Milieuvriendelijk sporten: dat kan!

Sporten betekent goed voor je lichaam en geest zorgen. En door enkele gewoonten te veranderen, kun je ervoor zorgen dat ook onze planeet in vorm blijft. Ontdek 10 manieren om ecologisch verantwoord te sporten.
Daphné
Daphné C.
03/08/2020 |
mannen en vrouwen joggen

Zoals de meeste van onze activiteiten heeft ook sport een koolstofvoetafdruk. Die impact verschilt naargelang van de sport die je beoefent: joggen of parachutespringen, dat maakt een verschil. ;-) Door echter enkele kleine aandachtspunten in gedachten te houden, kun je de CO2-uitstoot van je sportactiviteiten beperken. Win jij de ‘groene trui’ met je ecologisch verantwoorde sportstijl of finish jij als eerste in de race naar CO2-neutraliteit?

1. Kies de dichtstbijzijnde sportclub

Zo leg je geen onnodige kilometers af. Heb je toch je zinnen gezet op een verder weg gelegen club? Bekijk dan hoe je je trajecten kunt optimaliseren. Bijvoorbeeld door naar je club te gaan op de dagen dat je op kantoor werkt in plaats van wanneer je telewerkt. Of neem de elektrische fiets! Een mooie manier om rustig op te warmen.

Let wel, sinds 25 juli 2020 is het verplicht om op openbare plaatsen een mondmasker te dragen en dus ook in sportclubs en sporthallen. Dat geldt niet voor statische work-outs (loopband, fiets, …) waarbij een social distance van 1,5 meter gerespecteerd wordt. Verplaats je je, dan moet je wel een mondmasker dragen.

2. Raap afval op terwijl je jogt

 

Vrouw ploggen

Plogging of eco-jogging wordt steeds populairder. Bij deze vorm van joggen raap je zwerfafval op terwijl je jogt. Je hebt alleen een zak nodig, die je van tijd tot tijd leegt in een openbare vuilnisbak. Een ideale manier om niet alleen aan je cardio te werken, maar ook squats te doen: krachttraining voor je billen, je quadriceps en je hamstrings, elke keer dat je bukt om iets op te rapen!

Een duwtje in de rug nodig om te beginnen met plogging? Doe dan mee met een sportieve challenge. Bv met Golazo. Deelnemen kan door je sport-app (Fitbit, Strava, …) te koppelen aan het virtuele platform Keepmoving

3. Koop ecologisch sportmateriaal

Goede schoenen zijn onmisbaar voor wie wil sporten. Maar de productie van een sportschoen kan een CO2-uitstoot van meer dan 10 kg veroorzaken. Dat is evenveel als een ouderwetse gloeilamp van 100 W die je een week lang laat branden, aldus een studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Er zijn meerdere merken die ecologisch rubber en ecologisch katoen voor hun sportschoenen gebruiken in plaats van kunststof op basis van aardolie.

Een ander voorbeeld zijn de neopreen wetsuits (volledig afkomstig van aardolie en 100% niet-recycleerbaar) voor watersporters. Ook hier bestaan alternatieven. Zo zijn er pakken die voor 60% uit Yulex® bestaan: rubber op basis van guayule, een zeer droogtebestendige plant die zonder pesticiden kan worden geteeld en waarvan de hernieuwbare latex geen allergenen bevat. Surfplanken kunnen dan weer van vlasvezel worden gemaakt in plaats van glasvezel. De productie kost minder energie en voor de teelt van vlas is weinig mest nodig.

Let op de samenstelling van je sportmateriaal en kies voor merken met een certificering en/of ecolabel. Ook materiaal van je vrienden overnemen is een goed idee. Op Facebook zijn volop groepen te vinden waar je materiaal kunt ruilen of tweedehands sportmateriaal kunt kopen. Dat is misschien wel een van de meest ecologische én economische manieren om te sporten. Heb je bovendien ecocheques gekregen? Dan kan je ze gebruiken om je tweedehandse sportmateriaal te betalen. Wist je trouwens dat je heel wat energiebesparende producten en diensten met ecocheques kunt betalen (verwarmingsketel, zonnepanelen, thermostatische kraan, …)?

4. Nog beter: sportmateriaal huren!

Skiverhuur

Als sportliefhebber kun je je sportmateriaal huren in plaats van het te kopen. Een logische stap, zeker als je een gelegenheidssporter bent. Dit is ook ideaal als je kind meerdere disciplines wil uitproberen alvorens een keuze te maken.

