8 lenteklusjes: maak het knus in huis
Voel jij in de lente ook hoe de “klusser” in jezelf weer wakker wordt? Hoog tijd dus om even langs te gaan in je favoriete doe-het-zelf-winkel. Tip: hou zeker de kortingen in het oog, vooral op zondag!
Soms sta je ervan te kijken hoe je met enkele kleine aanpassingen een schitterend resultaat scoort, voor meer comfort en een leuker gevoel in huis. De lente is trouwens het seizoen bij uitstek om van je woning een lekker warm nestje te maken. Neem “warm” zeker letterlijk, want ook flinke energiebesparingen zijn mogelijk met kleine ingrepen. In deze periode van hoge prijzen zijn die mooi meegenomen. Als je dan minder stookt, heb je het toch even warm. En het is goed mogelijk om minder elektriciteit te verbruiken zonder in het donker te zitten.
Klaar om deze lente de handen uit de mouwen te steken?
1. Vervang je lampen
Branden er nog geen ledlampen in je hele woning? Dan is het hoog tijd om het trapladdertje erbij te halen en je oude lampen te vervangen door ledlampen! Die zijn immers veel zuiniger: ze maken een verschil van 85% op je energiefactuur. Het aanbod is bovendien overweldigend en wij helpen je graag kiezen. Heb je al overal ledlampen? Stof ze dan eens grondig af. Een vuile lamp is immers duidelijk minder energie-efficiënt, aangezien een laagje stof het licht absorbeert.
2. Maak dichtingen echt dicht
Heel wat warmte uit je huis ontsnapt langs deuren en vensters, meer bepaald langs de dichtingen. Profielen van ramen en deuren bestaan immers altijd uit verschillende onderdelen en daartussen zitten dichtingen die lucht- en waterdicht zouden moeten zijn. Voor de isolatie en het comfort van je woning zijn ze essentieel. Maar soms zijn ze oud of werken ze niet meer zo goed. Ze laten dan luchtstromen door en bij een zomerse hittegolf ook de warmte.
Wil je weten of er in jouw woning “lekken” zijn? Dat kan makkelijk: steek een wierookstaafje aan en ga er traag mee langs de randen van deuren en vensters. Zie je dat de rook op sommige plaatsen plots hevig beweegt? Dat komt door tocht, dus luchtstromen van buiten naar binnen en omgekeerd. Er bestaan allerlei soorten dichtingen om dat te verhelpen. De eenvoudigste om te plaatsen zijn V-vormige in kunststof. Je kleeft ze in de raam- of deuropeningen om die luchtdicht te maken.
3. Reinig je grote elektrische huishoudtoestellen
Koelkast, diepvriezer, kookplaten, elektrische oven of vaatwasser … Al die toestellen hebben een flinke lenteschoonmaak dubbel en dik verdiend. Waarom dat belangrijk is? Na verloop van tijd stapelen vuil (en ijs) zich op in je toestellen. Ze beginnen daardoor minder efficiënt te functioneren en dus ook meer energie te verbruiken.
Dat geldt zeker voor je diepvriezer: als er zich een ijslaag heeft gevormd, verbruikt hij flink meer. Maak van de schoonmaakbeurt gebruik om hem te ontdooien. Ruim ook je koelkast eens helemaal op. Zelfs een vuile oven of kookplaat functioneert minder efficiënt. Dat is zeker ook waar voor je afwasmachine. Als je alle kalkaanslag eruit verwijdert, verbruikt ze minder water en stroom.
Je beste bondgenoten om milieuvriendelijk de lenteschoonmaak van je keuken aan te pakken? Azijn, bicarbonaat, citroen en warm water!
4. Reinig de ventilatie
Ventilatie zit meestal discreet weggeborgen in een hoekje van keuken of badkamer, maar blijft essentieel voor de energieprestaties van je woning. Om het (al dan niet mechanische) systeem optimaal te laten functioneren, moet je alle in- en uitstroomopeningen af en toe reinigen. Precies daar stapelt zich immers stof op. Wil je meer weten over het belang van een goede verluchting van je woning? Lees dan zeker dit artikel!
