Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Een vlotte overstap naar de digitale meter

 

euro-fwd

Vraag tot 436€ Vlaamse premie aan in 2025

 

Krijg je in 2025 in Vlaanderen een digitale meter en heb je zonnepanelen die tussen 5 en 15 jaar oud zijn? Vraag dan, na installatie van je meter, tot eind van het jaar je eenmalige premie aan bij Fluvius: Retroactieve investeringspremie zonnepanelen | Fluvius

 

 De retroactieve investeringspremie tot 436€ wordt toegekend aan eigenaars van zonnepanelen die tussen 01/01/2006 en 31/12/2020 in dienst werden genomen. Let op: enkel voor Vlaanderen!

 

Scherm van de ENGIE Smart app met de opties om je energieverbruik te volgen.

Wat is het verschil tussen een digitale meter en mijn huidige meter?

De digitale meter vervangt je traditionele, analoge elektriciteitsmeter en registreert je elektriciteitsverbruik. Het grote verschil is dat hij je elektriciteitsverbruik zelfstandig meet en doorstuurt naar Fluvius. Zo kan je jouw verbruik makkelijk opvolgen zonder zelf je meterstanden door te geven. Dit kan je met de Smart App van ENGIE, al enkele dagen nadat de meter geplaatst is.

 

Heb je de Smart App nog niet? Download hem nu dan. De Smart App werkt ook voor ENGIE klanten met een analoge meter.

 

 

Wanneer wordt mijn klassieke meter vervangen?

 

Geef in de planningchecker van Fluvius je EAN-code in om te weten wanneer je meter wordt vervangen. Je ontvangt van hen nog een uitnodiging met de concrete datum. De uitrol is voorzien tot en met 2029.

Let op: je kan de digitale meter niet meer weigeren. Doe je dit toch, dan kan dit leiden tot juridische stappen en kosten. Verder zal niet alleen je hoofdmeter vervangen worden, maar bijvoorbeeld ook een analoge exclusief nachtmeter.

 

Nieuwe elektriciteitsmeter, nieuwe gewoontes

Met de digitale meter hoef je zelf geen meterstanden door te geven en kan je jouw verbruik sneller opvolgen. Handig! Maar door het lagere injectietarief word je ook aangemoedigd om zo veel mogelijk van je eigen geproduceerde energie meteen te gebruiken, en dat is nieuw. Bovendien is er de nieuwe berekening van het capaciteitstarief, waardoor je best je energieverbruik inplant en spreidt doorheen de dag.

 

We geven je enkele tips mee om je gewoontes aan te passen om maximaal te genieten van de voordelen van de digitale meter, en ook je factuur te optimaliseren:

1

Overweeg een overschakeling naar tweevoudig tarief

Heb je vandaag zoals de meeste Vlamingen een enkelvoudig tarief (ook wel als dagtarief gekend) en gebruik je de wasmachine, droogkast, vaatwasmachine en elektrische boiler vooral 's nachts of in het weekend? Heb je een elektrische wagen die je 's nachts kan opladen? Dan kan het intertessant zijn om over te schakelen op een tweevoudig tarief waarbij je minder betaalt tijdens de nachten en in het weekend. Je kan nagaan of dit voor jou interessant is op de website van de VREG. Je kan de tariefwijziging na installatie van je digitale meter aanvragen bij Fluvius. De omschakeling gebeurt automatisch na je aanvraag.

2

Gebruik huishoudtoestellen tijdens zonnige periodes

Gebruik apparaten zoals de wasmachine en vaatwasser wanneer je zonnepanelen het meeste stroom produceren, bijvoorbeeld tussen 11u en 16u. Zo profiteer je direct van je zonne-energie. Je kan dit doen door de functie ‘uitgestelde start’ op je huishoudtoestellen te gebruiken.

3

Kies voor slimme apparaten

Installeer slimme apparaten of een energiemanagementsysteem. Deze zullen je energieverbruik afstemmen op je energieproductie. Zo kan je bijvoorbeeld je warmtepomp of je elektrische boiler automatisch laten starten, wanneer er voldoende zonne-energie beschikbaar is. Met een energiemanagementsysteem hou je ook je verbruikspieken onder controle. Meer informatie over energiemanagementsystemen vind je op maakjemeterslim.be.

4

Heb je een elektrische wagen?

Laad deze dan tijdens de meest zonnige uren. Zo vermijd je verbruikspieken en rijd je op gratis zonne-energie. Meer tips voor eigenaars van zonnepanelen die hun elektrische wagen thuis opladen.

5

Verhoog je zelfverbruik nog meer

Een gemiddeld gezin in Vlaanderen gebruikt amper 30% van de eigen geproduceerde zonne-energie meteen. Door dit te verhogen, kan je jouw energiefactuur verlagen. Lees onze blog over de maximalisatie van je zelfverbruik.

 

Wat verandert er aan mijn factuur?

Hier vind je het antwoord.

Geen prosumentenvergoeding meer betalen

arrow-right

Je teller draait niet meer terug. Daarom je betaal je geen prosumentenvergoeding meer. Ook nieuw: Je ontvangt een vergoeding voor het overschot aan elektriciteit dat je produceert, niet onmiddellijk verbruikt, en je dus op het elektriciteitsnet injecteert. Die vergoeding is lager dan wat je betaalt voor je energie, onder andere omdat je injecteert wanneer de prijzen lager zijn. Bovendien betaal je voor elektriciteit die je afneemt extra kosten (btw, groene bijdragen, taksen, heffingen en netwerkkosten). Het is dus extra belangrijk om zo veel mogelijk elektriciteit te verbruiken wanneer je zonnepanelen dit produceren.


