Een thuisbatterij kopen: hoe vergelijk je prijsoffertes?

Je hebt besloten om te investeren in een thuisbatterij en hebt verschillende offertes ontvangen. Naast de prijs zijn ook nog andere criteria van belang. Hoe maak je de juiste keuze en zorg je ervoor dat je geen appelen met peren vergelijkt?
Paul
Paul D.
26/01/2023 |
Hoe vergelijk je prijsoffertes voor de aankoop van een batterij?

Wat de (juiste) redenen zijn o m te kiezen voor een thuisbatterij in Vlaanderen of Brussel hoeven we niet meer te herhalen. Overtuigd ben je immers al! Tussen je beslissing en de installatie ervan ligt echter nog een lange weg en daarop zou je weleens enkele valkuilen kunnen tegenkomen, met name bij de aankoop. Niet verwonderlijk ook, want hoewel de prijs van de batterijen de voorbije jaren gedaald is, blijft het een dure investering die je gemiddeld tussen 4.000 en 8.000 € kost (zonder eventuele premies in Vlaanderen). Gelukkig ben je wel zeker van je rendement!

Zoals bij veel zaken, kun je ook nu maar beter verschillende offertes vragen  voor je je keuze maakt. En dan moet je een beslissing nemen. Maar hoe kies je nu voor de beste prijsofferte? Zorg er in de eerste plaats voor dat je vergelijkbare offertes naast elkaar legt. Met andere woorden met een soortgelijk bestek. Jammer genoeg is er vaak veel verschil tussen theorie en praktijk en tussen de grote letters met de prijs en de kleine lettertjes met de belangrijke 'details'. Ontdek hier hoe je tussen de regels door leest en dus de ideale batterij voor jouw woning kiest!

1. Zijn de batterijen vergelijkbaar?

Vandaag zijn er steeds meer opslagoplossingen voor je woning op de markt. Je moet er dus eerst zeker van zijn dat de offertes verwijzen naar min of meer soortgelijke producten. De prijs zal immers afhangen van verschillende factoren, zoals het model, de prestaties, de levensduur of de omvormer. De volgende elementen moet je dus zeker analyseren.

Welke batterij kies je voor je woning?

Het merk van de batterij

Er bestaan verschillende bekende merken, zoals LG, Solax, Sonnen of Huawei. Al die merken bieden verschillende modellen aan. Het is niet altijd eenvoudig om de verschillen te begrijpen. Daarom maakten wij alvast een vergelijking voor jou.

Het type batterij

Op de huidige markt zijn bijna 70% van de thuisbatterijen lithiumionbatterijen, zoals bij elektrische wagens. Die onderscheiden zich van andere batterijen door hun oplaadsnelheid en hun grote opslagcapaciteit ten opzichte van hun gewicht. Loodzuurbatterijen kosten twee keer minder, maar hebben twee grote nadelen: ze kunnen maar voor minder dan de helft ontladen worden, waardoor je een grotere (en dus ook duurdere) batterij nodig hebt én ze hebben een grotere milieu-impact.

De grootte (of capaciteit)

Nog belangrijker dan de grootte is de capaciteit van jouw toekomstige thuisbatterij, want ze moet perfect aan je behoeften kunnen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan je elektriciteitsverbruik en de grootte van je (huidige of toekomstige) fotovoltaïsche installatie. Om die reden raden we je ook aan om je batterij samen met je zonnepanelen te laten installeren (hoewel het ook perfect achteraf kan). Het is in elk geval een belangrijke factor waarover je installateur je moet adviseren ... Is dat niet echt het geval, dan moet dat misschien ook in de weegschaal worden gelegd. Advies nodig over de grootte? Wij leggen je alles uit in dit artikel.

De bruikbare capaciteit

Wist je dat er een verschil is tussen het theoretische vermogen dat wordt aangekondigd door de fabrikant en het werkelijk bruikbare vermogen? We nemen doorgaans aan dat de bruikbare capaciteit overeenstemt met 90% van de opgegeven theoretische capaciteit. Het onthouden waard!

De factoren die het verschil maken bij de aankoop van een thuisbatterij

De levensduur

Hoe werkt een batterij?  Een batterij wordt opgeladen om de elektriciteit die door je zonnepanelen wordt geproduceerd op te slaan en loopt weer leeg om energie te leveren voor je huishoudelijke gebruik. Dat noemen we de laadcyclus: hoe meer laadcycli, hoe meer de levensduur van je batterij daalt. Om die reden moet je dus absoluut nagaan hoeveel laadcycli je batterij aankan ... Een goedkope batterij heeft soms maar 1.000 cycli, terwijl een beter (en dus duurder) model tussen 3.000 en 10.000 cycli aankan, dat wil zeggen een gemiddelde levensduur van tien jaar die soms kan oplopen tot twintig jaar. Je hebt het goed begrepen: alleen kijken naar de aankoopprijs volstaat niet. Ook de levensduur speelt een belangrijke rol!

De omvormer

De omvormer is cruciaal. Dat toestel is immers het 'brein' van je installatie en bepaalt het gedrag van de batterij en dus haar rendement. Je hebt twee keuzemogelijkheden. Ofwel kies je voor één hybride omvormer die zowel je zonnepanelen als je batterij 'aanstuurt'. Ofwel kies je voor een omvormer specifiek voor je batterij (en heb je er dus twee nodig). Kies je voor de tweede optie, dan heb je ook nog de keuze tussen een omvormer die losstaat van de batterij of een omvormer die erin is geïntegreerd. 

Wanneer je je batterij koppelt aan bestaande zonnepanelen heb je dus  een omvormer nodig: je kiest dan voor een extra toestel (speciaal voor de batterij) of voor een hybride model ter vervanging van de omvormer van je huidige installatie. Je hebt dus twee manieren om je installatie met je batterij te verbinden, het zogenaamde AC- of DC-systeem. Elk systeem heeft voor- en nadelen. Dit artikel is misschien wat technisch, maar legt wel heel duidelijk de verschillen uit. 

