Kerstmis kleurt dit jaar groener, met duurzame cadeautjes
1. Wie wordt de gelukkige winnaar?
Misschien vier je dit jaar twee of drie keer Kerstmis: met collega’s, vrienden, op kerstavond met je gezin en de dag erna nog eens met je schoonfamilie. Al dat feesten levert ook een onoverzichtelijke berg cadeautjes op. Dat los je op met … een loting! Heel eenvoudig, leuk en alles blijft geheim! Iedereen kan een briefje met een naam erop uit een hoed trekken, maar het kan ook online, bijvoorbeeld hier of op deze site. Je kan ook een maximumbudget afspreken. Iedereen krijgt een cadeautje, maar niemand weet van wie of aan wie …
2. Brief aan de Kerstman
Je hoeft geen kind te zijn om verlanglijstjes aan te leggen! (Maar fotootjes uit reclamefolders knippen gaat misschien te ver …) Met zo’n lijstje maak je het de Kerstman van dienst in de familie een stuk makkelijker. Hij of zij hoeft niet eindeloos te twijfelen en bij het uitpakken zijn er geen ontgoochelingen. Bijvoorbeeld op deze website maak je een verlanglijstje aan, dat je online deelt.
3. Geen “panic buy”
Het is elk jaar weer hetzelfde (kerst)liedje: op het laatste nippertje hol je naar de winkels, want zonder cadeautjes durf je niet aan de feesttafel opdagen. Je zit vol goede bedoelingen, maar bij gebrek aan tijd en leuke ideeën is het resultaat niet optimaal. Hoe pak je dat anders aan? Probeer je te concentreren op één enkel nuttig en kwaliteitsvol cadeau per persoon. Iets waardevols, waar de ontvanger zeker blij mee zal zijn. Geen inspiratie? Wat vind je van een mooie plant die lang meegaat en elke dag plezier verschaft? Of ga voor enkele kleine attenties, zoals een abonnement of iets om samen te doen (naar een voorstelling of concert gaan, enz.).
4. Tweedehands is populair
Waarom zou een geslaagd kerstcadeau fonkelnieuw moeten zijn? Steeds meer consumenten zweren bij vintage, voor hun kleren, knusse meubeltjes, boeken, vinylplaten, speelgoed, … Vaak zijn die voorwerpen nog in uitstekende toestand. Tweedehands is dus een uitstekend idee om duurzamer (en voordeliger) te consumeren.
5. Made in Belgium
Als je op cadeautjesjacht gaat, geef dan de voorkeur aan winkels in je buurt of in elk geval in ons land. Je steunt de lokale handelaars en vaak zit er aan zo’n geschenk een verhaal vast, waarmee je ook bij de ontvanger scoort. Je weet dan bijvoorbeeld wie het gemaakt heeft, waarom de handelaar dit verkoopt, enz. Altijd leuk om te delen.
6. Duurzaam scoort
Laat plastic in de rekken liggen en geef voorrang aan meer “edele” en vooral milieuvriendelijkere materialen. Denk aan ethisch geproduceerde kleren in biokatoen, een mooie drinkfles in inox, houten keukengerei, een afvalvrije beautyset, glazen bokalen, enz. Allerlei certificaten helpen je om uit te maken hoe milieuvriendelijk het cadeau in kwestie is.
7. Niet nieuw heeft ook waarde
Is een trui je te klein geworden (maar verder nog onberispelijk)? Heb je een boek al eens gelezen? Een juweel maar één keer gedragen? Een geschenk van vorige Kerst dat tegenvalt? “Recycleer” ze en doe er iemand anders een plezier mee. Of schenk ze aan een liefdadigheidswerk in de buurt.
8. Onweerstaanbaar, want zelf gemaakt
Foto’s, cosmetica, heerlijke recepten, een T-shirt dat je speciaal voor iemand personaliseert, een knutselwerkje, … met homemade geschenken tref je altijd raak. Ga je graag zelf aan de slag, met naald en draad of in de keuken? Dit is het tijdperk van de do-it-yourself (het internet puilt uit van de tutorials) en gepersonaliseerde objecten. Jij bent trots op je werk en een familielid of vriend zal superblij zijn met je persoonlijke attentie.
9. Duurzaam inpakken
Een cadeautje hoort ingepakt te zijn, maar ook dat kan duurzaam. Gerecycleerd bruin papier, een lapje oud stof of oude kranten zijn een stuk milieuvriendelijker dan blits cadeaupapier. Laat linten en glitters (die niet recycleerbaar zijn) in de winkel en versier je pakjes met touw, gedroogd fruit en eucalyptustakjes. Mooi en “groen”!
10. Het mooiste geschenk ter wereld
Tijd! Wat is er mooier en onvergetelijker dan samen iets beleven en activiteiten delen? Een workshop pottenbakken of sieraden maken, een ritje te paard, een tocht met een luchtballon, kooklessen, … geen gebrek aan ideeën om met z’n tweetjes, het hele gezin of de hele familie iets leuks te beleven.
11. Het “Buy Nothing Project”
Je zou het niet meteen denken, maar ook dit idee komt uit de Verenigde Staten: je hebt geen materiële cadeautjes nodig om gelukkig te zijn. Ga maar na: geen stress in de winkel, minder uitgaven, minder consumptie, meer tijd voor anderen en voor jezelf. Het proberen waard?
12. Geen nieuwe kersttrui
Het lijkt wel of er jaarlijks een wedstrijdje plaatsvindt: “wie heeft de meest kitscherige kersttrui” … En vaak is zo’n trui ook nog van kunststof gemaakt. Dit jaar pakken we het anders aan. Ruil met vrienden, doorsnuffel je kasten en als je je collega’s echt wil overbluffen, vraag je oma of opa naar hun mooiste vintage-stukken. En trouwens, er is niets zo origineel als een oude trui die je helemaal zelf hebt gepimpt!