Van deze duurzame Kerst worden jij én de planeet helemaal vrolijk
Bij het woord “kerstfeest” denk je waarschijnlijk ook onmiddellijk aan de Kerstman, rendieren en cadeautjes onder een versierde boom. Mag het wat origineler? Dan komt dit artikel als een … geschenk uit de hemel! Het zit immers boordevol creatieve en “groene” ideeën. Wil je bijvoorbeeld deze keer zelf de handen uit de mouwen steken voor een cadeautje? Lees dan hoe je geurkaarsen maakt en vervolgens inpakt met de furoshiki-techniek. Daarvoor gebruik je geen papier, maar stof. Daarna is het tijd om je duurzame kerstoutfit klaar te stomen. En na enkele tips voor een absoluut verantwoord, maar toch feestelijk menu laten we je zien hoe je met de hele familie een supergezellige tijd beleeft.
Met zelfgemaakte kaarsen je woning verlichten
Is de drukte in de overvolle winkels van de eindejaarsperiode niets voor jou? Dan blijf je toch gewoon lekker thuis en maak je zelf met veel liefde en overgave hoogstpersoonlijke geschenken. Is dat niet de echte “kerst-spirit”?
Aan zo’n creatief moment beleef je trouwens zelf ook veel plezier, alleen of samen met je kinderen, vrienden of partner. En als je bedenkt dat de kaarsen waar je zo trots op bent, ook als milieuvriendelijke sfeermaker kunnen dienen, zit je helemaal goed. We beginnen eraan!
Zet al het basismateriaal klaar
Dit heb je nodig:
- was voor kaarsen – gebruik liefst sojawas, dat brandt trager (en schoner) en dus heb je langer plezier van je kaarsen,
- kaarsenwieken met een metalen voetje,
- een keukenthermometer,
- een kookpot en een grote kom voor de bain-marie,
- allerlei vormen voor de kaarsen (vazen, glazen, enz.) die je zelf mooi vindt.
Maak een standaard kaars
Zelf kaarsen maken in 4 stappen is helemaal niet moeilijk:
- Laat de was au bain-marie smelten, niet warmer dan 70°C.
- Bevestig de wiek op de bodem van de kaarsvorm met een druppeltje gesmolten was.
- Giet de gesmolten was traag in de vorm, die je op voorhand hebt opgewarmd (om mooi te centreren). Hou de wiek in het midden recht door het uiteinde rond een potlood te wikkelen.
- Laat 24 uur afkoelen.
Eenvoudig, toch? Maar het kan ook creatiever en de ontvanger van je geschenk zal verbaasd zijn over je talent!
Maak het leuk en varieer
Waarom zou je niet meteen voor geurkaarsen gaan? Niks moeilijks aan: gewoon enkele druppeltjes geurolie aan de gesmolten was toevoegen. Let op: gebruik alleen speciale olie voor kaarsen en roer ze goed door de was voor een gelijkmatige verspreiding van de geur. Je woning zal heerlijk ruiken!
Al gedacht aan vintage kaarsen? Die krijg je als je een mooi of origineel voorwerp als vorm kiest. Kijk eens rond op zolder of schuim rommelmarkten af. Een prachtig (en hittebestendig) porseleinen kopje of een mooie vintage vaas geven je kaarsen meer cachet. En met een dubbele wiek vergroot je nog het effect!
Ook traditionele kerstkaarsen maken is heel eenvoudig. Je plaatst kaneelstokjes, steranijs of kruidnagel tegen de binnenkant van je vorm en giet dan de gesmolten was er pas in. En om het helemaal af te maken: voeg enkele druppeltjes etherische sinaasappelolie toe.
Zijn homemade kaarsen helemaal jouw ding geworden? Bekijk dan deze DIY-video om prachtige bubbelkaarsen te maken!
Inpakstof om helemaal mee uit te pakken
Doet furoshiki bij jou een belletje rinkelen? Het is de Japanse kunst om voorwerpen in stof in te pakken. Het eenvoudigste cadeautje krijgt er allure en originaliteit mee en het is nog milieuvriendelijk ook. Veel heb je er niet voor nodig: een vierkant stuk stof (het dubbele van de lengte van je geschenk), een tafel en … het geschenk natuurlijk!
Furoshiki-techniek
Furoshiki is niet alleen de kunst van het vouwen, maar ook van het strikken. Of nog beter: er zijn allerlei furoshiki-technieken en voor het beste resultaat kies je de techniek die past bij de vorm van je cadeau. Zo is de otsukai tsutsum-techniek ideaal om een boek of rechthoekige doos in te pakken. Voor kleine voorwerpen vouw je een soort stoffen etuitje. Geef je iemand een herbruikbare drinkfles of een fles wijn cadeau? Dan gebruik je de bin tsutsumi-methode. Een andere veelgebruikte techniek is tesage buruko, want daarmee vouw je een handige tas.
Beetje overweldigend? Deze video toont je de basistechniek. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, wil je zeker nog veel andere vouwtechnieken ontdekken!
Stof kiezen
Geef de voorkeur aan een dunne, maar stevige stof, liefst aan beide kanten bedrukt voor een meer verfijnd effect. Loop niet meteen naar de winkel, maar doorsnuffel je kasten, waar je een vintage sjaal of een oud maar kleurrijk laken aantreft. Ook restjes stof uit je naai-atelier zijn ideaal. Niets gevonden? Ga dan voor traditionele Japanse stoffen of een onweerstaanbaar leuk motiefje uit de winkel.
