Zonnepanelen: goed voor planeet en portemonnee

De keuze voor zonnepanelen is een gouden zet. Eenmaal je huis voldoende geïsoleerd is en je je dagelijks gebruik, je verwarming, je verlichting en je elektro-toestellen efficiënter hebt gemaakt, ben je er klaar voor. Waar je let best op?
Steven
Steven V.
11/04/2022 |
HUIS_Solar_energy

Is mijn huis geschikt?

Alles start met de hamvraag: is je woning geschikt voor zonnepanelen?

  • Wist je dat een minimum van 8 tot 10 m2 dakoppervlakte (= goed voor 5 tot 6 panelen) al volstaat? Voor een gemiddeld Belgisch gezin met twee kinderen is 14 tot 24 m² ideaal. 
  • Veel hangt ook af van de oriëntatie van het dak. Ideaal is een hellingsgraad van 30° op een naar het zuiden gericht dak – maar in andere gevallen zijn er nog tal van mogelijkheden om rendement te halen uit je panelen. Ook de aard van het dak en de toestand waarin het zich bevindt, speelt een rol.
  • Om in te schatten welke je energiebehoeften zijn, kijk je best naar je energiefactuur van de voorbije jaren. Idealiter produceert je installatie het equivalent van je jaarverbruik. Bij een verbruik van minder dan 2000 kWh zijn zonnepanelen niet interessant.
Stap 6 PV - kinderen Engie

Wanneer heb ik mijn investering terugverdiend?

Dat hangt af van de investeringskost. 

  • De laatste jaren zijn de prijzen van zonnepanelen sterk gedaald, intussen moet je rekenen op een totaalprijs voor de hele installatie van 5000 tot 8000 euro. 
  • Om het terugverdieneffect moet je de levensduur van de zonnepanelen in rekening brengen: ze produceren minstens 25 tot 30 jaar optimaal. 
  • Afhankelijk van het gewest waarin je woont, kan je in aanmerking komen voor steunmaatregelen en premies

Wat met de digitale meter?

Woon je in Vlaanderen, dan heb je misschien al een digitale meter. Fluvius plaatst er automatisch eentje bij gezinnen die zonnepanelen installeren. In dat geval heb je ook recht op een injectietarief per kWh elektriciteit die je niet zelf verbruikt, maar injecteert in het net. We leggen je graag het verschil uit tussen de terugdraaiende meter en de digitale meter en de gevolgen voor jouw situatie. Lees meer.  

Is een thuisbatterij iets voor mij?

Wil je het thuisverbruik van je door zonnepanelen opgewekte energie maximaliseren, dan is het installeren van een thuisbatterij te overwegen. Zo’n thuisbatterij slaat de energie die je overdag opwekt maar nog niet verbruikt, op. Je kan ze dan verbruiken op het moment dat de zonnepanelen niet produceren, bijvoorbeeld ‘s avonds en ’s nachts om je elektrische auto op te laden. Let wel: een thuisbatterij is enkel interessant als je een digitale teller hebt – dat is momenteel voornamelijk in Vlaanderen en Brussel het geval. We maken je graag verder wegwijs en stellen enkele batterijen voor. Meer weten.

Gratis gids met alle antwoorden

We hebben de belangrijkste informatie over zonnepanelen gebundeld in e-books, die stilstaan bij de voorwaarden die je huis moet hebben en met de premies die je per gewest mag verwachten, maar die ook inzoomen op de werking en het rendement van de zonnepanelen, de keuze van je installateur en de administratieve formaliteiten. 

Je kan het gratis downloaden.
Meer weten.

Ook over de thuisbatterij hebben we een handig e-book. 
Meer weten.