Een tuin die minder elektriciteit en water verbruikt

Een tuin kan heel wat energie verslinden. Hier enkele ideeën om daar iets tegen te doen. 5 manieren waarop je deze lente en zomer naar hartenlust kunt tuinieren zonder je zorgen te maken over de energiefactuur en de planeet!
Suzanne
Suzanne M.
30/05/2022 |
Een man in zijn tuin

Op het vlak van waterbesparing of het opsporen van energieverslinders in je woning weet je al wat je te doen staat. De tuin daarentegen is een wat ingewikkelder onderwerp. Je weet niet zo goed waar te beginnen. Volg de gids …

1. Regenwater: ideaal voor de tuin!

Opvangbak voor regenwater in de tuin

Dit water is gratis, dus waarom zou je er geen gebruik van maken? Je kunt gemiddeld 140 tot 150 dagen per jaar regenwater opvangen in België ;-) Je sierplanten en moestuin varen er wel bij, en als je een zwembad hebt, kun je dat ook bijvullen met regenwater. Wist je dat een tuin gemiddeld 15 tot 20 liter water per vierkante meter nodig heeft?

Er zijn meerdere oplossingen:

  • een ingegraven kuip;
  • een bovengrondse tank;
  • een bovengrondse opvangbak;
  • een ouderwetse regenton.

Het volume kan variëren van enkele honderden liters tot wel 10 000 liter (het wettelijk toegelaten maximum). Voor een ingegraven tank zijn uitgebreide werken nodig. De prijs ligt tussen enkele tientallen euro voor de kleinste modellen en ruim 5000 euro voor de grootste varianten, die grondwerken vereisen.

2. Leer van professionele tuiniers

Er zijn meerdere professionele ecobenaderingen die ook voor jou werken en waarmee je geld bespaart.

Kies voor lokale planten die niet veel water nodig hebben

Kies planten die geen of weinig water nodig hebben. Die bestaan wel degelijk! Meestal gaat het om zogeheten 'vetplanten'. We noemen enkele voorbeelden:

  • portulak
  • sedum
  • gaillardia
  • cactussen
  • lavendel
  • oleander
  • bougainvillea
  • enz.

Kies ook liefst lokale soorten die aan ons klimaat zijn aangepast.

Laat het gazon vergelen

Uiteraard ziet een grasveld er leuker uit als het frisgroen is. Maar ga niet sproeien als je gras begint te vergelen! Want moeder natuur heeft de zaak prima in de hand. Zodra het weer begint te regenen, is je grasveld in een ommezien weer groen.

Kun je echt niet leven met een verdroogd gazon? Zaai dan een grassoort in die tegen droogte kan. Dan blijft het gras zelfs tijdens een hittegolf groen.

Goed om te weten: maai het gras niet te kort. Hoe vaker je maait, hoe vaker je moet blijven maaien. Tenzij je het aan een robotmaaier overlaat, natuurlijk ;-). Ontdek de 7 criteria om de juiste robotmaaier te kiezen.

Bescherm het ecosysteem

Laat een stukje van de tuin braak liggen. De flora en fauna kunnen daar hun eigen gang gaan. En jij hoeft niet naar deze plek om te kijken - sproeien hoeft dus ook niet!

Bescherm de bodem

Een tuinplant met een mulchlaag

Een goed idee: strooi maairestjes, schors, dode bladeren, houtsnippers en zo verder aan de voet van je planten. Deze mulchlaag helpt de bodem vocht vast te houden. Zo hoef je minder te sproeien!

Geef 's morgens vroeg of 's avonds water

Doe dit vooral niet op het heetst van de dag, want dan verdampt een groot deel van het water voordat het de bodem bereikt. Maak de grond ook een beetje los voordat je gaat sproeien: zo dringt het water beter binnen. En mik vooral op de voet van je planten!

Druppelsgewijs sproeien is aanbevolen. We vertellen je hoe je je eigen druppelslangsysteem maakt.

3. Kies voor ledverlichting of een lamp op zonne-energie

Leds in de tuin

Je kunt kiezen tussen ledlampen met of zonder kabels. De eerste zijn aangesloten op het 230 V-net van je woning; de tweede werken bij laagspanning en zijn gemakkelijker te installeren.

In beide gevallen bedraagt de levensduur ca. 40.000 tot 50.000 uur en is het energieverbruik beperkt. Je kunt ze dus langer laten branden om volop van de lange zomeravonden te genieten. Kies voor ledlampen die goed tegen water bestand zijn (IP hoger dan 65).

Welke sterkte is het best?

> Voor een eethoek op het terras: wand- of hanglampen van 10 tot 20 watt met warm wit licht.

> Voor een trap: inbouwspots van 1 tot 5 watt, op vaste afstanden aangebracht voor een perfect afgebakend traject. De lichttemperatuur kan koud of warm wit zijn.

> Bij de garage: een richtbare spot met bewegingsdetector met een sterkte van 20 tot 30 watt en koud wit licht.

> Voor een bloemperk: een projector van 10 tot 30 watt in blauwachtig koud wit of neutraal wit licht.

> Voor een gevel: omhoog gerichte wandlampen van 10 W per 15 m2. Warm of koud wit of gekleurde leds, maar steeds in harmonie met de kleur van je gevel!

Ter info: een ledlamp van 10 W geeft evenveel licht als een halogeenlamp van 50W! Terwijl het verbruik 80 keer lager ligt! Voor een echt landelijke ledverlichting, maak je van lege blikjes een leuke designlamp.

Tuinverlichting op zonne-energie

Tuinverlichting op zonne-energie

Denk ook aan lampen met zonnepanelen. De technologie is sterk verbeterd, waardoor je er vandaag eender welk stuk van de tuin mee kunt verlichten. Spot, wandlamp, projector, lichtsnoer, afbakening: er zijn lampen op zonne-energie in alle soorten en maten. Sommige modellen hebben een vermogen van wel 800 lumen, dat is even sterk als een halogeenlamp van 70 W! En dat kost je geen cent!

4. Kook op een zonnebarbecue

Een barbecue op zonne-energie is milieuvriendelijker en kost minder geld dan een gasbarbecue, een elektrische BBQ of een barbecue op hout. Hij haalt een warmte van tot 150°C. Daar valt dus met wat geduld prima op te koken ;-)

5. Vertrouw op slimme hulpmiddelen

Een watergeefsysteem met slimme potten die de behoeften van je planten meten en je waarschuwen wanneer ze dorst hebben. Een BBQ die de gaarheid van het vlees controleert om aanbranden te vermijden. Slimme stekkers om je toestellen op afstand aan of uit te zetten. De technologie is meer dan ooit je beste tuinvriend!

Om nog meer te besparen, hebben we de 5 energieverslinders van de zomer op een rijtje gezet, compleet met oplossingen om ze het hoofd te bieden. Zo zet je een extra stap naar een koolstofneutralere toekomst