De gevolgen van een koude lente voor je energieverbruik
Dat waren we niet meer gewoon, die sneeuw in april: op 6 april 6,5 cm in Ukkel en op 7 april 22 cm op Mont Rigi! Meer nog, in het voorjaar van 2021 kende België zelfs 23 dagen met sneeuwneerslag en 9 dagen met vorst. Als je bovendien de weergegevens van de voorbije 30 jaar vergelijkt, was april 2021 uitzonderlijk koud: het Meteorologisch Instituut (KMI) in Ukkel registreerde gemiddeld 7,3 °C, terwijl dat in de referentieperiode 1991-2020 nog 10,4 °C was. En in mei was het niet veel warmer...
Gevolg? Onze verwarmingsketels bleven op volle toeren draaien tot eind mei. Het was dan ook moeilijk om vroeger dan die periode je verwarmingsketel om te schakelen naar zomermodus, laat staan om de ketel helemaal uit te zetten. Maar dat voelen de Belgen uiteraard wel op hun energiefactuur ...
Hogere energiefacturen door de koude, maar er is nog een reden...
Er is nog een andere factor die ons verbruik de laatste tijd beïnvloed heeft: het feit dat we nog steeds massaal telewerken en de verlenging van het afstandsonderwijs voor heel wat leerlingen. Ook om die reden hadden onze elektriciteits- en gasmeters iets meer werk.
Je vindt alle cijfers en energietips in ons artikel ‘Hoe verklein je de impact van telewerk op je gas- en elektriciteitsverbruik?’
Met hoeveel steeg ons energieverbruik?
In vergelijking met het aardgasverbruik van dezelfde periode vorig jaar (de eerste 5 maanden van het jaar), noteerden we, voornamelijk ten gevolge van de koude lente, een stijging van het gasverbruik van 27%. Wat betekent dat nu concreet?
We hebben het even uitgerekend. In vergelijking met vorig jaar heeft een gemiddeld gezin ongeveer 1625 kWh meer gas verbruikt tijdens de eerste 5 maanden van het jaar. Dat komt neer op een meerkost van zo’n 80€. Het precieze bedrag verschilt uiteraard van gezin tot gezin. Alles hangt namelijk af van ieders persoonlijke situatie.
Daarnaast stellen we vast dat de prijzen, nadat ze in 2020 zeer laag stonden, de voorbije maanden fors gestegen zijn. Vorig jaar was dan ook een zeer uitzonderlijk jaar, met onder meer de impact van de coronacrisis en hoge gasvoorraden, die zorgden voor historisch lage energieprijzen.
Hoe kan ik me voorbereiden op deze stijging?
Je kan alvast je voorzorgen nemen om de impact van een eventuele stijging van je energiefactuur te beperken.
Je maandelijkse voorschot aanpassen
Je kan hierdoor de meerkost spreiden, waardoor je budget niet onder druk komt te staan wanneer je jaarlijkse factuur in de bus valt.
Hoe ga je te werk? Ga naar je online Energiedesk. Geef je meterstand in en de calculator berekent automatisch met hoeveel je je voorschot moet verhogen om geen supplement te moeten betalen bij je jaarlijkse afrekening. De perfecte manier om te weten te komen of je meer zal moeten betalen!
Energie besparen door je gedrag aan te passen
Het volstaat misschien niet om de stijging van de voorbije maanden te compenseren, maar het helpt je wel om je meerverbruik te stoppen en om je toekomstige verbruik onder controle te houden.
Enkele van die gouden tips:
Andere factoren die je energiefacturen doen stijgen
Daarnaast zijn er nog steeds de typische redenen die een stijging van je elektriciteits- en gasverbruik kunnen veroorzaken: gezinsuitbreiding, de installatie van een zwembad, de plaatsing van een airco, … Of soms net heel onverwachte redenen die je kan ontdekken in ons artikel ‘Wat kan een plotse stijging van je energieverbruik veroorzaken?‘