De ster van de avond in je milieuvriendelijke outfit
Aan het einde van het jaar willen we er graag extra speciaal en feestelijk uitzien. Maar wie heeft er zo’n glinsterende, fonkelende outfit zomaar voor het grijpen in de kleerkast hangen? Kopen dan maar? Heel verleidelijk, maar niet echt verantwoord (ook niet voor je bankrekening), want hoe vaak ga je die feestspullen dragen? Er zijn trouwens duurzamere oplossingen om met (feest)textiel om te gaan. Wij geven je alvast 4 milieuvriendelijke tips.
Maak van je basics zelf een gala-outfit
Na enig speurwerk haal je uit je kasten beslist onvermoede schatten tevoorschijn. Een beetje geduld, enkele blitse accessoires en een naaimachine volstaan om er oogverblindende feestkleding van te maken.
Ga voor tweedehands chic
De aanloop naar de feestdagen is ideaal om in vintage boetieks en tweedehandswinkels of op het web (op Vinted bijvoorbeeld) te snuffelen naar kledingstukken die jou met Kerstmis of op oudejaar laten schitteren in hun tweede leven.
Huur in plaats van te kopen
Feestkleding huren, het lijkt wel of iedereen het doet, zoveel adressen zijn er. We selecteerden voor jou enkele Belgische platformen: Dressr, 1robepour1soir, Le Closet of Look Me Up.
Ruil met je vrienden/vriendinnen
Nog zo’n uitstekend idee om (gratis) origineel voor de dag te komen. Organiseer een clothing swap party met je vrienden/vriendinnen: iedereen brengt enkele kledingstukken mee en dan maar passen en ruilen. Plezier gegarandeerd!
Genieten van een duurzaam feestmenu
Met Kerstmis en oudejaar aan tafel aanschuiven en gezellig bijpraten bij heerlijke hapjes en drankjes, daar gaat weinig boven. Gelukkig zijn er ook steeds meer verrukkelijke én koolstofarme gerechten, zoals vegetarische bereidingen. Check natuurlijk altijd even of iedereen lust wat er op tafel komt. We zetten je alvast op weg met deze basistips.
Ook voor de chef is voorbereiding alles
Hoe beter je je gasten kent, hoe makkelijker de eerste stap: nagaan of iemand iets echt niet graag eet, een dieet volgt of ergens allergisch voor is. Stel dan je menu op en bereken zo nauwkeurig mogelijk de hoeveelheden die je nodig hebt. Hou rekening met gemiddeld 600 tot 700 g voedsel per persoon, van aperitief tot en met dessert. Je doet er ook goed aan om de porties vlees en vis in je menu te beperken. Geef de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit en serveer meer vegetarische bereidingen. Zit je menu nu goed in elkaar? Maak dan een boodschappenlijstje en kies in de winkel vooral lokale seizoensproducten en biovoeding.
Op ieder potje past een groen dekseltje
Onze eerste tip klinkt misschien verrassend: verwerk ook loof en schillen in je bereidingen. Wortelschillen en bloemkoolbladeren doen het bijvoorbeeld uitstekend in een soep. Koken zelf kan ook energiebesparend, bijvoorbeeld met een éénpansgerecht. Schep redelijke porties op de borden om verspilling te vermijden en doe restjes van schotels snel in luchtdicht afsluitbare potten. De volgende dagen maak je er dan in een oogwenk een smakelijke gratin, quiche of soep van.
Samen onvergetelijke momenten beleven
Feesten is meer dan eten en drinken! Je gasten onthouden vooral de leuke of gekke dingen die ze samen hebben gedaan op je kerst- of nieuwjaarsfeest. Gezelschapsspelletjes, iets (om ter eerst) in elkaar knutselen, kerstliedjes zingen, een blind test, goocheltrucs, een verkleedpartij, samen herinneringen ophalen met oude familiefoto’s, een imitatiewedstrijd … daar hoeft echt geen tekeningetje bij!
No smartphone, real party
Eerst een belangrijke tip voor de durvers: vraag je gasten om bij binnenkomst hun gsm in een grote doos aan de voordeur achter te laten. En die daar de hele avond te laten liggen. Beetje radicaal misschien, maar je beste waarborg voor een ongestoorde en geslaagde avond.
Zorg voor afwisseling
Spelletjes of leuke activiteiten hoef je niet tot het einde van de avond uit te stellen. Breng de sfeer erin bij het aperitief en laat je gasten tussen twee gangen in ook even van tafel opstaan. Zo bevorder je de sfeer … en de vertering!
Wees attent voor je gasten
Hoe zorgvuldig je de avond ook hebt voorbereid, vergeet niet dat een gezellige en leuke sfeer het belangrijkste is. Blijf aandachtig voor de wensen van de groep en pas je soepel aan. Waar het op aankomt, is dat iedereen aan elke activiteit evenveel deugd beleeft!
Ga dit jaar voor een zinvol kerst- en nieuwjaarsfeest. Als je bij al je keuzes rekening houdt met het milieu, krijgt de al magische sfeer van de eindejaarsperiode nog een extra dimensie: het besef dat je zorg draagt voor de planeet en voor al wie je dierbaar is. Fijne feesten!