De verschillende verwarmingsbronnen
op een rijtje
Aardgas
Aardgas bestaat grotendeels uit alkanen, stikstof, koolstofdioxide, stof of waterdamp. Dit gas wordt ‘natuurlijk’ genoemd, omdat het in natuurlijke toestand aanwezig is in ondergrondse rotsen. Meer dan 3 miljoen Belgische gezinnen en bedrijven verbruiken aardgas om zich te verwarmen, om te koken of om hun sanitair water op te warmen. Bij een gelijke warmteproductie stoot gas minder CO2 (een broeikasgas) uit dan stookolie, wat het gebruik van dit soort verwarmingsketels ecologischer maakt dan stookolie. Tegelijkertijd is dit een minder duurzame optie dan warmteproductie met bijvoorbeeld zonnepanelen of hout.
Stookolie, mazout, dieselolie of gasolie
Stookolie (of mazout) is een eindproduct van ruwe aardolie raffinage. Hieruit ontstaat dieselolie, ook wel gasolie genoemd. Dit is een lichte stookolie en wordt gebruikt als brandstof in verwarmingsinstallaties van woningen. Stookolie is dus, net als aardgas, een fossiele brandstof die uit de aarde gewonnen wordt. Bij de verbranding van stookolie komt koolstofdioxide (CO2) vrij, dat een impact heeft op de opwarming van de aarde.
Elektriciteit
Elektriciteit is een vorm van energie van bewegende deeltjes of elektronen. Elk elektron heeft een kleine elektrische lading. Wanneer ze zich verplaatsen komt er energie vrij.
Elektriciteit is dan ook geen natuurlijke hulpbron maar moet geproduceerd worden. Dit kan door onder andere wind, zonne-energie, gas, lucht en/of water (warmtepomp), kernenergie, biomassa en waterkracht. Hier kan je zien hoe ENGIE elektriciteit opwekt.
Pellet of biomassa
Pellets zijn korrels van hout. Een verwarmingsketel op pellets (of granulaten) genoemd, werkt identiek aan een installatie met gas of stookolie: de brandstof, de pellets, worden verbrand en de vrijgekomen warmte wordt gebruikt om lucht of water op te warmen. Het gebruiken van geperst hout als brandstof is klimaatneutraal, het is dan ook een hernieuwbare grondstof. Kom hier te weten hoe industriële biomassa centrales op pellets werken.
Is het einde van de stookolieketel in zicht?
In België is de verkoop van mazoutketels vanaf 2035 verboden is. Dat ze niet meer verkocht mogen worden, betekent natuurlijk niet dat je ze niet meer kan gebruiken zolang ze goed functioneert.
Vanaf 1 januari 2021 is het in Vlaanderen niet meer mogelijk om je oude ketel door een nieuwe condensatieketel op stookolie te vervangen als er in je straat een aardgasleiding loopt.