Tot slot heb je ook nog de keuze tussen een eenfasige of driefasige omvormer. Het voornaamste verschil tussen die twee is het vermogen. Alles hangt echter af van je elektrische installatie. Ook hier moet je installateur je alles duidelijk uitleggen, zodat je met kennis van zaken je keuze kunt maken!

En we zijn er nog niet ...

Ga je vervolgens wat dieper in op de kenmerken van de batterijen, dan kom je zeker en vast nog wat andere 'kleine' details tegen. Het temperatuurbeheer bijvoorbeeld. Sommige batterijen beheren de temperatuur beter dan andere en dat kan een impact hebben op de levensduur en het rendement. Ga ook na of de batterij evolutief is (hoeveel batterijen kun je combineren?), hoeveel ze weegt (zie hieronder) en of je ze buiten kunt plaatsen.

De criteria voor de keuze van de juiste installateur

2. Zijn de aangeboden diensten vergelijkbaar?

Om dit punt te analyseren, moet je de offerte van de installateurs grondig bekijken, maar ook nagaan of het werk wel degelijk wordt uitgevoerd door een professionele elektricien. 

Bovendien moet je installateur je kunnen garanderen dat hij de veiligheidsnormen die zijn opgelegd door de batterijfabrikant zal naleven. Zo moet er bijvoorbeeld voldoende verluchting zijn, moet de installatie ver genoeg verwijderd zijn van een waterbron, gemakkelijk bereikbaar zijn enz. 

Is dat niet het geval en werkt je installateur niet volgens de regels van de kunst? Dan zal jij moeten instaan voor de gevolgen als er iets misloopt  met de batterij. Denk bijvoorbeeld aan gevaarlijke situaties of een beschadiging aan je batterij. Bovendien verlies je zo ook de garantie op je product.

Welke diensten worden zoal aangeboden?

  • Wordt er een interessante financieringsoplossing voorgesteld? Een gespreide betaling bijvoorbeeld? 
  • Is een bezoek van een expert vóór de installatie inbegrepen in de prijs? Zo'n bezoek kan heel nuttig zijn om de juiste batterij te kiezen.
  • Zorgt de installateur na de plaatsing van de batterij ook voor de administratieve formaliteiten, en in het bijzonder het verplichte bezoek dat wordt opgelegd  door het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties)? 
  • Wat is de looptijd van de garantie die de installateur aanbiedt en wat dekt die garantie? Wees waakzaam, zowel als het gaat over het materiaal (batterij en omvormer) als over het werk. Een mooi voorbeeld is de garantie op je omvormer. Hoewel die maar vijf jaar bedraagt, bieden sommige installateurs een verlenging van de garantie tot tien jaar.
  • Is er een rookdetector inbegrepen in de prijs?
  • Zit er een digitale applicatie om de opslag op te volgen in het pakket? Een digitale tool is vandaag immers cruciaal om je verbruik in de gaten te houden. 
  • Enz. 

3. Is de installatie echt inbegrepen in de prijs?

Laat je hier zeker niet vangen. Stel: je ontvangt een prijsofferte met een zeer scherpe prijs en stemt blindelings toe. Na de installatie volgt een koude douche, want dan pas merk je dat de volledige installatie van de batterij niet inbegrepen was in het offertebedrag. Controleer daarom goed of de prijs een volledige installatie bevat of dat er achteraf nog kosten kunnen worden aangerekend. Hetzelfde geldt voor de extra kabels die nodig zijn om de batterij te plaatsen: moet jij die betalen of niet? En tegen welk tarief?

Is de batterij tot slot gemakkelijk te installeren? Dan heeft ook dat een impact op de totaalprijs van je batterij. Hoe minder tijd de installateur eraan moet spenderen, hoe minder het je zal kosten. Reden te meer dus om je batterij samen met je zonnepanelen te laten installeren, want zo kun je heel wat geld besparen. In elk geval moet ook dit aan bod komen in je gesprek met de installateur.

Zijn alle belangrijke diensten en de volledige installatie inbegrepen in de offerte?

4. Nog enkele laatste tips voor je tekent!

Heb je de offerte bij de hand? Bekijk dan nog even de volgende punten:

  • Bevat de eindprijs ook de milieubijdrage van Bebat? Deze bijdrage wordt berekend per kilogram en hangt dus af van het gewicht van je batterij ...
  • De btw is nog zo'n factor die de prijs kan beïnvloeden. Is jouw woning ouder dan tien jaar? Dan geldt het btw-tarief van 6% (in plaats van 21%) op de aankoop en de installatie van je batterij.
  • Wat staat er in de algemene verkoopvoorwaarden van de installateur, bijvoorbeeld over de annulering van het contract of de niet-naleving van de betalingstermijnen? Saai om te lezen, maar soms wel heel nuttig.
  • En hoe zit het met het voorschot? Er wordt vaak geadviseerd om slechts een derde van de prijs te betalen bij de ondertekening van de offerte, een derde bij de installatie en een derde  bij de oplevering en de indienststelling van de installatie.

Ziezo, nu ben je perfect voorbereid om je thuisbatterij te kopen, zelfs bijna met je ogen dicht. Bijna toch, want er valt heel veel te vertellen over dit interessante thema. Heb je er bijvoorbeeld al over nagedacht hoe je je zonnepaneleninstallatie correct gebruikt en je energiefactuur onder controle houdt? 

Wil je graag meer weten over thuisbatterijen? Download ons gratis e-book

Raadpleeg zeker ook onze ultieme gids over zonnepanelen!