Cv-ketel defect? We zetten 5 oorzaken op een rijtje
1. Je ketel is ouder dan 15 jaar
Verwarmingsketels van deze ouderdom presteren slechter en verbruiken meer. Uiteraard zijn ze ook gevoeliger voor storingen. Denk er tijdig aan om je huidige ketel te vervangen door een nieuwe cv-ketel om frequente en dure pannes te vermijden.
2. Je ketel werd niet onderhouden
Het onderhoud van je cv-ketel is wettelijk verplicht. Maar belangrijker nog, regelmatig onderhoud van je ketel door een erkende vakman vermindert tot 5 keer het risico op pannes!
3. Het duurt lang voor je woning is opgewarmd
Dat betekent dat het rendement van je ketel heel laag is. Hij slaagt er niet meer in om de gevraagde temperatuur te leveren. De kans dat je ketel in panne valt, is erg hoog.
4. De leidingen zijn niet geïsoleerd
Niet-geïsoleerde leidingen kunnen geblokkeerd geraken door condensatie en de verwarmingsketel bruusk doen stilvallen. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van storingen wanneer het begint te vriezen.
5. De ketel heeft een lange tijd niet moeten werken
Het gebeurt dat verwarmingsketels op gas niet meer willen starten nadat ze een tijd helemaal waren uitgeschakeld. Dat komt door een gebrek aan gas in de leiding. Ontluchten is de boodschap.
Ketels op stookolie die lange tijd hebben stilgestaan, hebben soms te kampen met een geblokkeerde waterpomp of vervuilde en verstopte filters. Vervuiling van de filters treedt ook op wanneer je het peil in de stookolietank te laag laat worden voor je ze weer laat vullen. Ook dan kan de ketel dienst weigeren.
Probeer de problemen zelf op te lossen en pas dan deze tips toe indien je verwarming niet werkt.