Vandaag de dag is haast alles te huur: ski’s, duikuitrusting, golfclubs, tennisrackets, … Er zijn ook apps waarmee particulieren onderling sportmateriaal kunnen huren en verhuren. En ook veel sportwinkels en grote sportmerken bieden sportmateriaal te huur aan en respecteren daarbij de hygiënemaatregelen die omwille van de coronacrisis genomen moeten worden.

Huren is een duurzame manier om middelen met elkaar te delen. Bovendien kun je op deze manier geld besparen!

 

5. Zet thuis van de herfst tot de lente de verwarming lager terwijl je sport

 

Man voor zijn thermostaat

Als je van oktober tot april het huis uit gaat voor een lange sportsessie (2-3u), is het de moeite waard om de thermostaattemperatuur bij je thuis te verlagen naar 16-17 °C. Lager dan 16 °C heeft geen zin, want dan koelen de muren te sterk af en moet je extra stoken om je huis 4 uur later weer op te warmen.

 

6. Maak je eigen energierepen

 

Vermijd verpakkingsmateriaal en geïmporteerde industrieproducten en maak je eigen energierepen op basis van gedroogd fruit, granen, honing en cacaopoeder. Koop je ingrediënten liefst in bulk en kies voor lokale producten. Op het internet zijn volop recepten te vinden voor zachte of krokante repen met een lage, gemiddelde of hoge glycemische index.

Ook gels en dranken kun je zelf klaarmaken. Drink ze uit een herbruikbare drinkfles van roestvrij staal (geen plastic), met een rietje van suikerriet.

7. Blijf op de paden

Hou je van trekking, mountainbiken of bergbeklimmen? Blijf op de paden, hoe aantrekkelijk de omgeving er ook uitziet. Op die manier bescherm je het ecosysteem. Laat onderweg ook geen etensresten achter en probeer geen dieren te lokken met voedsel. Dit voedsel kan gevaarlijk zijn voor wilde dieren en hun eetpatroon kan erdoor verstoord raken. Als je rustig en stil blijft, kom je zeker en vast plaatselijke diersoorten tegen.

8. Recycleer je tennisballen

Tennisballen kunnen gerecycleerd worden

Tennis is de 5de meest vervuilende sport. Een tennisbal heeft 2500 jaar nodig om af te breken. Laat oude ballen dus achter in de containers die de Tennisbond bij de meeste clubs beschikbaar stelt. Hetzelfde geldt voor de verpakking van de ballen. Van de ballen en hun verpakking worden sportvloeren gemaakt, die aan verenigingen geschonken worden.

9. Neem een milieuvriendelijke douche na het sporten

Na de lichaamsbeweging is het tijd voor een douche. Maar niet langer dan 5 minuten: houd je waterverbruik onder controle.

Gebruik ook zeep, deodorant en shampoo in vaste vorm. Zo weet je zeker dat je 100% natuurlijke ingrediënten in handen hebt. Dat is goed voor je lichaam en voor de planeet!

Denk ook bij het schoonmaken van je sportkleding aan het milieu.

  • De meeste technische kleding is van synthetisch materiaal, was die dus niet boven de 30 °C. Bij een warme was komen microvezels los van je kleding. Uiteindelijk komen die als microplastics in zee terecht. 
  • Doe wat azijn in het bakje voor de wasverzachter: met dit ecologische product kun je je wasmachine ontkalken en verwijder je zweetgeurtjes uit de kleding, ook bij lage temperaturen.
  • Droog je was aan de lucht. Een elektrische wasdroger is niet nodig, want dit materiaal droogt heel snel. En waarom zou je je droogrek niet zelf maken?

10. Vermijd wegwerpplastic, ook tijdens het sporten

Tijdens een hardloopwedstrijd verbruik je al gauw 2 of 3 plastic bekertjes of zelfs meerdere kleine waterflesjes. Gelukkig valt in de sportwereld een bewustwording waar te nemen als het gaat om het vermijden van afval. In heel wat wedstrijden, trails en marathons bijvoorbeeld worden herbruikbare bekers gebruikt.

En joggers wordt steeds vaker gevraagd hun eigen drinkfles mee te brengen.

Zo, ben je klaar voor je volgende sportavontuur?