Welkom in een windturbine …

Windturbines zien we meestal op een afstand. Wil je ze ook eens langs binnen bekijken? En beter begrijpen hoe ze elektriciteit produceren? Ga dan met ons mee naar de windturbine van Izegem, in West-Vlaanderen, voor een virtueel bezoek. Adembenemend en net echt …
Laetitia
Laetitia M.
15/06/2020 |
De windturbine van Izegem

Je ziet slanke windturbines oprijzen langs snelwegen, in velden, rond industrieterreinen of aan zee. Maar in een bos zijn ze niet toegelaten. Door hun hoogte zie je ze al van ver, maar de kans om er dichtbij te komen krijg je niet zo vaak. Laat staan om ze langs binnen te verkennen. Toch heeft elke mast een deur en kan je tot op het dak klimmen, dichtbij de wieken. De technici van ENGIE doen dat trouwens regelmatig voor onderhoud aan de installatie. Deze keer ben jij uitgenodigd voor een bezoek …

Maar eerst geeft de windturbine haar visitekaartje af …

Wist je dat een windturbine …

Windturbine van onderaf gezien
  • meestal ongeveer 150 meter hoog is.

  • tot 220 meter hoog kan zijn (of dubbel zo hoog als het Atomium). De hoogste windturbine ter wereld bevindt zich in de Noordzee, op 50 km van Oostende, in het offshore windpark Northwester 2.

  • ongeveer 300 ton weegt, of evenveel als 36 olifanten.

  • meestal 3 wieken heeft, die tot 80 meter lang kunnen zijn (even lang als een Airbus A380).

  • jaarlijks gedurende gemiddeld 2000 uren energie produceert.

  • 2000 gezinnen van elektriciteit voorziet (wat neerkomt op 7 000 MWh) als ze op een gunstige plaats op het land staat en een vermogen van 2 MW heeft.

In februari 2020 waren er 170 windturbineparken in België. Slechts 40% van het Belgische grondgebied is geschikt voor windturbines. Het duurt 3 tot 5 jaar vóór een project wordt uitgevoerd, na talrijke administratieve en technische procedures. Slechts 15% van de aanvragen leidt tot de bouw van een windturbine. In 2019 produceerden alle windturbines samen 10% van de elektriciteit in België.

Stap binnen in de windturbine van Izegem

Het windturbinepark van Izegem, op ongeveer 10 km van Roeselare, is een van de 76 werkende of geplande windparken die ENGIE beheert. In Izegem staan er 4 turbines van ENGIE, elk met een vermogen van 2 MW. Ze voorzien ongeveer 2 000 gezinnen van stroom. Ze spelen ook een belangrijke rol in de energietransitie en de evolutie naar een koolstofneutrale toekomst, aangezien ze 3192 ton CO2 per jaar besparen.

Klaar voor je virtueel bezoek aan de windturbine? We beginnen onderaan, beklimmen een trap naar de eerste verdieping en dan een ladder naar de tweede verdieping. Maar we zijn er nog niet … We bereiken achtereenvolgens het aankomstplatform, de gondel en ten slotte het dak van de windturbine, op 140 meter van de grond! Daar gaan we!

De ambities van ENGIE met windenergie

Er staan allerlei technologieën ter beschikking om in België elektriciteit te produceren, waaronder windturbines. Als grootste groenestroomproducent van België koestert ENGIE grote ambities inzake windenergie.

ENGIE beschikt nu al over een windenergiecapaciteit van 383 MW, 97 MW is in aanbouw en wij hebben onlangs een licentie gekregen voor nog eens 61 MW. In totaal gaat het om meer dan 220 windturbines. Tegen eind 2020 produceren alle windturbines samen 1 miljard kWh per jaar, voldoende voor 330 000 gezinnen! Die sparen zo jaarlijks 484 000 ton CO2 uit. En we zijn niet van plan om het daarbij te laten. Wij hopen dat we tegen 2030 niet minder dan 1000 MW aan windenergie op land zullen produceren.