Energie besparen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat: zo doe je dat

Het aantal elektrische en elektronische toestellen in een gemiddelde woning? Een honderdtal … Als we die anders gaan gebruiken, kan onze energiefactuur aanzienlijk lager uitvallen. Maak je dag daarom energiezuinig met onze tips.
Suzanne
Suzanne M.
25/11/2022 |
Hoe energie van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat besparen?

7 uur: ontwaken (uit waakstand)

Je staat op. Je zet je decoderbox aan om je krant te lezen op je smartphone bij je eerste kopje koffie. Misschien besef je het niet, maar door je box ’s avonds uit te schakelen toen je ging slapen, heb je al heel wat stroom bespaard. Je hebt immers “sluimerverbruik” vermeden. Die term klinkt misschien onschuldig, maar heeft een zware impact op je factuur. Want al je sluimerende toestellen zijn goed voor 7 tot 18% van je verbruik. En als je bedenkt dat één watt sluimerverbruik je op een jaar 4 euro kost …

Een decoderbox die 24 u/dag aan staat, kan op een jaar meer dan 200 kWh verbruiken. Dat is evenveel als een wasmachine of een kleine koelkast! ’s Nachts uitschakelen loont dus de moeite, vind je niet?

Voor computers en spelconsoles geldt hetzelfde. Schakel ze helemaal uit als je ze niet gebruikt. En het scherm van je laptop dichtklappen is niet voldoende. Elk gezin zou gemiddeld 10 tot 50 toestellen permanent in stand-by hebben staan. Schakel die uit en je bespaart tot 10% van je elektriciteitsverbruik (verwarming niet meegerekend). En je toestellen gaan langer mee!

7 uur: licht aan!

Natuurlijk gebruik je in je woning alleen maar ledlampen … of nog niet? Dan is het hoog tijd, want ze verbruiken weinig stroom en gaan lang mee. Om je woning te verlichten zijn ze gewoon de beste oplossing. Check wel of ze een levensduur van minstens 20 000 u hebben en een gunstig energielabel. Wil je veel visueel comfort en een aangename sfeer in huis? Ga dan voor warmwit licht (2 700 tot 3 500 kelvin) in je living en salon en kouder licht (3 500 tot 4 500 kelvin) in je keuken en badkamer.

8.30 u: eerste keer videobellen

Een laptop verbruikt veel minder stroom dan een desktop

Werk je af en toe of vaak van thuis uit? Plaats je bureau dan voor een raam, zodat je zo lang mogelijk kunt werken bij daglicht.

Een laptop verbruikt veel minder stroom dan een desktop. Een kantoor-pc met alles erop en eraan verbruikt ongeveer 200 Wh. Als je hem elke dag gemiddeld acht uur gebruikt, kom je aan een jaarverbruik van bijna 600 kWh. Daar staat meer dan 150 euro tegenover op je factuur, terwijl je bij een laptop dat verbruik door … twee mag delen!

In je werkkamer stel je de verwarming overdag op 19°C in. Het is makkelijker om je te concentreren als de kamertemperatuur niet te hoog is, maar als je de hele ochtend stilzit, krijg je het misschien toch fris. Trek dus een extra trui aan. Begint je motivatie na een tijdje te verslappen? Bedenk dan dat elke graad lager op je thermostaat je een besparing van liefst 7% oplevert.

12.30 u: lunchtijd

Deze middag heb je trek in een bord pasta. Met water opwarmen en pasta koken ben je al snel 25 min kwijt. Zet zoveel mogelijk een deksel op potten en pannen, dan raakt water (of wat je ook klaarmaakt) sneller aan de kook. Met een deksel bespaar je 25% energie als je kookt.

En dan snel de tafel afruimen en alles in de vaatwasser zetten. Uiteraard gebruik je het eco-programma. Dat duurt wel wat langer, maar bespaart ook water en energie. De eco-stand gebruikt water op een lagere temperatuur, want tijdens een vaatwascyclus gaat de meeste elektriciteit naar het opwarmen van het water.

In een gemiddeld gezin draait de vaatwasser 3 tot 5 keer per week. Bij 18% van de gezinnen zelfs elke dag. Maar let op: start het toestel alleen als het helemaal is volgeladen en spoel borden, bestek en kookpotten niet af als dat niet echt nodig is.

16 u: even een wasje doen tussen twee meetings

Laat het linnen bij voorkeur buiten drogen

Let op: een halfvolle wastrommel verbruikt weliswaar minder water, maar evenveel stroom! Start je wasmachine dus pas als je voldoende wasgoed hebt verzameld. Laat het linnen bij voorkeur buiten drogen, nadat je wasmachine het goed droog heeft gezwierd. Door zwieren vocht afvoeren is 100 keer zuiniger dan door warmte in een droogkast.

18 u: tijd voor een spelletje

Is de spelconsole aanzetten het eerste wat je zoon doet als hij thuiskomt van school? Probeer hem eens af te leiden met een leuk gezelschapsspel, een goed boek of een ontspannende buitenactiviteit. En als het donker wordt, laat je de rolluiken neer en sluit je de (dikke) overgordijnen.

Tot het diner klaar is, heb je nog net de tijd om wat te relaxen in de badkamer. Neem liever een snelle douche (minder dan 5 minuten) dan een bad en sluit de kraan terwijl je je inzeept. Een mousseur op je kraan mengt minuscule luchtbelletjes door het uitstromende water. Daardoor daalt het debiet met 30 tot 50%, terwijl je evenveel comfort geniet. Want ook water besparen is belangrijk!

Vergeet niet om de temperatuur van je warmwaterreservoir tussen 50°C en 55°C in te stellen. Dan kunnen er zich geen schadelijke bacteriën ontwikkelen en blijft je stroomverbruik toch redelijk.

20 u: een goed gevulde koelkast

Wat zullen we vanavond klaarmaken? Je opent de koelkast en ziet … niet veel. Opgelet, een schaars gevulde koelkast verbruikt veel meer! Vul je koelkast daarom altijd maximaal tot je nog eens gaat winkelen, eventueel zelfs met flessen water of lege dozen.

Nog een tip: ontdooi regelmatig je diepvriezer. Zonder ijslaag op de wanden verbruikt hij tot 40% minder!

Schakel de elektrische kookplaten van je fornuis iets voor het einde van de kooktijd uit, open de ovendeur niet te vaak om te controleren of de taart al mooi begint te kleuren en laat gerechten goed afkoelen vóór je ze in de koelkast zet.

21.30 u: een roman?

Netflix een keertje vervangen door een boek of een dvd kan dus zeker geen kwaad

Videostreaming is verantwoordelijk voor 45% van het wereldwijde energieverbruik door digitale toestellen. Netflix een keertje vervangen door een boek kan dus zeker geen kwaad.