Wat is er nieuw in 2022 en 2023 voor de eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen?

Vlaanderen voerde het injectietarief in en installeert digitale meters. Het systeem met de terugdraaiende teller verdwijnt definitief. Wat betekent dit voor jou als (toekomstige) eigenaar van zonnepanelen? Een overzicht.
Paul
Paul D.
15/03/2021 |
Zonnepanelen, injectietarief en digitale meter in Vlaanderen

Heb je zonnepanelen of wil je er binnenkort installeren? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord dat in Vlaanderen sinds 1 januari 2021 een aantal nieuwe regels gelden voor wie zijn eigen energie produceert, bijvoorbeeld met zonnepanelen.

Er komt bijvoorbeeld een premie voor de aankoop van zonnepanelen die tot 750€ (in 2023) kan oplopen. Vooral de invoering van het injectietarief, de installatie van digitale meters en de afschaffing van het principe van de treugdraaiende teller staan momenteel in de belangstelling. Wat verandert er voor jou?

Gevolgen van het injectietarief

Het injectietarief is een nieuw tariefsysteem dat vanaf nu van toepassing is voor alle zonnepanelen met een digitale meter.

Wat is het injectietarief?

Het injectietarief is het bedrag dat je ontvangt voor de elektriciteit van je zonnepanelen die je op dat ogenblik niet zelf verbruikt en dus op het elektriciteitsnet injecteert.

Hoeveel ontvang je voor de stroom die je op het net zet?

Vanaf januari 2021 bepalen de leveranciers zelf hun injectietarief. Het bedrag dat je ontvangt per geïnjecteerde kWh (het injectietarief) ligt altijd lager dan het bedrag per kWh dat je betaalt voor de stroom die je van het net afneemt. Het injectietarief omvat immers geen transport- en distributiekosten en geen belastingen.

Bij ENGIE hebben we concurrerende injectietarieven uitgewerkt. Het bedrag dat je ontvangt voor de stroom die je op het net zet, hangt af van het energiepakket dat je bij ons hebt gekozen. Meer info vind je hier.

Welke gevolgen heeft het injectietarief voor jou?

  • Je zit niet meer in het systeem van de terugdraaiende meter. 

  • Je betaalt niet langer het prosumententarief (gemiddeld 300 €/jaar). 

  • Je ontvangt een bedrag voor de stroom die je in het net injecteert (het injectietarief). 

  • Fluvius installeert gratis een digitale meter bij je thuis. Om te weten wanneer jouw digitale meter geplaatst zal worden, kan je hier een kijkje nemen. 

  • Je moet een nieuw contract afsluiten voor de stroom je in het net injecteert: 

  • Ben je al ENGIE-klant? Wij regelen alles en brengen je op de hoogte van het injectietarief dat bij je contract hoort. 

  • Nog geen ENGIE-klant? Je sluit een nieuw contract af waarin de injectie is inbegrepen. Je doet dat hier). 

Wil je er meer over weten? Lees dan onze pagina over injectie.  

Wil je er meer over weten? Lees dan ons meer op onze pagina over injectie.

De impact van de digitale meter

Om in aanmerking te komen voor het systeem met injectie, ben je verplicht om een digitale meter (of slimme meter) te laten installeren. Die meet immers apart de stroom die je op het net injecteert en de elektriciteit die je van het net afneemt. Met de oude analoge meters is dat niet mogelijk. Kortom, zonder digitale meter, geen injectietarief. In afwachting dat Fluvius zo’n meter bij jou installeert, blijf je in het systeem van de terugdraaiende teller.

Vergeet niet dat je kunt vragen om de installatie van de digitale meter uit te stellen tot in 2025. Er is wel een voorwaarde: je zonnepanelen moeten vóór 1 januari 2021 zijn geïnstalleerd en ze moeten jonger dan 15 jaar zijn.

Maar let op: dat heeft gevolgen voor de retroactieve investeringspremie die de Vlaamse regering je eventueel toekent! Die premie hangt immers af van twee factoren: het jaar waarin je zonnepanelen werden geïnstalleerd én het jaar van installatie van je digitale meter. En hoe langer je wacht, hoe lager de premie …

Wat verandert er voor jou met de komst van de digitale meter?

Digitale meter voor elektriciteit
  • Je komt in het systeem met het injectietarief terecht.
  • Je verbruiksgegevens worden automatisch doorgegeven. Er hoeft geen meteropname meer te gebeuren.
  • Van het ene naar het andere energietarief overschakelen (van enkelvoudig naar tweevoudig of omgekeerd) gaat heel eenvoudig op afstand. Als je dat doet bij de installatie van de meter is het in Vlaanderen zelfs gratis.
  • Bovendien lanceert ENGIE binnenkort een app waardoor je van volgende extra voordelen kan genieten:

  1. Je hebt de hele tijd een overzicht van je energieverbruik en injectie en de bijhorende kosten en opbrengsten ervan.

  2. Je maandelijkse voorschotfactuur is gebaseerd op het reële verbruik.

  3. je krijgt, als je dat wenst "real time" inzicht in je energieverbruik.

Paul vat het graag voor je samen.

Het principe van de terugdraaiende teller wordt afgeschaft in Vlaanderen

Sinds 1 maart 2021 heeft het Grondwettelijk Hof het principe van de terugdraaiende teller afgeschaft. Daardoor kan geen enkele prosument in Vlaanderen die al een digitale meter heeft, er nog gebruik van maken. Ondertussen heeft de Vlaamse regering aangekondigd dat ze compensatie voorziet (de retroactieve investeringspremie) voor de mensen die al zonnepanelen hadden voor 2021 en die voor hun installatie de rentabiliteitsdrempel van 5% nog niet hebben gehaald. Wie nog geen digitale meter heeft, blijft in het systeem met terugdraaiende teller en het prosumententarief, tot de digitale meter is geïnstalleerd. Met andere woorden: de stroom die je op het net zet, wordt afgetrokken van de stroom die je uit het net opneemt. Daardoor liggen je meterstanden lager en betaal je dus minder aan je leverancier. Je leest hier alles over in ons artikel “Je terugdraaiende teller in Vlaanderen: behouden tot 2025 of niet?”. Vanaf de installatie van een digitale meter stappen ook deze verbruikers over op het systeem met injectietarief.

Wat betekent dit besluit voor het rendement van je zonnepanelen?

Indien je al zonnepanelen hebt, zal je de gevolgen van de overgang van het systeem met de terugdraaiende teller naar het systeem met injectietarief merken zodra je digitale meter wordt geïnstalleerd. Wij hebben de berekening gemaakt voor 6 gezinstypes.

Om de negatieve gevolgen te beperken, raden we je aan je zelfverbruik te verhogen (door je elektriciteit onmiddellijk te verbruiken op het moment van productie, bijvoorbeeld door overdag je elektrische huishoudtoestellen aan te zetten, je elektrische wagen op te laden enz.) en/of een batterij te installeren om het overschot van je stroomproductie op te slaan en te verbruiken wanneer er geen productie is

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over over het injectietarief via deze pagina!