5. Vervang de douchekop
Elke keer als je een douche neemt, zeg je misschien bij jezelf: “Hoog tijd om die douchekop te vervangen!” Misschien zit hij vol kalk, komt er niet meer genoeg water uit of zijn de waterstralen net te sterk. Misschien lekt hij. Maar zogauw je de deur van de badkamer achter je dichttrekt, begin je aan je drukke dag en vervliegen je goede voornemens.
Gelukkig geeft de lente ons zin om ook die klus aan te pakken! Een douchekop reinigen betekent in de eerste plaats kalkaanslag verwijderen. Maar hoe doe je dat milieuvriendelijk? Met gewone keukenazijn! Haal de douchekop uit elkaar en laat alle onderdelen een nacht weken in azijn. De volgende dag spoel je alles af en krab je de hardnekkigste kalkresten weg. Opnieuw monteren en klaar!
Soms is de douchekop echt aan vervanging toe. Denk er dan aan dat er tegenwoordig slimme, zuinige en milieuvriendelijke exemplaren bestaan, die nog betaalbaar zijn ook. Ze helpen je om water te besparen, heel belangrijk nu de zomers alsmaar droger worden. Ze doen dat met allerlei snufjes, zoals automatische onderbreking van de waterstraal, een ingebouwde schakelklok en een nauwkeurige regeling van het warm water.
6. Neem je gordijnen weg
Na de winter is het tijd voor de lenteschoonmaak en dus was je ook de ruiten. Neem dan ook meteen gordijnen en overgordijnen weg en was ze. Zijn ze weer kraakhelder? Hang ze dan op als bescherming tegen onbescheiden blikken. Of nog beter: laat de ramen van je woonkamer, salon en keuken vrij en profiteer volop van de zonnestralen. Laat het natuurlijke licht en de warmte binnenstromen, zodat je minder moet verwarmen en de verlichting langer uit kan blijven. Natuurlijk werkt dit alleen in de zomer. In de winter heb je die (over)gordijnen echt wel nodig om de warmte binnen te houden.
7. Zet je thermostaat op lente- en zomerstand
Je verwarmingsbehoeften verschillen van seizoen tot seizoen. Toch gebeurt het dat de kamerthermostaat het hele jaar op dezelfde automatische stand blijft staan! Maar nu worden de dagen langer, breng je meer tijd buiten door en stijgt de gemiddelde buitentemperatuur. Je woning blijven verwarmen alsof het nog altijd winter is, zou dus al te gek zijn!
Profiteer van de lente om je thermostaat te herprogrammeren. Ingewikkeld is dat zeker niet, je moet er alleen aan denken! Verlaag bijvoorbeeld de comforttemperatuur: een graad minder kan tot 7% besparingen opleveren. Of verleng de dagelijkse periode waarin de ketel niet functioneert. Wordt het buiten na een paar dagen opnieuw wat kouder? Trek dan eerder een tijdje een extra trui aan, de zomer komt er binnenkort echt wel aan!
8. Onderhoud je ketel
Heb je je ketel geen onderhoudsbeurt gegeven vóór de winter? Dan had je geluk! Maar daag het lot niet uit: laat je ketel in de lente onderhouden. Ben je huurder? Dan ben je wettelijk zelfs verplicht om je ketel regelmatig te laten onderhouden. Hoe vaak? Dat hangt af van het gewest waar je woont en het type installatie:
In Vlaanderen en Brussel is het onderhoud verplicht:
- om de 2 jaar voor gasketels,
- elk jaar voor de andere ketels.
In Wallonië is het onderhoud verplicht:
- om de 3 jaar voor gasketels van minder dan 100 kW en om de 2 jaar voor de andere,
- elk jaar voor ketels op stookolie, hout, pellets, biomassa of steenkool.
Nog meer ideeën?
Nu je toch bezig bent, wil je misschien nog wat extra tips? Lees dan zeker dit artikel met een aantal kleine, maar nuttige klussen in je woning. Ook dit to-dolijstje is handig. Loop je rond met plannen om je huis opnieuw in te richten? Met energiebesparingen in het achterhoofd? Lees dan deze bespaartips. Ontdek ook hoe enkele goede gewoonten je helpen om te besparen op je verwarming en elektriciteitsrekening.