Nieuw: het capaciteitstarief anders berekend

arrow-right

Het capaciteitstarief,dat je betaalt voor het gebruik van het elektriciteitsnet, zal anders berekend worden. Hierbij loont het om je verbruik te spreiden en bijgevolg om hoge pieken in je verbruik te vermijden. Het is geen bijkomend tarief in je elektriciteitsfactuur, maar een nieuwe manier om de netwerkkosten te berekenen. 80% van het capaciteitstarief wordt op een nieuwe manier berekend, op basis van "gemiddelde maand-kwartierpieken". Jouw maandpiek is jouw hoogste gemiddelde verbruik in een kwartier in een maand, uitgedrukt in kW. Tijdens dat kwartier belastte je het elektriciteitsnet het meest. Hiervan worden gemiddeldes berekend voor de afgelopen 12 maanden. Werd er nog geen digitale meting gedaan het afgelopen jaar, dan wordt het minimum van 2.5kW als waarde genomen voor de berekening.

 

Concreet betekent dit:

  • Het opladen van een elektrische wagen of het gelijktijdig gebruik van verschillende 'energieverslindende' huishoudtoestellen (zoals de oven, elektrische boiler, de elektrische kookplaat...) jouw netwerkkosten kunnen verhogen.
  • Door verbruikspieken te spreiden, hou je het capaciteitstarief laag.
  • Je digitale meter helpt je hierbij. De meter registreert de pieken nauwkeurig en vervolgens kan je ze met de Smart App van ENGIE monitoren.

 


Hoeveel bedraagt het capaciteitstarief?

arrow-right

Het capaciteitstarief is zo ontworpen dat de doorsnee verbruiker met een digitale meter niet meer betaalt dan met een analoge meter. Indien je elektrisch rijdt of verwarmt, gebruik je waarschijnlijk ook meer elektriciteit dan de doorsnee Vlaming. Gemiddeld bedraagt het capaciteitstarief 14% van je totale elektriciteitsfactuur.

 

Het bedrag dat je betaalt verschilt van netbeheerder tot netbeheerder en dus afhankelijk van je woonplaats. Doorgaans betaal je voor 1kW op jaarbasis in Vlaanderen 39,3 euro (excl. btw). Een gemiddeld gezin in Vlaanderen heeft een maandpiek van ongeveer 4 kW. In dat geval betaal je op jaarbasis gemiddeld 160 euro (excl. btw) aan capaciteitstarief. Stel dat je bijvoorbeeld 1 maand toch een hogere piek hebt van 6 kW dan betaal je voor die maand 6,65 euro (excl. btw) extra.

 

Is je maandpiek tijdens een bepaalde maand lager dan 2,5 kW? Dan betaal je voor die maand toch de ondergrens van 2,5 kW. Zo betaalt iedereen een minimumbijdrage voor diens gebruik van het elektriciteitsnet. Op jaarbasis bedraagt deze minimumbijdrage dus gemiddeld 100 euro  (excl. btw). Meer simulatievoorbeelden vind je op de website van de VREG.

 


 

Ik heb een elektrische wagen. Hoe kan ik best laden?

Rijd je elektrisch en laad je je wagen thuis? Dan heb je waarschijnlijk een standaard energiecontract en laad je je wagen op wanneer het je jou best uit komt. Met een digitale meter kan je beter enkele slimme aanpassingen doorvoeren om de impact van het laden op je energiefactuur te minimaliseren:

Tweevoudig meetregime voor wagens die 's nachts kunnen opgeladen worden: Kan je jouw EV 's nachts en in het weekend opladen? Dan loont het waarschijnlijk de moeite om van een enkelvoudig (dag) naar een tweevoudig (dag/nacht) tarief over te schakelen. Je betaalt dan een lagere elektriciteitskost wanneer je het meeste elektriciteit verbruikt. Kijk of dit voor jou ook interessant kan zijn op de v-test van de VREG. Meer informatie over de omschakeling vind je op de website van Fluvius.

Automatisch slim opladen: Slim laden betekent de beste momenten kiezen om te laden. Die hangen af van je zonnepanelen, energieprijzen en wanneer jij je wagen nodig hebt. Slim laden kan automatisch geregeld worden. Het enige dat jij moet doen is je wagen aansluiten aan de laadpaal wanneer je thuis bent. Gebruik hiervoor de Drive App in combinatie met een compatibele wagen of laadpaal. Deze app helpt je om zo efficïënt en zo goedkoop mogelijk te laden en stelt je persoonlijk laadschema op.

 

Wil je eens meteen opladen? Dat kan, jij behoudt altijd zelf de controle over je laadsessies.

Kies een aangepast energiecontract: ENGIE biedt contracten op maat aan voor bestuurders van een elektrische wagen. Het DRIVE energiecontract is speciaal ontworpen zodat bestuurders van een EV er baat bij zouden hebben.

Onze nieuwe oplossing voor slim laden: In 2025 gaan we nog een stapje verder in het automatisch slim laden. We gaan het laden met je zonne-energie en het vermijden van elektriciteitspieken direct laten aansturen door je digitale meter. In het voorjaar lanceren we een gloednieuwe oplossing voor onze klanten met een elektrische wagen en een digitale meter.

 

Wil je als eerste kunnen testen? Laat dan je e-mail adres achter.