De Woningpas, het digitale energiepaspoort van woningen in Vlaanderen
De Woningpas bestaat in Vlaanderen sinds eind 2018. Hij is ondertussen al flink uitgebreid en er komt nog meer aan! Wij zetten alle nieuwe functies en verwachte aanpassingen op een rijtje.
Wat is de Woningpas?
De Woningpas is een gratis digitaal paspoort dat op één plek alle informatie over een woning of nieuw appartement samenbrengt (voor de bestaande appartementen is het nog even wachten, zie verderop). Bij elk huis in Vlaanderen hoort een Woningpas. Eigenaars krijgen online toegang tot hun Woningpas op woningpas.vlaanderen.be. Ze kunnen ook een app op hun smartphone of tablet gebruiken (maar dan moeten ze eerst online aanmelden bij de betrokken Vlaamse overheidsdienst).
Welke informatie vind je in je Woningpas?
De eerste versie van het digitale woningpaspoort bevatte algemene informatie over het gebouw, de bodemkwaliteit, de gebruikte energietypes, de lichtinval, enz.
Sindsdien heeft de overheid er een hele reeks inlichtingen aan toegevoegd. Denk aan het energieprestatiecertificaat (EPC), gegevens over de verwarming en het sanitair warm water, allerlei vergunningen en attesten, diverse certificaten en milieu-informatie.
Sinds april 2020 is het ook mogelijk om je Woningpas tijdelijk met derden te delen: je notaris en architect of de potentiële koper van je woning.
Hoe komt al die informatie terecht in je Woningpas?
De gegevens zijn afkomstig van allerlei overheidsinstanties zoals het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, het departement Omgeving, Wonen Vlaanderen en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).
Editie 2021 van de Woningpas
Begin 2021 werd de Woningpas versie 2.0 gelanceerd, met een aantal nieuwigheden:
- De lijst met energiewerken die sinds 2012 zijn uitgevoerd en waarvoor de eigenaar een premie heeft ontvangen.
- De mogelijkheid om zelf informatie toe te voegen over alle uitgevoerde renovatiewerken, ook de werken die je uitvoert om de EPC-score verder te verbeteren. Het is zelfs mogelijk om foto’s en facturen als bewijsstukken toe te voegen. Je bent niet verplicht om die informatie aan te vullen, maar het is wel een goed idee om het paspoort van je woning up-to-date te houden.
- Alle gegevens zitten nu netjes in een aantal categorieën: gebouw, energie, isolatie, installaties, bodem en vergunningen.
Overzicht van de informatie in de Woningpas
- Bouwjaar en/of renovatiejaar
- Oppervlakte en volumes
- Je EPC-certificaat, met als handig extraatje de verhouding tot vergelijkbare woningen in je gemeente, provincie of gewest)
- De belangrijkste renovatiestappen (voor het EPC vanaf 2019), enerzijds om energielabel A te halen, anderzijds voor de nieuwe EPC-Premium-premie die sinds 1 januari 2021 wordt toegekend.
- Isolatiescore per onderdeel (beglazing, muren, dak, …)
- Verwarmingstype
- Systeem voor sanitair warm water
- Ventilatietype
- Eventuele zonnepanelen
- Of het al dan niet aangewezen is om zonnepanelen en/of een zonneboiler te installeren
- Mobiscore (de milieu-impact van verplaatsingen vanaf je woning)
- Informatie over eventuele bodemverontreiniging
- Historiek van de stedenbouwkundige en renovatievergunningen
- Overstromingsgevoeligheid van de omgeving
- Informatie over de ruimtelijke ordening
Hoe moet het verder met de Woningpas?
De Woningpas is ontworpen als een dynamisch systeem. Hij zal dus ook de volgende maanden blijven evolueren. De Vlaamse overheid overweegt bijvoorbeeld om er de gegevens van de digitale gas- en elektriciteitsmeters aan toe te voegen. Of om er ook documenten in verband met het onderhoud van de woning in te bewaren.
Op termijn zouden ook meer appartementen een Woningpas krijgen. Tegen eind 2021 zijn bijvoorbeeld de appartementen aan de beurt die door de eigenaar worden bewoond. Tot nu toe kwamen alleen nieuwbouwappartementen in aanmerking voor een Woningpas.
Tegen 2050 wil de overheid het systeem uitbreiden tot collectieve woongebouwen, studio’s, andere woonvormen en gebouwen met een vennootschap als eigenaar. Ook bedrijven zouden vroeg of laat een soort “Gebouwenpas” krijgen.
Hoe zit het in Wallonië en Brussel?
Het Waalse Gewest zou werken aan een digitaal paspoort voor woningen in het kader van het BE Reel!-project. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft eveneens aangekondigd dat het een woningpaspoort wil ontwikkelen als onderdeel van het Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP).