5 vooroordelen over isoleren die we allemaal wel eens hebben gehoord

Over woningen isoleren doen nog veel vooroordelen de ronde. Als wij die nu voorgoed de wereld uit helpen, dan kunnen we ons concentreren op de besparingen die isoleren oplevert.
Paul
Paul D.
22/12/2017 |
isolation_prejuges

Vooroordeel 1: “Te veel isoleren is niet goed!”

Dit klopt niet! Integendeel, hoe meer je isoleert, hoe beter. Maar waarom zeggen mensen dit dan? Wel, als je je huis helemaal isoleert, sluit je het hermetisch af. Bijgevolg kan de lucht niet meer vrij circuleren, wordt het vocht niet afgevoerd en condenseert het. Gevolg: hier en daar verschijnen schimmels.

Maar dit ligt niet aan de isolatie. Er ontstaan namelijk ook schimmels in woningen die maar gedeeltelijk of fout geïsoleerd zijn of waar het isolatieproduct verkeerd is aangebracht. Schimmels ontstaan dan op koudebruggen.

Kortom, schimmels zijn niet het gevolg van te veel isolatie, maar van een gebrek aan ventilatie. Dus als je isoleert, moet je ook altijd voorzien in een efficiënte ventilatie.

Vooroordeel nr. 2: “Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter”

De dikte van de isolatie zegt niets over de kwaliteit ervan

Helemaal fout. Of een bepaald product efficiënt isoleert, hangt niet af van de aangebracht dikte, maar van zijn lambdawaarde, ook wel de warmtegeleidingscoëfficiënt genoemd. Je vindt die waarde (uitgedrukt in W/m²K) op het etiket dat je op het isolatiemateriaal vindt. Deze coëfficiënt geeft aan hoeveel warmte het product geleidt. Hoe hoger de lambdawaarde, hoe meer warmte het product doorgeeft en hoe slechter het isoleert.

Zo is het dus heel goed mogelijk dat een dun en hard isolatiemateriaal met een zeer lage lambdawaarde beter isoleert dan een dikke, zachte isolatiedeken. Je kan wel even goed isoleren met een product met een hoge lambdawaarde, maar dan moet je het dik genoeg aanbrengen.

Vooroordeel nr. 3: “Isolatie is alleen maar nuttig in de winter”

Opnieuw is het antwoord “neen”! Want isolatie die je woning beschermt tegen de kou, houdt in de zomer even goed de hitte buiten.

Vooral je dak moet je goed isoleren. Wist je dat de zon je dak op een mooie zomerdag tot 80°C kan opwarmen? Dakisolatie is dus essentieel om de gemiddelde temperatuur rond 20°C te houden en te vermijden dat je woning in een oven verandert.

Je buitenmuren isoleren in de spouw of aan de buitenzijde is eveneens een goed idee. Dit is ook één van onze 6 tips om je huis de hele zomer koel te houden.

Vooroordeel nr. 4: “Isoleren kan je zelf”

Is het een goed idee om isolatiewerken zelf uit te voeren ?

Inderdaad, sommige eenvoudige isolatiewerken kan je gerust zelf aanpakken. Al is het maar isolatiestrips aan deuren en vensters aanbrengen of de warmwaterleidingen isoleren. Handige doe-het-zelvers kunnen eventueel ook hun dak zelf isoleren, als ze maar voldoende aandacht hebben voor het correct aanbrengen van de isolatie. Maar om muren en vloeren te isoleren heb je echt wel een vakman nodig die deze technieken beheerst. Voor de installatie van nieuwe ramen geldt hetzelfde.

Vooroordeel nr. 5: “Een bestaande woning isoleren brengt niet veel op”

Is een beetje niet steeds beter dan helemaal niets? Een huis isoleren, zeker als het al decennia oud is, loont altijd de moeite! Met dakisolatie bespaar je tot 30% op je energiefactuur, met muurisolatie tot 20%! En je comfort stijgt. Isolatie beperkt lawaaihinder tot een minimum en geeft steeds de juiste temperatuur in huis. Raadpleeg onze uitgebreide gids over woningisolatie om ook jouw woning stap voor stap te isoleren.