Welke verwarming kies ik nu best?
Een nieuwe verwarming kiezen is niet gemakkelijk. Je moet met veel zaken rekening houden zoals het budget, hoe milieubewust je wil verwarmen, de kwaliteit van je toestel en een betrouwbare installatiepartner om maar enkele op te noemen.
Je informeert jezelf daarom best ook over de verschillende opties en welke het best past voor jouw woning en verwarmingsvraag. We lijsten hieronder de 10 belangrijkste zaken op om te bespreken met je verwarmingsadviseur.
Kan ik mijn huidige installatie hergebruiken?
Voor welke verwarmingsbronnen kies je?
Kan ik best eerst bij isoleren?
Denk je na over een warmtepomp? Dan heb je ongetwijfeld ook al nagedacht over zonnepanelen en isolatie. Er zijn nog verschillende redenen om eerst na te denken over extra isolatie vooraleer je een nieuwe verwarming plaatst. Gebeurt dit soms bij jou thuis?
Dan zou het kunnen dat je er baat bij hebt om eerst bij te isoleren. Hoe en waar, ontdek je in onze isolatiegids met tips.
Het is moeilijk om een vergelijking te maken van de merken, omdat de verschillende merken tal van modellen op de markt hebben. Elk daarvan heeft uiteraard zijn eigen kenmerken die we onmogelijk allemaal kunnen opsommen. Hier lijsten we de populairste merken in België op. Tip: je kiest best een merk waarmee je installateur vertrouwd is. Je nieuwe cv-ketel moet in de eerste plaats afgestemd zijn op je energiebehoeften. Daarnaast moet je ook rekening houden met de bestaande installatie en het juiste vermogen kiezen in functie van je woning. Vegreet ook niet om de isolatie van je woning te verbeteren als die niet optimaal is. Om je te helpen bij je keuze, hebben we 5 fouten opgelijst die je best vermijdt wanneer je je cv-ketel vervangt.
De markt van warmtepompen wordt in België gedomineerd door gekende grote merken als Daikin en Vaillant. Je hebt ook niche spelers die kwalitatief goed zijn zoals Nibe. Voor warmtepompboilers zijn Atlantic, Bosch en Vaillant onder andere gerenommeerde merken in België. Je vindt hier een overzichtje.
Is je offerte duidelijk en makkelijk te vergelijken?
Een offerte voor een nieuwe verwarming laat vaak veel te wensen over. Sommige chauffagisten zijn karig met uitleg over wat wel en niet inbegrepen is in de offerte. Zorg er zeker voor dat naast het model van de verwarming, duidelijk beschreven staat welke andere werken nodig zullen zijn. Had de vakman het tijdens het plaatsbezoek het over een expansievat en nu staat die er niet meer op? Of misschien is die nu plots wél belangrijk? Wat er in de offerte staat mag geen verrassing zijn ten opzichte van de uitleg die je thuis hebt gekregen. Let daarnaast op voor prijzen die in regie aangeduid staan, want die kunnen je eindfactuur enorm beïnvloeden. Zorg dat in de kleine lettertjes ook geen verwijzing staat naar een variabele prijs, waardoor je tussen het moment van akkoord en installatie plots mogelijks met een hogere kost te maken krijgt. Leg tenslotte ook duidelijk een datum vast waarop de werken zullen plaats vinden.
Welke betalingsmogelijkheden krijg je?
Een nieuwe verwarming kost wel wat geld. Bekijk daarom zeker welke betalingsmogelijkheden jouw verwarmingsexpert aanbiedt. Er wordt wel eens een voorschot gevraagd voor de aankoop van het toestel. Doorgaans blijft dit voorschot onder 50% van de totale offerte. Je slotfactuur betaal je best pas nadat alle werken zijn afgerond. Wist je dat je bij sommige verwarmingspartners ook gespreid kan betalen met een lening op afbetaling? In sommige gevallen zijn de voorwaarden voor zo een consumentenkrediet ook bijzonder interessant. Ontdek hier de voordelen.
Je kan altijd ook zelf bij een bank aankloppen voor een consumentenkrediet. Hou dan wel rekening met de extra tijd die nodig is bij de bank om jouw dossier goed te keuren, voor je de factuur kan betalen.
Kom ik in aanmerking voor premies en/of subsidies?
Sommige nieuwe verwarmingen komen in aanmerking voor een premie. Hierdoor kan je al snel honderden Euros minder betalen voor je verwarming. In België zorgen de gewesten voor de verdeling van de premies. Zo zijn er onder andere premies voor warmtepompen en zonneboilers. Maar ook de omschakeling van stookolie naar gas krijgt van de overheid een duwtje in de rug. Soms geeft de netbeheerder zoals Fluvius, ORES of Fluxys ook een premie voor bepaalde verwarmingswerken. Naast premies en subsidies werken de leveranciers van verwarmingsproducten soms met geld terug acties op hun producten. Die lopen soms op tot 200€. Het loont dan ook de moeite om hiernaar te vragen bij jouw verwarmingsexpert. Het overzicht van alle verwarmingspremies – en subsidies voor 2024 vind je hier.
Welke garanties krijg je van de installateur?
In Europa krijg je sowieso twee jaar garantie op alle elektrische toestellen die je koopt. Deze garantie kan je verhalen op je installateur, die op zijn beurt terecht kan bij de ketelfabrikant. Sommige verwarmingsinstallateurs geven bovendien een extra lange garantie op gasketels van bepaalde merken. Bij ENGIE krijg je bijvoorbeeld 4 jaar extra garantie indien je je Vaillant ketel ook laat onderhouden door ENGIE.
Wist je dat in België alle verwarmingsketels ook specifiek voor de Belgische markt moeten gekeurd worden? Dit betekent dat je niet zomaar in een ander land een verwarmingsketel kan kopen en laten installeren. Bij het verplicht onderhoud kan de ketel afgekeurd worden.
Hoe ben je zeker of je een goede installateur neemt?
Een bekwame vakman vinden waar je op kan vertrouwen is niet altijd eenvoudig. Waar moet je zeker op letten? Ten eerste: de klantenervaring. Vind je goede referenties online of ken je mensen die tevreden zijn van de dienst? Dan kan je gerust zijn. Ten tweede zoek je best een partner die de juiste ervaring heeft. Vraag daarom naar de CERGA certificatie van de installateur. Zo ben je zeker dat de werken technisch correct zullen uitgevoerd worden. Tenslotte zoek je best een partner waarvan die je niet in de kou laat: vraag om een contactpersoon waarbij je terecht kan met vragen indien er zich toch een probleem zou voor doen met de installateur.
Welk onderhoud is er nadien nodig?
Nadat de installatie in gebruik is genomen, moeten de meeste toestellen jaarlijks, om de twee of drie jaar onderhouden te worden. Reken hiervoor op een bedrag van ongeveer 200€ per onderhoud. In deze prijs is de kost van nieuwe onderdelen niet inbegrepen, zoals een nieuwe filter of afdichtingsring bij lekken. Na elk onderhoud is je toestel weer tiptop in orde en ben je weer gerust tot het volgende onderhoud, daar kan je op rekenen.