Vijf keer waterschade die je thuis echt niet wilt

30% van de Belgen zit thuis met een waterlek zonder het zelf te weten. Zelfs een eenvoudig lek kan heel wat schade aanrichten. Kijk dus zeker even mee naar de 5 foto’s over waterschade hieronder. Die problemen wil je echt niet bij jou thuis!
Sébastien
Sébastien V.
06/08/2019 |
humidité_mur_maison_dégât_eau_dégât-des-eaux_homepage

1. Douche niet meer waterdicht?

Schade onder de douche

Jawel, de schade kan echt zo ver gaan! De afdichtingen van deze douche deden duidelijk niet meer hun werk. Als de dichtingen poreus worden, kan het water beetje bij beetje in de vloer dringen tot de ondervloer waarop de vloer steunt helemaal rot is. Gezien de omvang van de schade, kan ze ook door een scheurtje in een leiding zijn veroorzaakt. Een barstje in een tegel, een vochtplek, vloerbedekking die bol gaat staan? Volg bij het minste teken een van deze tips om tijdig waterlekken op te sporen.

2. Lekken in de muren?

Muurvochtvlekken

Rottend behangpapier, vochtplekken die steeds groter worden … Allemaal tekens dat er water door de muren sijpelt. Om te vermijden dat het zo ver komt, geven wij je 8 tips om komaf te maken met waterschade in je woning.

3. Waterlek in zicht …

bruin water door roest

Heeft het water dat uit je kraan komt een vreselijke bruinige kleur? Bereid je dan maar al voor op het ergste. Er is geen twijfel meer mogelijk: er zit roest in je leidingen. En dat is een voorteken van een lek. Misschien is het lek er al zonder dat je het hebt gemerkt. Het is dus de hoogste tijd om je meterstand in de gaten te houden en je waterverbruik op te volgen.

4. Slecht afgestelde boiler

kalksteen in de ketel

Ook boilers blijven niet gespaard van lekken. Het boilervat kan openbreken, de afdichting kan zich verplaatsen, de aansluitingen zijn misschien niet meer waterdicht of er kunnen problemen zijn met de veiligheidsklep. Ook kalkaanslag kan een lek veroorzaken. Laat je toestel dus regelmatig onderhouden.

5. Een huishoudtoestel als boosdoener …

Lekkage vaatwasser

Hebben jouw vaatwasser en wasmachine geen Aquastop-systeem? Zo’tweresysteem kan een lek aan de toevoerleiding detecteren en sluit in dat geval de watertoevoer af. Als de leidingen het laten afweten, kun je niet meer aan een overstroming ontsnappen. De oplossing? De slimme technologie van UP bijvoorbeeld. Een sensor die op je watermeter wordt geïnstalleerd, merkt wanneer je verbruik abnormaal hoog is en het systeem laat je per mail en sms weten dat er een lek is. Zo kun je er snel iets aan doen.

Denk je dat je thuis een lek hebt? Dan is dit wat je zeker moet doen.