Met deze 7 tips word je een familie vol positieve energie

Minder consumeren, afval beperken en gezonder leven: een uitdaging voor jou en je huisgenoten? Word een energiepositief gezin in 7 stappen en meet het resultaat van je inspanningen in real time.
Laetitia
Laetitia M.
08/08/2022 |
familie_besparen_energie
Een energiepositief gezin is een gezin dat inspanningen levert om energie te besparen. Maar het gaat verder dan dat: nadenken voor je iets koopt, afval scheiden, recycleren, lokale producten consumeren.

Zijn jullie, beste ouders en kinderen, klaar om deze winter 5 tot 10% te besparen op verwarming, warm water en elektriciteit? En zijn jullie ook klaar om het afval te beperken en slimmer te consumeren?

1. Draai de verwarming 1°C lager en zet ze uit als je niet thuis bent

Staat de verwarming bij jou thuis ook altijd op 21°C, gewoon omdat je het gewend bent en van je ouders hebt ‘geleerd’? Tijd om je gewoontes te veranderen. Verlaag de temperatuur in de woonkamer naar 19°C en in de slaapkamers niet hoger dan 18°C. Wedden dat je het dan niét koud hebt? Door de temperatuur met 1°C te verlagen, bespaar je 7% op je verwarmingskosten. Probeer gerust ook eens 2°C lager en trek een extra truitje of je pyjama aan of kruip onder een dekentje: behalve op je energiefactuur, zal je er nauwelijks iets van merken.

Nog een vaak voorkomende slechte gewoonte: je huis verwarmen terwijl je afwezig bent.

Schakel de verwarming uit als jullie naar werk of school vertrekken en schakel ze één uur voor jullie weer thuis zijn opnieuw in. Zo kom je nooit thuis in een koud huis.

Met een slimme thermostaat programmeer je de verwarming makkelijk en bedien je ze zelfs vanop afstand, via je smartphone. Vertrokken zonder de verwarming uit te zetten? Geen probleem met een slimme thermostaat. Als je overweegt om een slimme thermostaat te kopen, let dan zeker op deze 8 punten vóór je een keuze maakt.

2. Beperk afval en koop lokaal

Verpak je het fruit in de supermarkt in plastic zakjes en koop je telkens een nieuwe fles wasmiddel in plaats van een navulverpakking? Om het verpakkingsafval te verminderen gebruik je stoffen draagtassen, koop je bulkproducten in energieneutrale winkels of op de markt en gebruik je old school bokalen. Een bokaal is de perfecte ecologische verpakking. Koop geen vlees in schaaltjes, maar neem je Tupperware-doos mee naar de slager. Geef je kinderen geen drankjes mee in brik of PET-flesjes, maar in een herbruikbare waterfles. Hetzelfde geldt voor voorverpakte koekjes. Koop dus onverpakt voedsel en verpak het in herbruikbare doosjes en flessen. En ten slotte: eet zoveel mogelijk lokale producten, seizoensfruit en -groenten en kook zelf.

3. 5 minuten onder de douche

Gaan je kinderen elke dag in bad en sta je zelf graag een half uur onder de douche? Eerst en vooral: een douche verbruikt een pak minder water dan een bad. Wil je nog meer besparen? Beperk dan je douche tot 5 minuten en zet de kraan dicht tijdens het inzepen. Zo bespaar je nog eens 50% water. Hang een keukenwekkertje in de douche of installeer een slimme douchekop die van kleur verandert naarmate je meer water verbruikt.

wassen_hands_water_besparen

Was je handen met koud water in plaats van met warm water. Uit recent onderzoek aan de universiteit van Rutgers (VSA) blijkt dat de temperatuur van het water geen rol speelt. Het is de tijd die bepaalt hoe proper je handen zijn: minstens 10 seconden wassen is de boodschap. Goed nieuws voor je energierekening, want koud water verbruikt minder dan warm water.

4. Wassen op 30°C, stekker uittrekken, lichten doven, …

Vraag: weet jij hoeveel elektriciteit je werkelijk verbruikt? Hoeveel je overdag verbruikt en hoeveel ’s nachts? Velen onder ons komen niet verder dan het maandelijkse voorschot of hun jaarlijkse afrekening. Ze hebben er geen idee van hoeveel hun wasmachine,  tv, koelkast, enz. werkelijk verbruiken. Een paar voorbeelden:

Ben jij ervan overtuigd dat je op 60°C moet wassen om de was schoon te krijgen? Fout. Wassen op 30°C volstaat. Door de gemiddelde temperatuur met 30°C te verminderen, kan je liefst 11% energie besparen. Wassen op 40°C verbruikt 0,7 kWh tegenover 0,4 kWh op 30°C, terwijl je kleren even proper zijn én minder snel verslijten.  En als je de machine aanzet tijdens de daluren, betaal je nog minder voor je elektriciteit.

Laat toestellen niet in waakstand staan, maar schakel ze volledig uit. Besparing op jaarbasis: tot 400 kWh. Gebruik een stekkerdoos. Zo schakel je met één knop ineens verschillende toestellen uit. Of nog beter: kies voor slimme stekkers met nog meer functies.

Ten slotte: maak je diepvries regelmatig ijsvrij. Zo bespaar je tot 10 dagen elektriciteit.

Het is tegenwoordig mogelijk om in real time te meten hoeveel je verbruikt, zodat je ook meteen de impact van je inspanningen ziet. Lees hoe Liesbeth, Christophe, Frédéric, Fabienne en Luc dankzij boxx inzicht kregen in hun verbruik.

5. Sorteren en recycleren

Je dressing puilt uit? Net als de kasten met speelgoed? Weggooien? Nee. Sorteren? Ja.

Sinterklaas en Kerstmis zijn op komst. Schenk gebruikt speelgoed aan minderbedeelde kinderen. Breng oude kleren naar tweedehandswinkels of deponeer ze in containers van Oxfam of Spullenhulp.

6. Sta stil bij je mobiliteit

Je auto is nog zo’n energieslokop. Beperk het aantal autokilometers en ga vaker met de fiets of te voet. Denk ook aan het openbaar vervoer, zeker als je in de stad woont. En sta stil bij de mobiliteit van morgen. Wil je binnenkort een nieuwe auto aanschaffen? Vergelijk dan zeker eens het verbruik van een elektrisch voertuig met een op klassieke brandstof: je zou wel eens aangenaam verrast kunnen zijn.

7. Avondje zonder elektriciteit

Laten je kinderen ook constant het licht branden en zit hun spelconsole heel de tijd in het stopcontact? Maak ze bewust van het belang van elektriciteit door één keer per maand of per kwartaal, liefst tijdens het weekend, een avondje zonder elektriciteit te organiseren. Dat wil zeggen: géén lichten of elektrische apparaten (behalve koelkast en diepvries). Maak er een gezellige avond van met kaarslicht en gezelschapsspellen.

boxx_thermostat-connectecd_kinderen_besparen_energie

Wil je nog minder verbruiken? Denk dan ook aan deze 5 eenvoudige simpele isolatiewerken om nog vóór te doen voor de winter uit te voeren.