30 preventiemaatregelen om herstellingskosten te verlagen
Onderhoud thuis omvat ook preventiemaatregelen zodat je problemen, schade en kostelijke herstellingen kan vermijden. Maatregelen die je het hele jaar door kan nemen, maar ook om je huis winterklaar te maken.
Om waterschade en vochtproblemen te voorkomen
1. Aan vorst blootgestelde leidingen isoleren. Zo niet, kan er een leidingbreuk ontstaan.
2. De kleur van het water controleren. Is het bruinachtig? Dat wijst op roest. En roest = risico op lekken.
3. Afdichtingen controleren van de gootstenen, de douche, het bad, de ramen… Aangetaste afdichtingen veroorzaken waterinfiltratie.
4. Filters van de wasmachine en afwasmachine schoonmaken. Verstopte filters zijn de meest voorkomende oorzaak van lekken.
5. Kalk in de kranen, de wasmachine enz. opsporen en verwijderen. Kalk belemmert de doorgang van het water en verstopt de leidingen. Is kalk bij jou een terugkerend probleem? Overweeg dan om een waterontharder te installeren!
6. Vensters dichtdoen wanneer het regent. Anders gaat je vloer opkrullen!
7. Goten vrijmaken. Verstoppingen zorgen voor waterinfiltratie op de gevel, kunnen de goten beschadigen en zelfs de funderingen van de woning aantasten! Goten vereisen een seizoensgebonden onderhoud.
8. De staat van je dak controleren. Waterinfiltratie kan erg schadelijke gevolgen hebben voor je woning en kan vochtproblemen veroorzaken die je moet gaan behandelen.
9. De muren nakijken en actie ondernemen zodra je vochtplekken, schimmel of waterinfiltratie opmerkt.
10. Huishoudtoestellen kiezen die met een Aquastop zijn uitgerust.
11. De watertoevoer afsluiten tijdens langdurige afwezigheid. Maar, let op als je toestellen hebt die regelmatig met water moeten worden bijgevuld, zoals cv-ketels die onmiddellijk warm water produceren. In dat geval moet je niet alleen het water afsluiten, maar ook de cv-ketel uitschakelen.
12. Waterkranen buitenshuis laten leeglopen voor de winterperiode.
13. Je UP-notificaties in de gaten houden. Nog geen UP-contract? UP volgt je waterverbruik op en verwittigt je via e-mail of sms over mogelijke lekken. Lekkageherstel zit in je UP-pakket inbegrepen.
Om uitval van de verwarming te voorkomen
14. Het onderhoud van je cv-ketel niet overslaan. Het vermindert het risico op uitval tot wel 5 keer en garandeert een tiptop cv-ketel de hele winter lang.
15. Een onderhoudsovereenkomst afsluiten. Dan hoef je je nergens zorgen om te maken.
16. Vervang je cv-ketel die meer dan 15 jaar oud is. Een oudere cv-ketel heeft meer kans om uit te vallen.
17. De waterdruk van je cv-ketel controleren. Een te hoge druk kan het verwarmingssysteem beschadigen. Een te lage druk vermindert de efficiëntie ervan.
18. Verwarmingsbuizen isoleren. Niet-geïsoleerde leidingen kunnen door condensatie bevriezen en de werking van de cv-ketel plots onderbreken. Deze leidingen zijn ook belangrijke bronnen van warmteverlies.
19. Radiatoren ontluchten. Als er in je radiatoren lucht ingesloten zit, gaan ze minder goed functioneren en minder gelijkmatig verwarmen. Bekijk deze 5 video′s om je verwarming af te stellen als een expert.
20. Het oliepeil in de gaten houden. Dat is een van de voornaamste redenen voor pechbijstand! En een van de meest voorkomende problemen tijdens de winter.
21. Elektrische verwarmingstoestellen afstoffen. Stof verstopt ze en vermindert hun rendement.
22. De schoorsteen van je houtkachel laten vegen. Afzettingen kunnen brand en vergiftiging veroorzaken. Lees ook onze belangrijke veiligheidstips om te verwarmen met hout en pellets.
23. De ketelruimte regelmatig verluchten en de luchtroosters schoonmaken om koolstofmonoxidevergiftiging te voorkomen. Vraag je installateur ook om te controleren of je ketelruimte inderdaad conform de regelgeving is.
24. Een slimme thermostaat, of nog beter, boxx installeren. Om je verwarming vanop afstand te beheren, zeker te zijn van de ideale temperatuur op het gewenste moment, je verbruik beter op te volgen en om een mogelijk rendementsverlies op te sporen dat het signaal van uitval of een defect kan zijn.
25. De temperatuur van het warme water instellen op 60 °C, dit zorgt voor minder kalkafzettingen. Ga echter niet onder 60 °C, want dan worden ziektekiemen en bacteriën niet meer vernietigd.
Om defect van huishoudtoestellen te voorkomen
26. De filter van de afzuigkap controleren. De opstapeling van vet op de filter vermindert het zuigvermogen.
27. Kalk uit je strijkijzer, waterkoker en koffiezetapparaat verwijderen. Kalkafzettingen zorgen voor een gebrekkige warmteoverdracht, en dus een verhoogd energieverbruik. De afzettingen hebben daarnaast ook een nefaste invloed op de goede werking van de toestellen.
28. De oven schoonmaken. Je oven kan een echt microbennest worden door alle restjes die bovendien kankerverwekkende dampen kunnen afgeven en de werking van de oven kunnen beïnvloeden.
29. Je diepvriezer ontdooien. Het opstapelende ijs laat de compressor meer werken, die daardoor sneller verslijt en de elektriciteitsrekening doet stijgen.
30. De meldingen van UP “Waste check” opvolgen. UP volgt het verbruik van je koelkast, wasmachine, droogmachine en afwasmachine op en laat je weten of een toestel efficiënt is of niet. Is een van je toestellen dat niet? UP laat je weten waarom en biedt gepersonaliseerd advies om de situatie te verhelpen en oplossingen voor onverwachte problemen te vinden.
Dankzij het UP-pakket hoef je je niet meer druk te maken om problemen in huis. Eindelijk gerust! UP anticipeert, brengt je op de hoogte via je smartphone en biedt advies. En in geval van problemen moet je bovendien niets betalen. Bij een defect zit de herstelling van je toestel in de UP-diensten inbegrepen.