd dankzij de in Brussel gevestigde Europese vereniging PV Cycle. De verschillende onderdelen worden aan de hand van een hittebehandeling uiteen gehaald. Silicium, aluminium, koper, zilver en glas worden daarna naar specifieke recyclagesites doorgestuurd. En de halfgeleiders krijgen een nieuw leven op nieuwe panelen. Raadpleeg onze gratis gids om meer te weten over de levenscyclus en fabricage van zonnepanelen!

6. Enkel bij bamboe zweren

Bamboe is onmiskenbaar ecologisch als het van kleine, gecertificeerde plantages komt. Maar door het enorme succes van het materiaal staan de zaken nu wat anders… Door de stijging van het aantal kledingstukken, keukengerief, bouwmaterialen en tandenborstels uit bamboe is ook de productiesnelheid verhoogd. Dat is voor de kleinere bedrijven onhoudbaar geworden. Het gevolg: in Azië werden enorme plantages uit de grond gestampt… daar waar vroeger talrijke bossen stonden. Om maar te zwijgen over de bewerking van bamboevezels aan de hand van waterstofsulfide of natriumsulfide. Bekijk dus goed de certificering voordat je een accessoire of kledingstuk uit bamboe koopt!

7. Vertrouwen op schoonheidsproducten zonder hormoonontregelende stoffen

productie schoonheidsproducten

Als ze geen parabenen of aluminiumzouten bevatten of als ze beweren gemaakt te zijn op basis van natuurlijke extracten, zijn onze schoonheidsproducten zeker en vast ‘100% natuurlijk’. Niet dus! Sommige producten bevatten dan nog steeds vervuilende oliën, zoals palmolie bijvoorbeeld. Plus een heleboel andere ingrediënten waarvan we de echte impact op het milieu en onze gezondheid niet kennen.

De oplossing? Je schoonheidsproducten zelf maken, op basis van voedingsingrediënten zoals soja. Het internet staat boordevol recepten. Vermijd ook om sponsjes uit kunststof te gebruiken: de productie ervan vergt veel energie en ze zijn weinig biologisch afbreekbaar. Ga liever voor de natuurspons uit zee, of de luffa (of loofah), een ecologische, plantaardige spons die deel uitmaakt van de komkommerfamilie.

Avocado’s eten

De avocado wordt vaak aangeboden als een ‘gezond’ voedingsmiddel. Dat heeft de voorbije jaren tot een bijzondere groei van het product geleid. De keerzijde van de medaille: massale ontbossing van dennenbossen in Mexico, de grootste producent ter wereld. De plantages zijn in 30 jaar tijd gegroeid van 31.000 naar 118.000 hectares! Ook de fauna van die bossen komt onder druk te staan: monarchvlinders, zeldzame vogels, coyotes enz. De pesticides die op deze plantages worden gebruikt, vervuilen verder ook de grondwaterspiegels. En door de grote hoeveelheden water die avocado’s vereisen, drogen waterbronnen volledig uit.

Maakte je je ook wel eens schuldig aan een van deze dingen? En ben je van plan deze gewoontes nu te verbreken?