5 tips om tussen 17 en 21 uur minder stroom te verbruiken

Tussen 17 en 21 uur wordt altijd het meeste stroom verbruikt. Met deze 5 praktische tips verminder je jouw verbruik tijdens de piekuren.
Laetitia
Laetitia M.
11/07/2022 |
5 tips om tussen 17 en 21 uur minder stroom te verbruiken

Waarom moet je tussen 17 en 21 uur minder stroom verbruiken? En hoe verminder je op die momenten je stroomverbruik? Twee belangrijke vragen in de winter, zeker nu dat we allemaal moeten besparen.

Waarom moet je tussen 17 en 21 uur je verbruik beperken?

Tussen 17 en 21 neemt het stroomverbruik toe

Omdat er net op die uren het meeste stroom wordt verbruikt. Vooral in de winter. Je komt thuis na je werk en hop, meteen gaan het licht, de verwarming, je huishoudtoestellen, televisie en spelconsole aan. Dat vraagt behoorlijk wat van het elektriciteitsnet. Het is spitsuur voor Elia, de transmissienetbeheerder, en de elektriciteitsproducenten.

Hetzelfde zien we tussen 7 en 10 uur ‘s ochtends, maar in iets mindere mate. Als ieder zijn bescheiden steentje bijdraagt, kunnen we samen globaal het verschil maken.

Hoe verbruik je minder stroom tussen 17 en 21 uur?

1. Anticipeer!

Anticiperen om minder te verbruiken doe je op verschillende manieren:
– Stop je koelkast zo vol mogelijk, eventueel zelfs met flessen water of lege dozen. Een bijna lege koelkast verbruikt namelijk meer dan een volle.
Ontdooi geregeld je diepvriezer, dat vermindert het verbruik met 40%! Ben je bang dat je de inhoud van je koelkast en diepvriezer moet weggooien wanneer de stroom uitvalt? Niet nodig, je toestellen houden alles nog urenlang koud.
– Of doe als een eekhoorn! Stockeer je elektriciteit overdag zodat je die ‘s avonds kunt gebruiken zonder het net te belasten. Laad bijvoorbeeld je tablet, smartphone en andere apparaten met een batterij overdag op in plaats van ‘s avonds. Op het werk bijvoorbeeld ☺
– En wie echt gemotiveerd is, kan investeren in een thuisbatterij die gekoppeld is aan je zonnepanelen! De Solax Triple Power bijvoorbeeld kan dankzij zijn opslagcapaciteit van 10,4 kWh (2 modules van 5,2kWh) een gemiddeld gezin een halve dag van stroom voorzien.

2. Uitstel is geen afstel!

vaat in de vaatwasmachine

Meestal doen we de afwas meteen na het eten. Deze winter vermijd je echter beter het stroomspitsuur en zet je je vaatwasmachine pas na 22 uur aan (en je geniet meteen van je tweevoudige tarief als je dat hebt). Als je meestal laat gaat slapen, kun je ook je wasmachine pas na 22 uur laten draaien, terwijl jij lekker op de bank of in bed nog een boekje leest. Heeft je machine een timer? Programmeer dan een wasje rond 15 uur. Dan is je was klaar wanneer je van je werk komt! Of laat je machines voor een keer eens aan kant staan! Je droogkast gebruik je best zo weinig mogelijk. Dat is namelijk een van de grootste energieverslinders van je huis.

3. Uit, af, off

on/off-knop elektriciteit

Geef toe, jij doet het soms ook: het licht aan laten in een kamer waar je niet meer bent. Deze winter niet meer! Niet alleen vervang je je oude gloeilampen door ledlampen maar als je een kamer uit gaat, doe je het licht uit. Sla maar een voorraadje Post-its® in om je kinderen eraan te herinneren dat ze achter hun rug het licht moeten uit doen.

Vermijd ook liever elektrische bijverwarmingstoestellen op deze momenten van de dag. Ze verbruiken ontzettend veel stroom (2-3 kWh), dus kies indien mogelijk liever voor een gezellig houtvuur of een extra dikke trui.

4. Produceer warm water ‘s nachts

Elektrische warmwatertank

Heb je een elektrische warmwatertank? Werkt die “op vraag”, wanneer je de kraan opendraait? Zet die dan overdag uit en schakel hem pas ‘s avonds, na 22 uur, weer in. Zo produceert hij ‘s nachts warm water (wanneer niemand veel verbruikt). Ben je bang dat je dan overdag niet genoeg warm water zult hebben? Geen zorgen, dergelijke warmwatertanks zijn ervoor gemaakt om water 24 uur lang warm te houden.

5. Organiseer burenavondjes

Gezellig avondje bij kaarslicht om stroom te besparen

Enkel de woning van de gastheer verbruikt dan stroom. De gasten zetten bij hen thuis alles uit (behalve koelkast en diepvriezer), ook toestellen in stand-by. En wil je echt all the way gaan, dan organiseer je geregeld een zeroverbruikavond: haal de kaarsen boven, leg je favoriete gezelschapsspelletjes klaar en blaas verzamelen bij het gezin dat een open haard heeft. Iedereen beleeft een gezellige avond en 1 tot 2 woningen verbruiken helemaal niets gedurende een paar uurtjes. Beeld je eens in wat een besparing dat betekent op nationale schaal!