Wat is energiedelen of persoon-aan-persoonverkoop?
We leggen je uit wat je moet weten over de verschillende systemen.
Energiedelen en persoon-aan-persoonverkoop zijn nu wettelijk mogelijk in alle regio’s van het land. Hierbij wordt een verbruiker een actieve afnemer door de energie die hij produceert maar niet meteen zelf kan verbruiken, ter beschikking te stellen van familie, vrienden of buren. Het gaat dus over het overschot aan elektriciteit, meestal opgewekt door zonnepanelen.
Deze uitwisseling kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van het aantal deelnemers, wat ze gemeenschappelijk hebben en de afstand die hen scheidt.
Belangrijk: Alle elektriciteit stroomt door het bestaande netwerk.
Ontdek hier een artikel van de VREG met 4 cijfervoorbeelden, geldig in Vlaanderen.
Ontdek hier een artikel van RENOUVELLE met 3 cijfervoorbeelden, geldig in Brussel.
Ontdek hier een artikel van RENOUVELLE met 3 cijfervoorbeelden, geldig in Wallonië.
De drie belangrijkste vormen
De persoon-aan-persoonverkoop van duurzame energie
Twee actieve afnemers, uit dezelfde regio , komen op basis van een overeenkomst en een prijs overeen dat het overschot aan hernieuwbare elektriciteit van de ene afnemer door de andere wordt verbruikt.
Onderaan deze pagina worden de stappen, per regio, uitgelegd.
Energiedelen binnen een gebouw
In dit geval delen verschillende actieve afnemers binnen een gebouw, op basis van een verdeelsleutel en een overeenkomst, de hernieuwbare elektriciteit die in/op het gebouw wordt geproduceerd om aan een deel van hun energiebehoefte te voldoen.
Onderaan deze pagina worden de stappen, per regio, uitgelegd.
Energiedelen in een energiegemeenschap
In dit geval verenigen verschillende actieve afnemers in de buurt zich, stellen ze een overeenkomst op en richten ze een rechtspersoon op om de verdeling van energie te organiseren. In een energiegemeenschap zijn andere activiteiten mogelijk zoals energieproductie, opladen van elektrische wagens of het aanbieden van energetische of flexibiliteitsdiensten.
Onderaan deze pagina worden de stappen, per regio, uitgelegd.
Waarom is energiedelen nu toegestaan?
Het delen van energie zou financiële voordelen moeten bieden (lagere netwerkkosten, afhankelijk van je regio) maar heeft ook ecologische (lokale productie van hernieuwbare energie) en sociale (toegang tot gedecentraliseerde productiemiddelen en het verbinden van mensen) voordelen.
Welke vorm je ook kiest, de belangrijkste voorwaarden om deel te nemen aan energiedelen of persoon-aan-persoonverkoop, is dat alle deelnemers zich in dezelfde regio van het land situeren en digitale meters hebben.
Met deze meter kan de gelijktijdigheid tussen de productie en het verbruik opgevolgd worden, kwartier per kwartier. De elektriciteit die de ene actieve afnemer produceert kan dus niet op een andere moment, bijvoorbeeld ’s nachts, verbruikt worden door de andere actieve afnemer.
Weet dat deze voorwaarden kunnen variëren afhankelijk van de vorm van de verdeling en je regio.
De deelnemers moeten een beheerder of contactpersoon aanwijzen die de relaties tussen de deelnemers zal beheren en met de netbeheerder zal communiceren. Meestal is dit de eigenaar van het injectiepunt (natuurlijke of rechtspersoon), dus degene die de energie produceert. De beheerskosten kunnen ook door deze beheerder aangerekend worden.
In Brussel (Energie commune) en Wallonië is een facilitator aangesteld om de actieve afnemers te helpen starten.
Het opzetten van deze vormen van energie verdelen is dus verschillend per regio en het is belangrijk je goed te informeren!
Brussel
Stap 1: Vraag jouw gratis begeleiding aan
Stap 2: Vraag Sibelga om technische informatie
Stap 3: Vraag de activering van uw energieverdelingsproject aan
In Brussel moet de installatie die de energie produceert die binnen de energiegemeenschap ter beschikking wordt gesteld, eigendom zijn van die gemeenschap. De installatie kan ook toebehoren aan een van de leden of aan een derde investeerder, in dat geval noemen we het een lokale energiegemeenschap.
In Brussel profiteert wie deelneemt aan de uitwisseling van energie momenteel van een verlaging van de netwerk- en distributiekosten van de verdeelde elektriciteit, afhankelijk van de geografische en technische parameters van het project.
Ben je klant bij ENGIE, dan blijft ENGIE je de elektriciteit leveren die je nodig hebt om de resterende behoefte te dekken. Er verandert dus niets en je moet ons niet verwittigen.
Veel informatie over dit onderwerp is beschikbaar op de website van de regulator (Brugel - Energy Sharing).
De ontwikkeling van energiegemeenschappen, energiedelen en de persoon-aan-persoonverkoop gebeurt stapsgewijs.
De nodige stappen vind je op de website van Fluvius.
Stap 1: Stel de gemeenschap samen
Stap 2: Contacteer de energieleverancier van de deelnemers
Stap 2: Laat digitale meters installeren en vraag ‘meetregime 3’ aan
Stap 3 : Start de aanvraag voor je energiegemeenschap
Stap 4 : Activeer het delen of verkopen van je energie
Andere vormen van energie delen of verkopen bestaan in Vlaanderen: energiedelen met jezelf, meervoudige persoon-aan-persoonverkoop, verkopen in één gebouw.
Deze worden ook uitgelegd op de website van Fluvius.
De actieve afnemers die energie binnen een gebouw of een energiegemeenschap delen moeten eigenaar zijn van de installatie die de hernieuwbare energie produceert.
Ben je klant bij ENGIE, dan blijft ENGIE je de elektriciteit leveren die je nodig hebt om de resterende behoefte te dekken.
In Vlaanderen is de energieleverancier verantwoordelijk voor de facturatie van alle netkosten. Met andere woorden: degene die de gedeelde energie verbruikt, moet de netkosten die hier aan verbonden zijn betalen aan zijn energieleverancier en niet aan de verantwoordelijke van de energiedeling of de persoon-aan-persoonverkoop.
In Wallonië is het nu mogelijk om energie te delen binnen hetzelfde gebouw of binnen een energiegemeenschap. De persoon-aan-persoonverkoop is momenteel nog niet mogelijk.
Je vindt de nodige stappen om dit toe te passen terug op de website van ORES:
Stap 1: Aanduiding van deelnemers
Stap 2: Creatie en notificatie van een energiegemeenschap
Stap 3: Stel de gemeenschap samen
Stap 4: ORES en CWaPE analyseren je dossier
Stap 5: Bij akkoord stuurt ORES de overeenkomst naar de vertegenwoordiger die deze moet ondertekenen
Stap 6: Het delen van energie begint
De energiegemeenschap of een van haar leden beschikt over een eigendomsrecht of een gebruiksrecht van de installatie die de hernieuwbare energie produceert. Op dit manier krijg ze/hij de status van producent.
Ben je klant bij ENGIE, dan blijft ENGIE je de elektriciteit leveren die je nodig hebt om de resterende energiebehoefte te dekken.
In Wallonië is de energieleverancier verantwoordelijk voor de facturatie van alle netkosten. Met andere woorden: degene die de gedeelde energie verbruikt, moet de netkosten die hier aan verbonden zijn betalen aan zijn energieleverancier en niet aan de verantwoordelijke van de energiedeling of de persoon-aan-persoonverkoop.
Je kan hulp vragen aan de facilitator van je regio. Voor ingewikkelde constructies van energiedeling in hetzelfde gebouw of een energiegemeenschap, kan je terecht bij gespecialiseerde firma’s, zoals WeSmart, die diensten en tools bieden bij het ontwerp en de begeleiding van je project.
Vlaanderen: De actieve afnemers die energie binnen een gebouw of een energiegemeenschap delen moeten eigenaar zijn van de installatie die de hernieuwbare energie produceert.
Brussel: De installatie die hernieuwbare energie produceert die binnen een energiegemeenschap wordt gedeeld, moet aan de gemeenschap toebehoren. De installatie kan ook toebehoren aan één van de leden of een derde investeerder. In dit geval spreken we over een lokale energiegemeenschap.
Wallonië: De installatie die hernieuwbare energie produceert die binnen een energiegemeenschap wordt gedeeld, mag aan een van de leden of aan een derde investeerder toebehoren.
Vlaanderen: De transport- en distributiekosten moeten betaald worden. Er is geen korting.
Brussel: In Brussel krijg je korting op de transport- en distributiekosten in functie van de geografische en technische aspecten van het project.
Wallonië: De transport- en distributiekosten moeten betaald worden; Er is geen korting.
Vanaf 1 december zal ENGIE een administratieve kost aanrekenen van 121 euro incl. btw (100 euro excl. btw) voor alle nieuwe contracten die deelnemen aan een vorm van energiedelen in Wallonië of Vlaanderen.
Ben je reeds klant? Dan zal deze administratieve kost worden ingevoerd bij de verlenging van je contract of als je beslist om je contract te wijzigen voordat het wordt verlengd. De communicaties voor de verlenging van een contract met de informatie over deze extra kosten zullen vanaf december worden uitgestuurd en zijn dus van toepassing voor contracten die hernieuwd worden vanaf maart 2024.
Deze administratieve kost wordt altijd volledig gefactureerd; er is geen pro rata facturatie tijdens het jaar. Of je nu 6 maanden of 12 maanden klant blijft bij ENGIE, deze kost wordt altijd volledig gefactureerd. Indien er maar 1 of 2 EAN’s geregistreerd zijn onder jouw account, dan wordt de administratieve kost voor Energiedelen maar eenmaal aangerekend. Indien er meer dan 2 EAN’s geregistreerd zijn onder jouw account, wordt de kost voor elke EAN aangerekend.
Er is geen aanpassing van het huidige contract (residentiële of professionele klant).