Steeds meer zonnepanelen!

In 2019 liet een recordaantal Vlaamse particulieren zonnepanelen installeren. En dat zelfs zonder steunmaatregelen en premies. Vanwaar dit enthousiasme?
Paul D.
31/01/2020 |

53 000! Zoveel zonnepanelen werden er in 2019 door de Vlaamse gezinnen geïnstalleerd. Meteen een recordaantal sinds de stopzetting van de premies en steun voor zonnepanelen in Vlaanderen in 2012. Het is Vlaams minister van Energie Zuhal Demir die dit cijfer bekend maakte in de economische krant De Tijd.

De redenen van deze stijging?

Goedkope zonnepanelen

De voorbije 10 jaar is de prijs van zonnepanelen blijven dalen. Hij is zelfs door 3 gedeeld. Een installatie met 14 zonnepanelen – voldoende om de elektriciteitsbehoeften van een gemiddeld gezin (3500 kWh) te dekken – kost momenteel ongeveer 5800€, alles inbegrepen. In 2009 telde je daar nog bijna 18 000€ voor neer.

Voordeel voor zonnepanelen die voor 2021 geplaatst worden

De introductie van de digitale meters in Vlaanderen en de veranderingen die op til zijn voor het prosumententarief, schrikten de eigenaars van zonnepanelen een beetje af.

Om de vrees van de eigenaars van zonnepanelen weg te nemen, werkte de Vlaamse regering een maatregel uit: wie voor 2021 zonnepanelen installeert en in werking stelt, geniet nog minstens 15 jaar lang de voordelen van de terugdraaiende teller. Dat verklaart waarom er in 2019 massaal PV-installaties werden aangekocht. Een tendens die zich naar alle waarschijnlijkheid ook in 2020 zal verderzetten.

De Vlaamse Regulator (VREG) heeft namelijk aangekondigd dat ze de regeling mbt behoud van 15 jaar ‘terugdraaiende teller’ in combinatie met het prosumententarief zal aanvechten bij het Grondwettelijk Hof.

Hogere energieprestatienormen

Vlaanderen heeft zijn eisen op het vlak van energieprestaties van gebouwen opgedreven. De verplichtingen voor dakisolatie zijn sinds 1 januari 2020 strenger geworden bijvoorbeeld.

 

Vanaf 2021 moeten gebouwen ook BEN zijn (bijna energieneutraal). Het gaat om een Europese norm die Vlaanderen alvast heeft toegepast. Zo moet een BEN-woning in Vlaanderen minstens 10 kWh/m2 aan hernieuwbare energie produceren. En dat is uiteraard een extra argument voor de installatie van zonnepanelen.

Een investering die nog steeds rendabel is

Terwijl een spaarrekening een rendement van 0,11% oplevert, loopt het rendement van zonnepanelen in Vlaanderen op tot ongeveer 8% gedurende minstens 25 jaar! De terugverdientijd bedraagt om en bij de 10 jaar.

Ontdek ook welk rendement ze opleveren in Wallonië en in Brussel.

Overtuigd? Zonnepanelen zijn voortaan niet alleen goedkoper, er zijn ook 3 oplossingen om ze te financieren!